• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Afacere pornită cu 1.000 de lei de un mic fermier. Cultura pe care a pariat se recoltează în doar 7 zile de la plantare!

    Roxana Dobre -

    Afacere în agricultură pornită cu o investiție de numai 1.000 lei de un tânăr din județul Bihor. Rareş Buzaş (23 de ani) a decis să dezvolte o afacere de nișă după ce a văzut o reclamă și a fost curios să încerce cultura care acum deja îi aduce venituri. Investiția micului fermier nu are nevoie de hectare întregi de teren și nici tratamente sau lucrări costisitoare ci toată tehnologia culturii se desfășoară chiar în dormitorul tânărului!

    Ideea de a investi în agricultură i-a venit lui Rareş Buzaş din Oradea, județul Bihor după ce a văzut o reclamă pentru microplante în urmă cu câteva luni, aproape întâmplător.  A fost curios să vadă ce sunt și la ce ajută și atunci a decis să pornească și afacerea. Tânărul are cunoștințe în domeniu agriculturii datorită facultății pe care a absolvit-o vara trecută a cărei specializare este agricultura.

    Foto: www.ebihoreanul.ro

    Investiția a fost de 1.000 lei

    După ce s-a documentat în privința microplantelor, adică plantele de legume foarte tinere, recoltate la câteva zile după ce seminţele au germinat, tânărul a pornit investiția. Nu înainte însă de a studia piața și dorința sau nevoia restaurantelor de a achiziționa astfel de legume.  ”Am văzut că în Bihor nu există o ofertă, deşi multe restaurante cumpără microplante. Toţi bucătarii cu care am vorbit le iau din magazinele mari, că altă soluţie nu au”,  a spus fermierul pentru www.ebihoreanul.ro.

    Suma cheltuită a presupus achiziția de rafturi, ghivece, pământ special în care plantele să crească, becuri speciale pentru a asigura lumină și pe timpul nopții. Dacă nu sunt folosite imediat, microplantele se pot păstra timp de 7 zile la frigider la o temperatura de 4 – 7 grade, într-un recipient cu apă.

    Semințele provin din import

    Ca în orice cultură serioasă semințele sunt baza unei recolte de succes. Rareș Buzaș nu a fost mulțumit de materialul săditor autohton astfel că a fost nevoit să apeleze la cel de import. În plus, micul fermier a descoperit să o astfel de cultură nu are nevoie de tehnologii costisitoare și nici tratamente chimice. ”De fertilizanţi nu au nevoie şi, din ce am văzut eu, nici nu există îngrăşământ pentru ele”, a mai spus tânărul despre cultura care poate fi numită ”bio” chiar dacă nu are o certificare în acest sens.

    Cultura poate fi recoltată în 7 zile

    Plantele mici ajung să fie recoltate extrem de repede astfel că nu au probleme cu bolile sau dăunătorii. În numai 7 zile acestea germinează și cresc astfel că pot fi folosite rapid la salate sau diverse mâncăruri mai fine. Datorită dimensiunilor mici dar și a nevoilor de creștere reduse afacerea cu microplante nu necesită mult spațiu, solarii sau căldură excesivă.

    Rareş Buzaş a fost şi el surprins de cât de uşor cresc verdeţurile sale. Locuind cu părinţii şi fără să aibă vreo seră, a instalat raftul cu microplante la el în dormitor, unde temperatura este constantă. ”Au nevoie de 23-24 de grade, lumină şi apă, dar nu prea multă. Pe timp de noapte au becuri, iar în fiecare zi le pulverizez cu apă. După 5-7 zile – depinde de plante – se pot tăia cu foarfeca şi mânca”, mai spune tânărul.

    Gustul legumelor în frunze și tulpini

    Microplantele nu ajung la maturitate astfel încât să producă și legumele dar gustul acestora este similar ca și al legumei în sine. ”Când am mâncat prima dată microplante de ridichi, am fost surprins. Au un gust foarte puternic. Deşi mănânci doar tulpini şi frunzuliţe, e ca şi cum ai muşca dintr-o ridiche”, mai spune micul fermier. Se pot crește microplante din toate categoriile de legume dar cele mai solicitate sunt pentru broccoli, morcovi, conopidă, ridichi sau castraveţi.

    Vlăstarii se vând la restaurante 

    De câteva săptămâni, cu brandul ”Microgreens Oradea”, Rareş a început să vândă microplante unui hotel cu restaurant din Băile Felix, iar acum negociază şi cu alte localuri. Speră să câştige mai mulţi clienţi, dar ştie în acelaşi timp că afacerea nu-i va asigura, cel puţin deocamdată, veniturile necesare pentru traiul zilnic. Un ghiveci cu microplante îl vinde cu 5 lei, bani din care trebuie să-şi acopere şi cheltuielile cu recipientele, pământul, energia electrică şi apa.

    Tocmai de aceea, se pregăteşte să cultive şi legume ”tradiţionale”, pe terenuri moştenite de la bunici, în satul Sânnicolau Român. ”Am studiat Agricultura tocmai pentru că bunicii mei au multe pământuri şi m-am gândit că meseria mi s-ar potrivi. Nu mă văd stând într-un birou. Plus că oamenii tot timpul vor avea nevoie să mănânce!”, spune Rareș.

    Microgreens sau microplantele sunt răsaduri mici de plante comestibile (lăstari, sau a doua etapă din ciclul de viață al unei plante) adesea folosite pentru a adăuga culoare și aromă preparatelor culinare. Sunt mult mai mici decât verdețurile obișnuite, chiar și decât verdețurile “baby”. Microgreens nu trebuie confundate cu mugurii (adică germenii, sau prima etapă din ciclul de viață al unei plante).

    În general, microplantele conțin concentrații mult mai mari de vitamine decât versiunile complet crescute ale acelorași plante. Microplantele sunt recoltate fie cu tot cu rădăcină, clătite și apoi utilizate în bucătărie, fie sunt tăiate deasupra solului. Consumul de microplante a devenit o modă în ultimii ani, acestea fiind considerate indispensabile în dieta vegetariană, raw vegană (care presupune ca niciun ingredient să nu fie preparat termic), dar şi în restaurantele ”fine dining”, adică rafinate.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri!

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă