• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Tânăra generație de fermieri: La 19 ani, Alice Constantin a accesat primele fonduri europene. Astăzi, tânăra este furnizor de legume pentru un mare retailer

  agrointeligenta.ro -

  Alice Constantin se numără printre cei peste zece mii de români cu vârste până în 40 de ani care au accesat bani europeni prin Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri. Cu cei 25.000 de euro primiți în 2010, ea a pornit o afacere legumicolă în Fierbinți, Ialomița, și astăzi, la patru ani de la intrarea pe piață, este furnizorul unuia dintre liderii de retail din România.

  Ceea ce a convins-o pe Alice ca, la doar 19 ani, să înceapă un business în agricultură a fost ”microbul” luat din familie. ”Provin dintr-o familie de fermieri, așa că am fost implicată de mică în actvitatea agricolă. Mi-am dorit mult să încep o afacere proprie în domeniu, iar când am aflat că există și oportunitatea de a beneficia de bani europeni pentru a demara producția, nu am mai stat pe gânduri”, a povestit Alice în cadrul seminarului ”Mic producător, caut finanțare!”, organizat sâmbăta trecută de către Asociația Mici Producători și în care tânăra fermieră este și vicepreședinte.

  Alice recunoaște că, deși accesarea finanțării europene prin Măsura 112 nu a fost dificilă cu ajutorul unui consultant specializat, suma obținută, de 25.000 de euro, nu a fost suficientă pentru proiectul pe care îl avea în gând.

  ”Totalul investiției a fost de 50.000 de euro, bani ce au fost recuperați la finele celui de-al doilea an de producție”, a mărturisit tânăra care a început cu teren arendat.

  ”Acum avem 5,2 hectare de suprafață lucrată. Plantăm în spații protejate și în câmp, pe un total de 5,2 hectare. În această iarnă am investit și într-un sistem de încălzire pentru a avea producție tot anul: roșii, castraveți, varză, ardei gras, ardei capia sau vinete. Acum, spre exemplu, avem pe rod castraveții și ne așteptăm la o producție de circa 15 tone. Prețul de vânzare este, în prezent, de 8-9 lei pe kilogramul de catraveți proaspeți”, vorbește Alice despre afacerea sa în legumicultură. Priceperea și reușitele ei au atras deja atenția furnizorilor de semințe și echipamente, care i-au propus să testeze produsele lor, iar în mai și în august, la exploatația sa, Alice va organiza simpozioane ce vor include și prezentarea legumelor rezultate din colaboarea cu firmele respective.

  sere ialomita salata productie feb 2014 - o sapt inainte de recoltaA convins marile magazine cu calitatea produselor

  De doi ani, producția obținută de Alice ajunge pe rafturile unuia dintre cei mai mari retaileri din România, colaborare care a început cu dreptul între micul producător și reprezentantul marelui lanț de hypermarketuri. ”A contat foarte mult că la prima întâlnire m-am dus pregătită cu un coș mare cu legumele pe care le produceam. Ceea ce se caută este calitatea, dar și seriozitatea, siguranța că vei livra cantitățile convenite și că vei selecționa mereu produsele ca ele să fie conforme cu standardele dorite de comerciant”, a explicat Alice.

  Ea spune că puterea de absorbție a marelui retailer este extrem de ridicată și că face cu greu față cererii. ”Am încercat să conving și alți producători de legume din zona Fierbinți să ne asociem pentru a vinde cantități mai mari, împreună. Am avut neplăcuta supriză să descopăr că ceilalți nu au dorit o colaborare în acest sens, invocând mai ales că ei vor să își vândă produsele cu banii pe loc. De la retailerul care îmi cumpără mie legumele, banii îmi vin în termen de 12 zile de la facturare. Nu sunt bani plătiți pe loc, dar este un venit sigur, pe baza unui contract negociat la un preț rezonabil”, mai spune tânăra fermieră.

  O altă greșeală pe care mulți producători mici și nu numai o fac frecvent este calitatea diferențiată pentru care, însă, cer același preț. ”Este normal, spre exemplu, ca nu toate roșiile să aibă aceeași dimeniune sau ca la transport, unele să se altereze. Este anormal, însă, să crezi că un mare magazin îți va lua marfa la pachet. Noi nu trimitem niciodată decât legumele de cea mai bună calitate. Ce nu se încadrează, ducem la fabrici de conserve, spre exemplu”, a arătat Alice Constantin.

  rosii in seraardei gras rosii 2013Ferma horticolă Constantin Alexandra Alice PFA este membru al MiciProducatori.ro. Datele de contact și oferta de legume a fermei din Fierbinți – Ialomița sunt disponibile aici.

  Foto: Alexandru Stavrica și arhiva personală


  Te-ar mai putea interesa

  Leguma cu care fermierii pot la lovitura în această toamnă. Se vinde cu cel puțin 2 euro/bucata Subvenția APIA de 1.600 euro/ha pentru legumicultori. Condiții, culturi eligibile, plăți Ceapa eșalotă – cultivare. Sfaturi de la plantare la recoltare

  Ultimele știri

  APIA – anunț oficial pentru fermierii care nu au luat niciun leu din subvenție! AGROTAIFAS cu Ana-Maria Andrei | S.2 EP. 6 | AUREL SIMION Schemă de 20.000.000 euro/beneficiar, prelungită până la 15 ianuarie. Cine beneficiază de bani