• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană anunță că se va introduce „cardul de sănătate” pentru sol

    Mircea Olteanu -

    Comisia Europeană a prezentat miercuri, 17 noiembrie, o Strategie UE privind solul, cu scopul refacerii, creșterii rezilienței și protejării adecvate a tuturor solurilor europene până în 2050. Strategia include o serie de modificări legislative pentru fermieri.

    Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, și comisarul UE pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, au prezentat trei noi inițiative pentru a transpune în practică angajamentele asumate în cadrul Pactului:
    – O nouă strategie UE privind solul;
    – Reglementari privind transportul deșeurilor;
    – Reglementări privind stoparea defrișărilor;

    Dintre cele trei, Strategia UE privind solul va avea, în mod particular, un impact major asupra sectorului agricol european. Inițiativa prevede ca solurile să fie protejate la fel de mult ca apele și aerul. În acest scop, Comisia Europeană dorește să prezinte o nouă propunere de act legislativ privind sănătatea solului, care va fi prezentată până în 2023, în urma unei evaluări a impactului și a unei ample consultări a părților interesate și a statelor membre.

    Ținta de reducere a utilizării îngrășămintelor ar trebui să devină obligatorie

    Potrivit Executivului UE, 60% până la 70% din solurile din UE sunt într-o stare precară. Eroziunea, compactarea, degradarea humusului, poluarea, pierderea biodiversității, salinizarea și etanșarea pun în pericol solul. Iar cauzele identificate pentru aceste probleme sunt utilizarea nesustenabilă a terenurilor, supraexploatarea și poluarea.

    Pentru a contracara acest lucru în mod eficient, Comisia Europeană dorește să prezinte o nouă legislație pentru protecția solului. Mai exact, Executivul UE are în vedere în următoarele măsuri:

    – țintele de reducere cu 50% a pierderilor de nutrienți și diminuarea cu 20% a utilizării îngrășămintelor să devină obligatorii;
    – să prescrie un „certificat de sănătate” pentru vânzarea terenului, care să includă indicatorii cheie ai sănătății solului;
    – obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru limitarea drenajului mlaștinilor și a solurilor bogate în humus și pentru refacerea mlaștinilor drenate;
    – revizuirea directivei UE privind protecția plantelor (2022);
    – elaborarea de linii directoare pentru managementul durabil al solului în agricultură,
    – statele membre să instituie un sistem de mostre de sol gratuite pentru toți utilizatorii terenurilor;
    – un cadru juridic pentru certificarea rezervoarelor de absorbție a carbonului pentru o agricultură eficientă din punct de vedere climatic (2022);
    – statele membre să trebuiască să verifice dacă ating obiectivele stabilite la nivel național pentru reducerea utilizării terenurilor.

    Comisia Europeană a eșuat o dată în ceea ce privește protecția solurilor

    Prin noua strategie a UE pentru sol, Comisia Europeană încearcă din nou să gestioneze un domeniu care este de competența statelor membre, și anume protecția solului. În 2014, Executivul UE a fost nevoită să-și retragă propunerile și proiectele pentru o directivă-cadru europeană a solului, după ce timp de opt ani nu a reușit să implementeze proiectul din cauza opoziției statelor membre, relatează portalul de știri Agrarheute.

    Executivul UE încearcă din nou să abordeze acest domeniu, de această dată ținând cont de problemele întâmpinate în ceea ce privește transpunerea strategiei Farm to Fork.

    Asociația Germană a Fermierilor se teme de o potențială dublă reglementare

    În acest context, Asociația Germană a Fermierilor (Deutscher Bauernverband – DBV) a subliniat că un număr mare de reglementări prevăd deja – direct sau indirect – reguli cu scopul protejării solului și reducerii poluării, precum reglementările naționale și europene privind controlul poluării aerului, protecția apei, fertilizarea și protecția plantelor, gestionarea reciclării, legislația privind autorizarea instalațiilor industriale și Politica Agricolă Comună (PAC).

    Un alt set de reguli privind protecția solului nu ar aduce, prin urmare, nicio valoare adăugată, ci ar duce doar la o dublă reglementare și mai multă birocrație, avertizează asociația

    În același timp, reprezentanții DBV au subliniat că există o nevoie masivă și urgentă de acțiune în ceea ce privește protecția solului. Este nevoie de urgență să fie limitată utilizarea necontrolată a terenurilor pentru extinderea așezărilor, afacerilor și infrastructurii. „Terenurile agricole trebuie păstrate pentru securitate alimentară și protecția climei”, a declarat secretarul general al DBV, Bernhard Krüsken.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!