Cum poate un ameliorator de sol să aducă profit fermierilor
Adrian Radu -În ultimii 20 de ani, practicile agricole au constat în folosirea la scară largă a unor cantități mari de îngrășăminte chimice și pesticide. Ca urmare, solurile au devenit mai acide și degradate. Multe dintre pământurile care erau odată fertile sunt acum erodate. Soluția la această problemă s-ar putea traduce prin înlocuirea produselor chimice cu unele naturale.
Daymsa este unul dintre producătorii de input-uri agricole, care de peste 20 de ani militează pentru o agricultură cu produse
naturale. Unul dintre produsele fanion ale producătorului spaniol este Terrenova, un ameliorator de sol formulat cu acizi humici și fulvici din Leonardită, dar și cu aminoacizi liberi.
”Cu Terrenova putem să intrăm în culturi de 2-3 ori, în funcție de evoluția plantei. Prima recomandare ar fi când deja plantele fructifică, după care, dacă este nevoie și se consideră că nu s-au dezvoltat suficient, mai intervenim a doua oară. Din punctul meu de vedere și din experiențele de la fermieri și de la stațiunile de cercetare, s-a demonstrat că are o eficiență și la maturitatea fructului, adică ajută cumva și la coacere”, a precizat Aurelian Cioară, colaborator Daymsa.
Compoziția Terrenova include un nivel ridicat de substanțe nutritive primare, micronutrienți, precum și substanțe naturale cu activitate hormonală care stimulează dezvoltarea rădăcinii.
Tratamentul este recomandat pentru îmbunătățirea fertilității solului, promovarea dezvoltării rădăcinilor și creșterea disponibilității și absorbției nutrienților, în special a fosforului legat în sol.
Terrenova se aplică în doză de 10 litri/200 litri apă/ha.