• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pesta porcină din România dă un imbold fermelor din Ungaria. Exporturile vecinilor – în creștere!

    agrointeligenta.ro -

    Fermele de porci din Ungaria au intensificat sacrificările de porci grași. Exploatațiile vecinilor s-au adaptat la situația din România unde cererea este mare și prețul în creștere. O parte importantă din producția maghiară de carne de porc și de purcei ajunge pe piața românească.

    Numărul sacrificărilor este mai mare decât anul trecut

    Un raport al Institutului de Economie Agricolă (AKI), arată că 3,606 milioane de porci au fost sacrificați în abatoarele din Ungaria în primele trei trimestre ale anului 2021, cu 150.000 mai mult decât în ​​ianuarie – septembrie 2020, o creștere de 4,3 la sută. Greutatea în viu a animalelor sacrificate a fost de 427.000 de tone, iar greutatea în carcasă a fost de 344.0000 de tone, adică atât greutatea în viu, cât și greutatea carcasei au fost cu aproape 4 la sută mai mari decât în ​​anul precedent.

    În cadrul sacrificării porcilor, sacrificarea scroafelor a crescut puternic, de la 28.500 în primele trei trimestre ale anului precedent, cu 28,5 la sută la 70.000 în perioada ianuarie – septembrie 2021. Tamás Éder, Președintele Asociației Producătorilor de Carne din Ungaria, a atras atenția asupra importanței acestor date, adăugând că datele privind sacrificarea au fost în conformitate cu așteptările.

    Importul de porci vii a scăzut cu 8,8%

    Tamás Éder a explicat pentru Agrokep.vg.hu că nu a crescut importul de porcii vii. Mai mult, potrivit datelor disponibile până la sfârșitul lunii august, aceasta a scăzut cu 1,6 la sută față de primele opt luni ale anului precedent.

    Foto: Péter Kovács / Jurnal Hajdú-Bihari

    Exporturile au crescut pe fondul crizei de carne de porc din România

    Potrivit lui Tamás Éder, va exista o corecție semnificativă a exporturilor în lunile rămase ale anului, întrucât situația pestei porcine africane în România s-a înrăutățit, iar exporturile maghiare de porci vii au crescut semnificativ în ultima lună sau două.

    Prețul de piață din România este mai mare decât în ​​Ungaria, ca urmare, piața românească a devenit extrem de atractivă pentru crescătorii maghiari de porci, chiar și pentru cei aflați la distanțe mari de graniță. Transportul de porci vii din Câmpia Mare în România este semnificativ.

    Potrivit datelor OSC, populația de porci din Ungaria la 1 iunie 2021 era de aproape 2,89 milioane. Mărimea stocului a fost de 34.000, cu 1,2 la sută mai mică decât în ​​iunie anul trecut, în timp ce a fost cu 36.000 mai mult decât în ​​decembrie 2020. Numărul de scroafe a fost de 166.6000 în iunie 2021, efectivul a scăzut cu 2.300 ​​mii sau 1,4 la sută într-un an.

    Prețurile se mențin bune

    Este de remarcat faptul că, potrivit datelor disponibile până în august, importurile de carne au scăzut, în timp ce exporturile au crescut. Acest lucru este interesant și pentru că, într-o situație de piață excepțională precum cea actuală, experiența a arătat că importurile ieftine inundă comerțul cu amănuntul. Acest lucru nu se vede acum, deși există importuri, nu putem vorbi de dumping.

    Întrebat dacă actuala criză de pe piața porcilor determină scăderea numărului de fermieri și o concentrare a pieței, Tamás Éder a spus: Vor fi cei care vor opri producția și acest proces va duce probabil la o concentrare din nou, și aici într-adevăr doar cei mai stabili și cei cu cele mai multe rezerve vor fi cei care vor rămâne. Ceea ce este deosebit de interesant la situația actuală este că această consolidare va fi accelerată pe termen mediu de finanțări pentru modernizarea fermelor de animale. Asta pentru că doar cei care supraviețuiesc situației actuale le vor putea implementa.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!