• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Vânătorilor: Noua Lege a vânătorii – în acord cu legislația UE! Cotele de recoltă, mereu atacate și blocate!

    agrointeligenta.ro -

    Vânătorii reacționează și transmit că modificările aduse Legii vânătorii nu afectează biodiversitatea și nu amenință nicio specie vulnerabilă de păsări. Într-un comunicat semnat de președintele executiv al Asociației Generale a a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, ing. Mugurel Constantin Drăgănescu, organizația precizează că atacurile referitoare la noua Lege a vânătorii  sunt nefondate!

    Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România reacționează la atacurile repetate și nefondate ale unor organizații neguvernamentale la adresa Legii pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, adoptată de Camera Deputaților în data de 09.11.2021, privind în principal acordarea unei cote maxime de vânătoare/zi/vânător, la păsările migratoare.

    Fauna cinegetică – un bun al statului, dat în administrare contra unor tarife de 9 milioane de euro pe an

    ”Vânătoarea este reglementată prin Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407 din 9 noiembrie 2006. Aceasta prevede că fauna cinegetică, resursă regenerabilă vie, este bun public, de interes național și internațional, administrată de statul român, este dată în gestiune gestionarilor, contra unor tarife de gestionare de ordinul a aproximativ 9 milioane euro achitate anual statului român și proprietarilor de terenuri, printre aceștia numărându-se și asociațiile de vânătoare (ONG-uri)”, arată, într-un comunicat de presă, ing. Mugurel Constantin Drăgănescu, președintele executiv al Asociației Generale a a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România.

    Din 2019, cotele de recoltă au fost atacate în instanță și suspendate

    Potrivit prevederilor legale, statul român, reprezentat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, stabilește și aprobă anual, prin ordin de ministru, cote de recoltă pentru toate speciile admise la vânătoare. Începând cu anul 2019, continuând cu anul 2020 și în prezent, aceste ordine au fost atacate în instanțele de judecată, fiind suspendate pe motive fără susținere reală.

    ”Cota de recoltă/vânătoare are un rol esențial în economia regimului cinegetic, în economia vânătorii, fiind una din premisele și garanțiile fundamentale ale protecției, conservării și utilizării durabile a biodiversității”, precizează vânătorii.

    Statistica privind recoltele realizate anual, raportate la cotele maxime de recoltă aprobate, pentru speciile de păsări migratoare admise la vânătoare, arată clar că în istoria ultimilor 10 ani nu au fost realizate în totalitate cotele de recoltă maxime aprobate de autoritatea statului. Așadar, numărul de exemplare de păsări din anumite specii, vehiculat de diverse organizații și persoane, nu va fi recoltat niciodată practic, indiferent de plafonul stabilit la nivel național.

    ”Precizăm, totodată, faptul că reglementările europene în materie (Directiva 79/409/CEE numită și Directiva Păsări, actualizată prin Directiva 2009/147/CE din 30 noiembrie 2009) recunosc vânătoarea drept o activitate legitimă, care trebuie gestionată sustenabil, și reglementează protejarea, gestionarea și controlul asupra tuturor speciilor de păsări, stabilind normele pentru exploatarea acestora. În concluzie, vânătoarea păsărilor migratoare este permisă de legislația europeană și se practică, fără excepție, în toate statele membre ale Uniunii Europene. Studiile Federației Asociațiilor de Vânătoare și Conservare a Faunei Sălbatice din Comunitatea Europeană (F.A.C.E.), referitoare la practica țărilor europene cu privire la vânarea păsărilor migratoare, relevă faptul că în unele țari nu există limite maxime (ex: Austria, Estonia, Germania, Olanda, Irlanda, Suedia), există restricții impuse de asociațiile de vânători (ex: Marea Britanie) sau există cote pe zi/vânător (ex: Danemarca, Franța, Italia, Grecia, Portugalia)”, arată Asociația Generală a a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România.

    Modificarea legislativă se impune pentru alinierea la restul legilor europene

    Având în vedere prevederile menționate, modificarea legislativă propusă de Parlamentul României este necesară, aliniindu-se la legislația țărilor europene, consideră sursa menționată.

    ”Pe de altă parte, menționăm, în context, faptul că activitatea de vânătoare este strâns legată de economie și societate, fiind vorba despre:
    • Aproximativ 90.000 de vânători și 130.000 de pescari, membri ai asociațiilor de vânătoare și pescuit;
    • Peste 2600 de angajați care contribuie cu minimum 14 milioane euro la buget;
    • Aproximativ 9 milioane euro tarife de gestionare;
    • Venituri economice aduse țării și din vânătoarea comercială cu vânători turiști străini;
    • Dezvoltarea HoReCa, a comerțului cu echipamente specifice, arme, muniții, activități economice ce aduc un venit stabil;
    • Stoparea extinderii Pestei Porcine Africane, extindere cauzată și de anumite specii de păsări;
    • Menținerea controlului asupra gripei aviare;
    • Stoparea producerii de pagube însemnate agriculturii, viticulturii și altor bunuri.

    România – țara cu cea mai bogată biodiversitate din Europa

    În țara noastră vânarea păsărilor migratoare a fost permisă dintotdeauna, iar diversitatea faunistică existentă în prezent demonstrează faptul că vânătorii au știut și au avut grijă să practice o vânătoare sustenabilă. De notat faptul că singura societate civilă care a avut grijă practic de acest bun național și internațional este cea a vânătorilor, în prezent România fiind recunoscută drept țara cu cea mai bogată biodiversitate din Europa.

    Conform H.G. nr. 259/2001, Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (A.G.V.P.S. România) este persoană juridică de drept privat și de utilitate publică, reprezentantă legală a societății civile în probleme cinegetice. A.G.V.P.S. România reprezintă, în plan intern, interesele a peste 130 de asociații afiliate, care gestionează circa 1250 fonduri cinegetice, din totalul de 2153 fonduri cinegetice constituite la nivel național, și peste 90% din resursa acvatică vie, în care sunt înscriși în jur de 35.000 de vânători și peste 110.000 de pescari recreativi, iar în plan extern interesele a peste 90.000 de vânători și peste 130.000 de pescari recreativi/sportivi din țara noastră”, se mai arată în comunicat.

    Vă reamintim că USR a anunțat că sesizează la Curtea Constituțională proiectul care aduce o serie de modificări Legii vânătorii, inclusiv în ceea ce priveşte cotele de vânătoare pentru speciile de păsări migratoare. Actul normativ este contestat și de către Societatea Ornitologică Română care a făcut o  solicitare  președintelui Klaus Iohannis, prin care îi cere să nu promulge modificările aduse Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații