• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Victorie a eurodeputatului Daniel Buda! Exportul de animale vii nu va fi interzis!

    Roxana Dobre -

    Vot în Comisia de anchetă privind bunăstarea animalelor vii în timpul transportului (ANIT), pe amendamentele propuse de raportori. Daniel Buda, eurodeputat român, a reușit să mențină pentru crescătorii de animale din țara noastră o serie de reguli pentru exportul de animale vii care să nu ducă la interzicerea vânzărilor în țările terțe.

    ”A fost votat amendamentul propus de mine și Isabel Carvalhais ca și coraportori prin care propuneam ca pe mai departe să fie permis exportul către țările terțe de animale vii, însă cu respectarea standardelor de calitate în ceea ce privește bunăstarea. În același timp este important de precizat că a fost respins amendamentul Grupului Verzilor depus în sensul că limita durata transportului maritim la 24 de ore”, a anunțat Daniel Buda, eurodeputat român, membru al Grupului Partidului Popular European (PPE).

    Acesta a precizat că un alt amendament votat astăzi este legat de compromisul care prevede ca în interiorul mijlocului de transport să existe asigurată o temperatură care să țină cont de zona de confort a animalelor în funcție de specie. ”(…)Pentru că avem o temperatură la porc, o altă la ovine, o alta la bovine, etc. Și atunci este important practic să nu avem în vedere neapărat temperatura din exterior ci din interiorul vehicului de transport”, a mai punctat oficialul european.

    Transport terestru de maxim 8 ore

    În același timp, potrivit lui Daniel Buda,  legat de transportul terestru, s-a prevăzut în principal să fie 8 ore dar cu necesitatea de a se avea în vedere excepțiile generate fie de zonele îndepărtate, de insule sau de țările care au o infrastructură rutieră mai slab dezvoltată.

    ”Alte amendamente votate se referă la culoarele de transport libere, dacă ne referim la exportul de animale vii în interiorul Uniunii Europene, astfel încât acolo unde avem granițe așa cum este România să fie culoare de transport speciale pentru ele. Comisia trebuie să vi nă până în 2023 cu o propunere de modificare a regulamentului cu o evaluare a situației actuale și propunere de modificare a regulamentului 1/2005 care prevede transportul animalelor. De asemenea prezența medicului veterinar la încărcare și la descărcare și pe intervalul transportului de lungă durată pe mare, ceea ce România deja are dar s-a extins această prevedere la nivel general. Mai este utilizare sistemului „TRACES” care nu este în toate statele bine pus la punct, să fie armonizat”, a explicat Daniel Buda.

    Investițiile în abatoare sunt esențiale pe termen lung

    Lupta europarlamentarilor care susțin exporturile de animale vii nu este definitiv câștigată astfel că o investiție în abatoare este imperios necesară, mai spune eurodeputatul. ”Ce este și mai important că toți parlamentarii au cerut dezvoltarea unor rețele de abatorizare care să permită sacrificarea animalelor cât mai aproape de poarta fermei. Aș insista pe acest lucru cu abatoare pentru că dacă nu investim ne bucurăm degeaba că am câștigat o bătălie dar războiul o să îl pierdem pentru că trebuie să ne aliniem și noi ca țară la aceste standarde. De aceea eu vreau să subliniez foarte ferm această necesitate privind abatorizarea astfel încât să fie incluse în noile Planuri Naționale Strategice (PNS) și să se pună accent pe dezvoltarea abatoarelor și trecerea la carcase în timp acolo unde este posibil”.

    Votul final pentru exportul de animale vii se va da astăzi, joi 2 decembrie, la ora 18.00. ”O să fie pe urmă votul în plen unde va mai fi o bătălie dar important este că am câștigat aici lupta pe amendamente, pe țările terțe și temperatura pentru că pe noi acestea două ne încurcau”, a completat oficialul european.

    Reamintim că pe 19 iunie 2020, Parlamentul European a decis să înființeze Comisia ANIT, pentru a investiga presupuse încălcări ale dreptului Uniunii Europene privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe din interiorul și din afara UE. Comisia ANIT a analizat modul în care sunt aplicate normele UE de către statele membre și verifică dacă Comisia Europeană asigură în mod corespunzător respectarea lor.

    Comisia noastră este compusă din 30 de membri iar pe timpul mandatului a investigat presupusele încălcări prin diverse metode: a organizat audieri cu experți, a invitat martori, a solicitat documente și a efectuat misiuni de informare atunci când a fost cazul.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”