Șef APIA: 109 euro/hectar – suma minimă pe care o primesc ACUM fermierii!
Roxana Dobre -Suma medie pe care fermierii o primesc pe hectar în acest an, calcul făcut de un șef APIA. Sergiu Jităreanu, directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași a arătat că pentru anul 2021 producătorii agricoli primesc minim 157 de euro pe hectar dacă accesează schemele ”de bază” și dacă dețin până în 5 hectare. În avans agricultorii primesc acum 70 la sută din această sumă adică 109 euro/hectar.
”Suma medie rezultă din adunare schemelor care au fost aprobate pentru plata în avans. Și anume: avem schema de bază SAPS unde avem 95 de euro, la care se adaugă în cazul fermelor mai mici sau egale cu 5 hectare încă 5 euro pe hectar (plata redistributivă n.r). Deci avem 100 de euro. Mai departe, dacă ferma este mai mare, pentru primele 30 de hectare doar pragul acesta maxim, avem încă 48 de euro pe hectar. Mai avem plata pentru înverzire care este de 57 de euro. Deci avem undeva la 157 de euro pentru fermierii care au până în 5 hectare și 200 de euro pentru cei care dețin maxim 30 de hectare (cuantumul este pentru intervalul 6-30 de hectare n.r)”, a explicat Sergiu Jităreanu, director APIA Iași pentru www.bzi.ro. La calculul făcut de aceasta se adaugă și schema pentru tinerii fermieri care crește valoarea subvenției pe hectar cu 40 de euro.
Acesta a reamintim însă că fermierii pot cumula pe lângă aceste scheme și sumele care se acordă pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) pentru următoarele culturi: lucernă, soia, hamei, sfeclă de zahăr, sămânță de cartof, legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă, leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe și fasole boabe, orez, cânepă pentru ulei și/sau fibră, cartoful timpuriu pentru industrializare, tomate pentru industrializare cultivate în câmp și fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre. ”După cum se știe pe lângă schemele pe suprafață pe care le-am amintit se adaugă și sprijinul cuplat vegetal, o plată suplimentară acordată pe hectar dar care este cuplată de producție, adică sunt cerințe mai amănunțite și cerut anumite producții pe hectar”, a mai spus Jităreanu.
Șeful APIA Iași a amintit și despre schemele pentru Sprijinul Zootehnic pentru ovine/caprină, schemă care intră la plata avansului din subvenții. ”Sigur că avem și sprijinul pentru ovine/caprine, schemă pe care o și autorizăm la avans, iar cuantuml este de 17,2430 euro/cap animal din care se achită 70 la sută”, a mai punctat șeful APIA Iași.
Plăţile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă), din care se achită sumele pe suprafață, se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9475 lei/euro stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2021 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C/398/7/01.10.2021.
Conform celui mai recent bilanț al APIA, în perioada 18 octombrie – 08 noiembrie 2021, agenția a autorizat la plată, în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2021, suma de 1,10 miliarde de euro, pentru un număr de 697.603 de fermieri, reprezentând 90,54% din numărul total al fermierilor eligibili pentru acest tip de plată.
Plata avansului se va încheia la 30 noiembrie urmând ca din 2 decembrie să demareze plata finală.