• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Liste de așteptare cu săptămânile la abatoare! Fermierii renunță la bovine pe prețuri de nimic!

    agrointeligenta.ro -

    Crescătorii de bovine au ajuns să aștepte cu săptămânile pe listele de programare de la abatoare. Un număr tot mai mare de fermieri decid să își reducă efectivele sau să renunțe cu totul la creșterea bovinelor. Cererea mare din partea fermierilor depășește capacitatea abatoarelor, astfel că mulți crescători preferă să vândă către samsari, pe un preț mai mic, decât să aștepte programarea la abatoare sau să transporte animalele pe distanțe mai lungi.

    Programările la abatoare au ajuns la aproape o lună

    Programările la abatoare ajung și să depășească și 4 săptămâni în unele cazuri. Motiv pentru care mulți crescători bat palma cu samsarii care plătesc mai puțin, dar dau banii pe loc.

    Fermierul Ștefan Muscă din Giurgiu, prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a renunțat în această toamnă la jumătate din efectivul de vaci. Crește Bălțată cu Negru Românească și ne-a declarat că a decis să vândă 30 de capete către un samsar pentru că la abator, cel mai devreme, îi primeau animalele pe 10 decembrie.

    ”Am sunat la abator la Botoșani și mi-au spus că au prea multe animale de încărcat din zonă și vin să-mi ia animalele abia după 10 decembrie. Nu am mai putut aștepta și am dat animalele bișnițarilor. Am încărcat vreo 30, mai am încă 40 de viței și vreo 25 de vaci. Care vine primul aceluia le dau! Doi ani de zile ministrul Oros ne-a distrus, nu ne-a dat subvenție, nu s-a făcut Legea Laptelui la Comisia de Agricultură, nu lăm banii pe lapte la timp! E strigător la cer! Un alt fermier de aici a dat vacile bune la bișnițari, altul, un inginer din Bragadiru, le dă și el. Nu s-a dorit să fie ajutați fermierii”, a spus Ștefan Muscă.

    Prețul pentru bovine, la samsari, este în jur de 2.000 de lei pe vacă. La abator, prețul este de 5,5 lei/kg în viu

    Samsarii plătesc cam 2.000 de lei pe vacă, pe când la abator ar fi încasat 5,5 lei pe kilogramul de carne în viu. Crescătorul de animale spune, însă, că nu poate aștepta atâtea săptămâni.

    ”La bișnițari îți dă la ochi, 2.000 de lei pe vacă. Așa, cei de la Botoșani oferă 5,5 lei pe kilogram în viu. Bișnițarul vine și se uită, depinde de vacă, bătaie de joc, nu-ți iei niciodată banii pe vacă. Am dat 30 și mai am 25 de vaci de dat. Voi mai rămâne cu vreo 40 de vaci și mai am 40 de viței. Pe cele 30 am luat în jur de vreo 75.000 de lei și să vedem cât voi lua pe celelalte. Dacă nu reușesc să dau vițeii, rămân cu ei până la anul”, a menționat fermierul Ștefan Muscă.

    Dumitru Grigorean, ACBCR: ”Sunt undeva peste 30-40 la sută dintre fermieri care ar vrea să vândă”

    După ce, pe 17 noiembrie, a expirat termenul impus la subvenția APIA pentru retenția bovinelor în fermă, în piață a crescut oferta de animale. Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, spune că procentul de fermieri care își vând animalele este în creștere.

    ”Am văzut și eu anunțuri de vânzare, chiar m-am uitat în mod special la Charolaise și Limousine și știu din discuțiile cu colegii că sunt foarte mulți cei care vor să vândă. Avem o estimare și sunt undeva peste 30-40 la sută dintre fermieri care ar vrea să vândă. Am făcut un fel de sondaj – dacă îi pot spune așa – din discuțiile pe care le-am avut cu colegii. Dar majoritatea nu vor să vândă la abator pentru că prețurile la abatoare în perioada aceasta sunt mai mici pentru că de obicei așa se întâmplă înainte de intrarea în iarnă. Cei care vor să vândă animale din rasă pură ferma cu totul nu prea au șanse din păcate pentru că nu este cerere. Adică cineva care să vrea să cumpere 20-50-100 de vaci acum nu am auzit nici eu. Care vor să vândă sunt mulți, care vor să cumpere din ce în ce mai puțini. Tocmai pentru că a scăzut foarte mult și Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) și lumea nu mai are încredere”, explică Dumitru Grigorean.

    Despre situația de la abatoare, președintele ACBCR spune că s-a ajuns ca programările să fie făcute acum pentru date apropiate de Crăciun: ”Știu că abatoarele sunt pline în prezent, cel puțin în zona noastră, cu programări până în ajunul Crăciunului, cu sacrificări la maxim. Adică dacă nu ai programare și vrei să vinzi nu ai șanse”

    Rasele de carne nu primesc ”bonus” pentru calitate

    O mare problemă cu care se confruntă crescătorii de bovine de carne este că la acest moment nu se dă preț mai bun pe calitate, pe animalele din rase specializate pentru producția de carne.

    ”Doar o mică diferență se obține la rasele de carne din sporul pe care îl înregistrează tăurașii spre exemplu: adică un animal specializat pe rasă de carne are mai multe kilograme în viu decât o rasă de lapte. Dar vorbim de un mic avantaj dar o diferență de 10 la sută care oricum nu acoperă prea mult din diferența de cheltuială pe care ai avut-o cu acel animal. Prețurile sunt aceleași chiar dacă vorbim de rase de carne, specializate. Dacă ar fi un oarecare câștig vorbim de cei care vând în carcasă în ideea că este randamentul mai bun acolo dar la preț per kilogram niciun abator din România, din câte știu eu, nu oferă nici măcar un leu în plus pentru vaca de carne. Deci totul intră la grămadă: tineret, vaci, metiși. Nu este niciun stimulent pentru cei care să zicem că am avea tăurași la îngrășat sau chiar vaci reformă dar cu calitatea cărnii net superioară față de celelalte rase”, precizează președintele ACBCR.

    Prețurile pentru bovine au ajuns o bătaie de joc!

    Numărul mare de animale scoase la vânzare le oferă celor care vând posibilitatea să negocieze în jos prețurile. Zoltan Haller, membru-fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM) din județul Brașov, spune că sunt numeroase situațiile în care prețurile oferite acum fermierilor sunt o bătaie de joc.

    ”Legat de prețul pentru kilogramul de carne la abatoare sigur că acele unități de sacrificare în momentul în care sunt în fața unei oferte foarte mari au două variante: ori nu cumpără, ori speculează prețul. Și de aici din nou se revine la acea pierdere de care suferă fermierul și de cele mai multe ori trebuie să scape de animale pentru că nu mai au mâncare pentru la iarnă. Și fiind încolțiți apar și speculațiile de prețuri: 2,5 lei pe kilogram, 4,5 lei pe kilogram în viu ceea ce este bătaie de joc”, ne-a declarat Haller.

    Cooperativele ACVBR-SIM, o soluție pentru un preț mai bun

    O soluție pe care Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental o oferă membrilor este comercializarea prin cooperative.

    ”Noi am creat cooperative, avem 2 entități, care au în jur de 200 de membri activi dar între aceștia sunt și asociații care au la rândul lor și alți membri. Practic asta creăm și construim o cooperativă a fermierilor unde pe primul plan este crescătorul căruia i se asigură un preț corect atât la lapte cât și la carne prin proiectele pe care noi le-am dezvoltat. Este cu totul altă gândire pentru că aici nu se pune problema de a avea un profit mare pe cooperativă ci se pune accent ca să se plătească la un preț corect materia primă, fie lapte sau carne. Deci ne permitem ca și cooperativă să avem un câștig mic dar un preț corect oferit la poarta fermei. Este o mentalitate total diferită decât a unui abator care sigur are afacerea lui și este până la urmă îndreptățit să cumpere la cât se înțelege cu fermierul”, explică Zoltan Haller.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA A început Rabla pentru Tractoare! AFM: Înscrierea nu necesită achitarea niciunui avans către dealeri!

    Ultimele știri

    România – scădere la exportul de cereale. Grâul își păstrează ponderea cea mai mare Scăderi de preț pe piața florii-soarelui. Prețuri de referință Vremea de Moș Nicolae și de Crăciun 2024. Prognoza meteo pentru luna decembrie