• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un economist cu experiență în APIA îi recomandă ministrului Chesnoiu să actualizeze două subvenții importante!

    agrointeligenta.ro -

    Dan Sergiu Moroșanu, cu o vastă experiență în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA, în prezent economist pensionar, îi semnalează noului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, o situație care, dacă este remediată până la finele anului, ar rezolva problema unor finanțări importante acordate sectorului agricol. Economistul Dan Moroșanu explică de ce este nevoie reanalizarea unor acte normative pentru o mai bună predictibilitate a sumelor necesare, anual, în bugetul Ministerului Agriculturii.

    Vă rugăm să găsiți mai jos punctul de vedere al domnului Dan Sergiu Moroșanu, economist cu experiență în aparatul APIA:

    După noianul de veşti proaste din ultima vreme, scumpiri în lanţ pentru tot ce înseamnă costuri de producţie, în sfârşit se anunţă şi veşti bune pentru agricultorii români.

    Raza de speranţă pentru agricultură este noul ministru al acestui important sector economic – domnul Adrian Chesnoiu, ministru care doreşte să repună agricultura în drepturile ei fireşti, aşa cum reiese din amplul interviu acordat lui Vlad Macovei la Agrointeligenţa.

    Speranţa de schimbare în mai bine a fost confirmată de ceea ce a obţint domnul ministru la recenta rectificare bugetară şi anume suplimentarea fondurilor pentru două importante ajutoare de stat:

    Pentru a putea aprecia la justa valoare acţiunea domnului ministru Adrian Chesnoiu trebuie să analizăm pe scurt evoluţia celor două HG-uri în ultimii 2 ani.

    HG 1174/2014, ajutor de stat gândit a se derula cu decontare trimestrială pentru a asigura o parte a capitalului de lucru în mod predictibil pe toată durata unui an agricol, a avut următoarea finanţare şi derulare a plăţilor:

    Plăţile au fost făcute astfel:
    – 6 august 2020 – trimestrul I 2020
    – 21 decembrie 2020 – trimestrul II 2020
    – 12 aprilie 2021 – trimestrul III şi IV 2020
    – 30 iulie 2021 – trimestrul I 2021
    – 11 octombrie 2021- trimestrul II 2021

    Cele 174 milioane destinate plăţii trimestrului III 2021 readuce la normalitate derularea plăţilor pentru acest important ajutor de stat.

    HG 1179/2014, ajutor destinat susţinerii activităţii de ameliorare a raselor de animale, are particularitatea că beneficiarii ajutorului sunt fermierii, dar solicinanţii sunt asociaţiile prestatoare a lucrărilor de culegere a datelor şi a celor care conduc registrele genealogice.
    – 2020 finanţare 65.000 mii lei, din care 30.000 mii pt taurine, 35.000 mii pt ovine-caprine
    – 2021 finanțare 40.0000 mii lei, din care 17.610 mii pt taurine 22.390 mii pt ovine-caprine

    Deconturile se pot depune lunar sau trimestrial, plăţile urmând a fi făcute în acelaşi fel.

    Ca şi cazul HG 1174/2014 plăţile efectuate in ultimii doi ani nu au avut nici o predictibilitate:
    – 29 ianuarie 2021 – deconturile lunii noiembrie 2020;
    – 22 iunie 2021 – diferenţă la deconturile din noiembrie şi decembrie 2020, taurine;
    – deconturile lunilor ianuarie, februarie, martie şi trimestrul I 2021;
    – 8 iulie 2021 – decont luna aprilie 2021;
    – 28 iulie 2021 – decont luna mai 2021;
    – 26 august 2021 – decont luna ilnie şi trimestrul II 2021.

    Trebuie menţionat că sumele alocate în 2020 şi 2021 nu au fost suficiente pentru a putea efectua plăţile aferente cheltuielilor efectuate şi prevăzute în deconturile depuse de asociaţiile de ovine şi caprine.

    Suplimentarea de 30 milioane lei va asigura efectuarea în totalitate a plăţilor pentru deconturile aferente anului 2021 depuse atât de asociaţiile de taurine, cât şi de asociaţiile de ovine-caprine.

    Având în vedere evoluţiile preţurilor la energie şi combustibil care vor duce la creşterea semnificatvă a costurilor de producţie în toate sectoarele economiei, pe de o parte, şi pe de altă parte de inflaţia inregistrată anual începând cu anul 2016, pentru a asigura posibilitatea asociaţiilor (solicitanţii ) de a-şi acoperi costurile generate de activităţile necesare pentru culegerea şi prelucrarea datelor care fac obiectul registrelor genealogice, se impune reanalizarea:

    Capitolului II – Criterii de eligibilitate, intensitatea ajutorului de stat şi valoarea ajutorului
    Art 7 (5) şi (6) – Valoarea ajutorului de stat

    Această solitare este justificată de faptul că prevederile Art. 7 sunt cele din forma iniţială a HG 1179, adică la nivelul anului 2014.

    Dacă se va proceda la aceste modificări, având în vedere faptul că suntem la începutul lunii decembrie, lună de depunere a cererilor iniţiale, este necesară şi modificarea Art. 8 (1) – Termen de depunere a cererilor iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!