• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Funcționarii APIA prinși că luau mită au fost ”pedepsiți” să facă muncă de birou!

    Roxana Dobre -

    Funcționarii APIA acuzați că ar fi luat mită în valoare de 3.000 euro de la un fermier au primit prima pedeapsă pentru fapta lor. Cei trei angajaţi care ar fi cerut bani în schimbul ”aranjării” unui control vor face doar muncă de birou până la finalizarea anchetei Direcției Naționale Anticorupție (DNA), dar îşi vor pierde locurile de muncă dacă sunt trimişi în judecată.

    Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Arad a luat măsuri administrative împotriva celor 3 consilieri a instituției, Nicolae Viorel Anghel, Vasile Budău-Iernilă și Mihai-Alin Gligor,  cercetaţi de procurorii DNA după ce ar fi pretins mită 3.000 de euro de la un fermier. Reprezentanţii instituţiei au declarat, marţi, 16 noiembrie că cei trei angajaţi au fost retraşi din munca de pe teren şi vor face doar muncă de birou până la finalizarea anchetei DNA.

    Cei trei lucrează la Serviciul Control pe Teren, dar au fost luate măsuri pentru a lucra doar în biroul. Au predat echipamentele GPS, tabletele şi au primit atribuţii care nu au legătură cu verificările de pe teren. Este regretabil că avem un astfel de caz, de când sunt eu în APIA, din 2007, nu am avut nicio suspiciune de corupţie în rândul angajaţilor”, a spus directorul APIA Arad, Stelian Triponescu, potrivit www.aradon.ro.

    Stelian Triponescu a adăugat că angajaţii cercetaţi de procurori îşi vor pierde locurile de muncă dacă vor fi trimişi în judecată. Unul dintre angajaţii vizaţi de anchetă este în instituţie de când s-a înfiinţat, altul de doi ani, iar al treilea de câteva luni.

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 11 noiembrie 2021, a inculpaților:

    Fermierul a reclamat că i s-a cerut șpagă

    Acțiunea a fost coordonată de Direcția Generală Anticorupție și are avea ca punct de pornire denunțul unui om de afaceri care lucrează câteva zeci de hectare de teren în arendă în Sebiș. Unele surse susțin că fermierul în cauză lucrează 30 de hectare pe raza acestei localități și că nu ar fi singurele din exploatație, dar cu acea suprafață a intrat producătorul la control și i s-au blocat plățile.

    Investigația a pornit în momentul în care agricultorul a reclamat faptul că echipa de control i-a cerut bani pentru a nu trece în raport o serie de nereguli descoperite și a-i permite astfel să-și încaseze subvenția. Doi dintre cei trei angajați APIA erau de la centrul din Ineu, și unul de la centrul județean Arad.

    ”În cursul lunii octombrie 2021, cu ocazia efectuării unui control pe teren, inculpații Anghel Nicolae Viorel, Budău-Iernilă și Vasile, Gligor Alin-Mihai, în calitățile menționate mai sus, i-ar fi cerut unui fermier (martor în cauză) suma de 3.000 de euro pentru a nu menționa în raportul de control presupuse nereguli care ar fi atras restituirea, de către acesta din urmă, a sumelor încasate de la A.P.I.A., aferente campaniilor din anii 2019 și 2020, și l-ar fi împiedicat să încaseze suma aferentă campaniei din anul 2021”, se arată în ordonanța procurorilor.

    Cei trei ar fi procedat după metoda „venim în control, descoperim că «n-ai șapcă pe șezutul de la bicicletă» și te amenințăm că nu mai primești subvenția de toamnă” – astfel încât omul să „crească cota” mitei până la 10% din valoarea totală – ceea ce s-a și întâmplat… însă sub supravegherea, înregistrarea și cu martorii acoperiți ai lucrătorilor antimafie.

    O primă tranșă din bani, 1.500 de euro, s-au dat săptămâna trecută, iar astăzi fermierul a mai plătit o tranșă, tot de 1.500 de euro. Ultimul flagrant a fost organizat chiar lângă sediul APIA Arad, în parcarea unui supermarket.

    Cei trei inspectori au fost audiați la sediul DNA Timișoara.

    Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Trei funcționari APIA – prinși când luau mită 3.000 de euro de la un fermier aflat la control


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale