• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • O fabrică românească a depășit Danone la cantitatea de lapte colectată de la fermieri!

  Angelica Lefter -

  O companie românească de procesare a laptelui intră în top trei cei mai mari procesatori de lapte românesc. Este vorba despre Simultan, producătorul brandului SIM, care a reușit să devanseze gigantul francez Danone.

  Potrivit economica.net, Simultan este cel mai mare procesator de lapte cu capital autohton, care avea în 2020 o cifră de afaceri de 243 de milioane de lei. Compania a reușit să se poziționeze în topul celor mai mari 3 procesatori din România devansând o multinațională precum Danone. Este o premieră a ultimilor 5 ani, în contextul în care Albalact, liderul pieței, a fost preluat în 2016 de Lactalis, companie franceză.

  Procesatorul de lapte Simultan, al treilea cel mai mare procesator de lapte românesc

  Conform unui clasament al prim-cumpărătorilor de lapte în funcție de cantitatea achiziționată în 2021, realizat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură(APIA), procesatorul de lapte Simultan, controlat de antreprenorul Florin Herbai, a devenit al treilea cel mai mare procesator de lapte românesc. La începutul anului compania se afla pe poziția a IV-a, însă a devansat gigantul francez Danone, liderul pieței iaurturilor pe care le produce la București, în singura sa unitate din România.

  Noua fabrică de la la Sânandrei, Timiș, are o capacitate de 500.000 de litri pe zi și va fi funcțională din 2022

  Simultan produce lapte în fabrica sa de la Ortișoara și lacto-acide într-o unitate din Harghita. De asemenea, mai are în desfășurare o investiție într-o nouă unitate de producție gândită pentru a unifica producțiile într-un singur loc și pentru a reduce din costuri prin tehnologizare. Noua fabrică de la Sânandrei, județul Timiș, cu o capacitate de 500.000 de litri pe zi, va fi funcțională cel mai probabil din vara anului 2022.

  Antreprenorul Florin Herbai a declarat că în prezent sunt procesți 180.000 de litri de lapte pe zi, însă capacitatea ar fi mult mai mare.

  ”Acum procesăm în jur de 180.000 de litri pe zi (la Orțișoara n.red) , dar este relativ. Capacitatea unității este de peste 250.000 de litri”, a menționat Florin Herbai.

  În viziunea sa, în momentul de față piața se confruntă cu o majorare semnificativă a costurilor cu utilitățile dar și cu o scumpire a materiei prime, de aceea este foarte dificil să rămână profitabil.

  În jur de 40% din business-ul Simultan este generat de producția sub brandurile private ale marilor retaileri, ceea ce înseamnă rulaje mari, dar marje mici, a explicat omul de afaceri.

  Laptele brut românesc se găsește din ce în ce mai greu, iar prețul este în creștere

  ”Au crescut prețurile la utilități, la ambalaje, iar acum, pentru că au început să se termine contractele, sunt creșteri masive și la prețul laptelui materie primă. Nu prea ai soluții pentru că mulți retaileri  nu acceptă o modificare de preț. Varianta ar fi să nu mărești prețul la fermier, dar poți rămâne fără lapte sau îl bagi în faliment, sau să vinzi tu în pierdere ceea ce înseamnă că ai același risc ca și fermierul. Problema cea mai mare este la mărcile private unde lucrezi cu profit foarte mic. Nu există soluție dacă nu există înțelegere din partea retailerilor de a accepta modificarea prețului în perioada de preț fix ( perioada de 4-6 luni în care furnizorii nu pot schimba prețul de livrare către retaileri n.red). O mare parte dintre ei au înțeles și au aprobat majorările, care sunt oricum foarte întârziate în raport cu perioada în care s-au majorat costurile noastre”, a spus Florin Herbai.

  Omul de afaceri are în plan modificarea contractelor cu marii retaileri cu care colaborează, iar dacă nu va fi posibil, se gândește să renunțe la a mai participa la licitațiile organizate de aceștia.

  ”Consecința va fi că va scădea dramatic cantitatea de lapte (materie primă n.red), ceea ce se întâmplă deja. Prețul cerealelor a crescut și fermierii nu mai hrănesc animalele cu cantitățile necesare pentru a avea producții mari. Noroc că există Ungaria lângă noi pentru că altfel rafturile magazinelor se vor goli mult mai repede”, spune antreprenorul.

  Potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), primii trei producători cu livrări către Simultan sunt: Maxagro Lact SRL, SC Agricola Utviniș și Agromec Periam. Pe de altă parte, Simultan a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 243 de milioane de lei și un profit net de 6,4 milioane de lei.

  Lactalis este cel mai mare procesator de lapte din România

  Cel mai mare procesator de lapte din România, conform APIA, este în continuare Lactalis România. Compania franceză care a preluat LaDorna Lactate, Albalact, Rarăul, Covalact, Lactate Harghita. Din datele APIA, primii 3 furnizori de lapte materie primă ai Lactalis sunt: DN Agrar Apold, SC Lacto Agrar, SC Costi Zootehnica SRL.

  Grecii cu Olympus, pe locul doi în topul procesatorilor de lapte

  Pe locul al doilea în clasamentul procesatorilor de lapte din România este Fabrica de Lapte Brașov deținută de Grupului Hellenic Dairies. Grecii dețin la Hălchiu, în județul Brașov, o unitate de producție de peste 39.000 metri pătrați în care au investit în ultimii zece ani 139 milioane de euro. Capacitatea lor de producție este de 550 de tone de lapte de consum la sticlă PET și UHT în ambalaje TetraPak, 170 tone de iaurt şi 120 tone de brânzeturi, notează economica.net.

  Conform unui comunicat al companiei, fabrica consumă cel mai mult lapte românesc dintre toate unitățile de procesare din România.

  ”Fabrica de Lapte funcționează la 65% din capacitatea totală. Olympus este lider în colectarea laptelui de la fermieri români, având o capacitate de recepție de peste 1.000.000 litri/zi”, spun reprezentanții companiei grecești.

  Primii 3 furnizori de lapte materie primă ai Olympus sunt SC Afiliu Trans, SC Koplax SRL și SC Panifcom SRL.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină

  Ultimele știri

  Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!