Protecția culturilor în 2022: produsele tot mai scumpe devin și greu de obținut
Mircea Olteanu -Nu doar criza îngrășămintelor îi apasă pe fermieri, ci anul viitor și produsele de protecția plantelor s-ar putea să le pună probleme atât pe partea de costuri, cât și în privința disponibilității lor pe piață.
Problemele care afectează stocurile de pe piața de îngrășăminte și creșterea bruscă a prețurilor sunt semne ale unei crize privind aprovizionarea cu fertilizanți, afirmă Dr. Olaf Zinke, într-un material pentru revista germană Agrarheute.com.
Multe probleme care afectează piața de îngrășăminte, precum aprovizionarea cu materii prime din China, blocajele la nivelul lanțurilor de aprovizionare și costurile de transport extrem de mari, îi afectează și pe producătorii de pesticide – care sunt uneori, de asemenea, și producători de îngrășăminte.
Deficitul de glifosat sau alte produse importante pentru protecția culturilor ar putea crea dificultăți fermierilor din Europa, SUA și Asia în ceea ce privește aplicarea strategiei optime pentru culturile lor în primăvara anului viitor.
Fermierii din SUA se confruntă deja cu o penurie semnificativă de erbicide, inclusiv glifosat, cel mai utilizat erbicid în Statele Unite și în întreaga lume, relatează Chemical&Engineering News (C&EN).
Jeff Bunting, care conduce divizia de protecție a culturilor în cadrul distribuitorului american de produse agricole Growmark, afirmă că organizația sa se străduiește să obțină suficiente produse de protecție a culturilor de luni de zile. Și deocamdată nu se întrevede nicio îmbunătățire.
Pe lângă problemele cu aprovizionarea din China, uraganul Ida a avariat și o fabrică importantă deținută de compania chimică germană Bayer în Louisiana, la sfârșitul lunii august. Fabrica, unde se produce glifosat și alte pesticide, funcționează din nou la capacitate maximă, afirmă Bunting, dar industria este în prezent afectată de numeroase alte probleme.
Puțin probabil ca penuria de erbicide să se amelioreze în 2022, susțin comercianții
Bill Johnson, un om de știință de la Universitatea Purdue, crede că probleme similare ar putea apărea și în cazul glufosinatului, un alt erbicid major, care ar putea deveni un produs greu de găsit următoarele săptămâni. Multe produse chimice agricole importate și solicitate la nivel global nu sunt livrate deloc sau ajung mult prea târziu din cauza sincopelor din sectorul transporturilor sau a problemelor majore care afectează lanțurile de aprovizionare.
Producția de produse agrochimice, care deja este într-o situație de criză, se confruntă cu întârzieri ce în ce mai mari. De asemenea, costurile de transport la nivel record fac pesticidele mai scumpe și înseamnă că alte produse mai scumpe (cu marje de profit mai mari) au prioritate la transport.
Josh Cox, un fermier din statul american Indiana care cultivă porumb, soia și grâu, a declarat pentru C&E că a primit doar jumătate din glifosatul de care are nevoie, în ciuda faptului că a comandat cu luni mai devreme decât de obicei. În plus, deficitul cauzează o creștere accentuată a prețurile tuturor celorlalte pesticide.
Prin urmare, fermierul nu este deloc sigur dacă își va putea permite măcar mai mult glifosat dacă acest produs va fi din nou disponibil.
Prin urmare, cercetătorul Bill Johnson încurajează fermierii să ia măsuri alternative. Ar trebui să dezvoltați planuri de combatere a buruienilor care nu depind atât de mult de erbicide, precum aratul pentru a îndepărta buruienile sau chiar plantarea mai multor culturi secundare care suprimă sau limitează apariția buruienilor.
Penuria va continua și în 2022
Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Kansas au declarat pentru Chemical&Engineering News că fermierii ar trebui să profite la maximum de erbicidele pe care le pot obține. De asemenea, sunt recomandate măsuri direcționate de control a buruienilor atunci când acestea sunt mici și mai ușor de eliminat. Acest lucru poate ajuta fermierii să nu mai fie nevoiți să aplice erbicide pentru a doua oară.
Un sondaj recent realizat de Universitatea Purdue a constatat că majoritatea fermierilor americani se așteaptă la prețuri semnificativ mai mari pentru toate produsele de protecție a culturilor în următorul an. Fermierul Cox afirmă că „nu este rău să ne reducem dependența de erbicide, uneori aceasta determină apariția unor inovații”.
De exemplu, culturile secundare sunt cultivate din ce în ce mai frecvent în SUA pentru a preveni apariția buruienilor și pentru a suprima răsărirea acestora înainte de plantarea de primăvară.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca problemele cu penuria de erbicide să se îmbunătățească în 2022.
„Probabil că acest lucru nu se va schimba până în anul 2023”, afirmă Mike King, vicepreședinte executiv al Atticus, companie americană specializată în comercializarea produselor de protecție a culturilor, citat de portalul online Successful Farming. Deficitul a determinat Atticus să rezerve cea mai mare parte din produsele necesare pentru 2022 cu câteva luni mai devreme decât de obicei. Dar acest lucru nu a funcționat prea bine.