• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plan de urgență pentru aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară!

    Angelica Lefter -

    Siguranța alimentară, o prioritate pentru Comisia Europeană în perioada crizei provocată de pandemia de Covid-19. Europarlamentarul român, Daniel Buda, a anunțat într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, faptul că la nivel european va fi adoptat un plan de urgență pentru aprovizionarea cu alimente.

    Daniel Buda este vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Parlamentul European

    Astfel, menționează oficialul român, Comisia Europeană va înființa un mecanism european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară, format din experți în domeniu.

    ”Comisia a adoptat un plan de urgență pentru aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară în vremuri de criză! În urma crizei provocate de pandemia de COVID-19 și conform obiectivelor Strategiei ”De la fermă la consumator”, UE intenționează să intensifice coordonarea la nivel european pentru a se asigura că cetățenii nu se confruntă cu penurii de alimente în vremuri de criză. Astfel, Comisia a adoptat un Plan de urgență care evidențiază reziliența generală a sistemului alimentar al UE, identifică neajunsurile existente și prezintă acțiuni pentru îmbunătățirea pregătirii la nivelul UE. În acest scop, Comisia va înființa un mecanism european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară (EFSCM), un grup de experți în ceea ce privește lanțul de aprovizionare cu alimente, coordonat de Comisie pentru a face schimb de date și practici și pentru a consolida coordonarea. Agricultura, pescuitul, acvacultura și alimentația sunt sectoare care și-au demonstrat reziliența în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19 și nu au permis crizei sanitare să dea naștere unei crize în materie de securitate alimentară. UE a luat măsuri excepționale în sprijinul acestor sectoare”, a arătat europarlamentarul Daniel Buda.

    Totodată, oficialul român este de părere că un plan de urgență al UE pentru aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară este mai relevant ca niciodată având în vedere riscurile apărute din cauza schimbărilor climatice și geopolitice.

    ”Politica agricolă comună (PAC) și politica comună în domeniul pescuitului (PCP), de exemplu, au oferit instrumente de contracarare a dezechilibrelor pieței sau a problemelor de flux de numerar ale producătorilor. Mai mult, pentru a asigura circulația mărfurilor și a lucrătorilor esențiali în cadrul pieței unice, Comisia a instituit culoare verzi și a publicat orientări care au permis o coordonare strânsă între statele membre, facilitând trecerea frontierelor. Având în vedere impactul tot mai mare al schimbărilor climatice și al degradării mediului asupra producției de alimente, precum și riscurile legate de sănătatea publică, amenințările cibernetice sau schimbările geopolitice care amenință funcționarea lanțului de aprovizionare cu alimente, un plan de urgență al UE pentru aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară este mai relevant ca niciodată”, mai arată Daniel Buda.

    Pentru a pune la punct un asemenea plan, trebuie ca toate entitățile publice și private care fac parte din lanțul de aprovizionare, să colaboreze. Daniel Buda spune că acesta ar urma să fie lansat prin mecanismul european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară.

    ”Abordarea acestui plan esențial pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire al UE se bazează pe colaborarea dintre toate entitățile publice și private care fac parte din lanțul de aprovizionare cu alimente. Din sectorul privat, sunt incluși fermierii, pescarii, producătorii din acvacultură, prelucrătorii de alimente, traderii și comercianții cu amănuntul, precum și transportatorii și logisticienii, de exemplu. De asemenea, autoritățile UE, naționale și regionale vor fi esențiale pentru acest plan. Planul va fi lansat prin mecanismul european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară, care urmează a fi instituit de Comisie”, a conchis oficialul european, Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”