• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri bătuți în câmp de un grup indivizi veniți să le dezmembreze combina cu autogenul!

    Daniel Befu -

    Fermieri bătuți în câmp de un grup de indivizii veniți să le dezmembreze combina care le-a ars în vară și pe care agricultorii sunt obligați, fiind în litigiu cu asiguratorul, să o lase neatinsă la locul incendiului.

    Fenomenul furturilor din ferme a atins un nivel fără precedent, iar fermierii sunt nevoiți să își apere atât proprietatea, cât și bunurile. Cu prețul integrității lor fizice. Sau chiar mai grav!

    Un caz de-a dreptul scandalos a avut loc zilele trecute în județul Timiș și include furtul unor părți metalice dintr-o combină John Deere din 2016, care a luat foc în campania de recoltat a păioaselor. Păgubiții, o familie de fermieri din Timiș, au cerut grupului de bărbați cocoțați pe combină să se dea jos, fiindcă trebuie să rămână neatinsă, deoarece se află în litigiu cu asigurătorul. Fermierii au văzut în și lângă camioneta ”vizitatorilor” aflați pe combină un autogen, o butelie, un generator și un baros. Pentru îndrăzneala de a-și fi apărat proprietatea, fermierii au primit o bătaie ca-n filme și s-au ales și cu o mașină Dacia Duster veche de doar o lună, distrusă.

    Frații Daniel Coroamă (31) și Valentin Coroamă (41 ani), lucrează 450 ha cu cultură mare și dețin o fermă zootehnică cu un efectiv total de 250 vaci în comuna Parța, județul Timiș. Sunt un fel de Muscă în miniatură, cu o mică componentă de procesare a laptelui într-un portofoliu de 10 produse pe care le vând în 3 magazine proprii și în cadrul unei piețe volante.

    Combina a luat foc în câmp, iar fermierii nu aveau voie să o mute

    Începutul necazurilor lor a început în vară, când o frumusețe de combină John Deere le-a luat foc în câmp. Din cauză că există o neînțelegere cu asigurătorul, Omniasig, privitoare la cuantumul despăgubirii prevăzută în asigurare, fermierii au avut grijă ca timp de mai multe luni, să vegheze ca utilajul defunct să rămână intact, întocmai ca după foc.

    Însă de 1 decembrie s-au trezit că le lipsește o parte din utilaj și că pe cadavrul combinei se cățăraseră precum păduchii, o puzderie de indivizi din afara comunei. În camioneta cu care venise grupul de necunoscuți, fermierii au zărit un autogen, o butelie și un generator.

    Fermierii au găsit 6-7 bărbați la combină

    ”În 1 decembrie dimineață noi am fost la un coleg agricultor, am făcut un schimb cu ceva porumb știuleți pentru un fond de vânătoare. Eram 5 persoane acolo, pentru că puneam cu mâna porumbul acela în saci. La întoarcere, ne-am dus cu un Duster peste câmp, până în zona combinei. Când am ajuns la combină, băieții erau sus pe combină. Erau 6 sau 7, dar cred că 7 erau. M-am oprit la ei lângă combină pentru că știam că aș putea să am probleme cu partea cealaltă, să se trezească cei de la Omniasig, cu care noi suntem în litigiu privitor la cuantumul despăgubirii, să spună că mai trebuie o expertiză, că poate a luat foc de la un fir electric sau nu știu ce, că te gândești la toate variantele și mă gândeam că acum ce o le arăt dacă combina e incompletă și e tăiat din ea? Ar putea să spună că am vrut să ascund ceva intenționat, asta am gândit eu în clipa când i-am văzut. D-aia tot umblam după ea și o supravegheam în permanență, că până nu rezolvăm cu asigurarea, știam că trebuie să o veghem ca ea să fie ok. Am strigat la ei «Bă, dați-vă jos! Acum!». Și a început să mă înjure unul dintre ei – «Ce vrei? că noi nu avem nici o treabă cu combina, noi suntem la băut!». «Cum sunteți la băut pe combina mea?» Și unul dintre ei a sărit jos de pe combină, cel care practic era liderul grupului, un tânăr din localitatea Giroc și avea niște băieți care după accent mi s-a părut că sunt din Republica Moldova. M-am dus roată roată să văd despre ce este vorba, între timp au început să se dea toți jos de pe combină. Ei erau cu flacoane de bere la 2l, destul de beți. Dacă îi vedeam că sunt beți, probabil nici nu mă dădeam jos din mașină, că nu sunt nebun să sar în gura lupului”, ne-a povestit Valentin Coroamă cum i-a găsit pe bărbați la combină.

    Intențiile celor veniți la el în câmp i-au fost clare fermierului din încărcătura pe care bărbații o aveau cu ei: ”Și cum mă învârteam pe lângă combină, m-am dus către camionetă și am observat că aveau un generator mic roșu lângă mașină și un baros. Am luat barosul. În mintea mea, la momentul ăla m-am gândit: «Ăsta îl iau ca probă, că dacă fug sau ceva, să-l am ca să-l arăt la poliție». L-am și pus pe fratele meu să sune la poliție. Ei mă apostrofau: «Ce-ți trebuie? Că te batem», «Tu știi cine sunt eu? Uită-te pe Facebook să vezi!» și alte amenințări. Eu am văzut că gluma se îngroașă și m-am dus încet, încet către mașină, că știam că se lasă cu bătaie. Am ajuns la mașină și liderul lor se tot băga cu pieptul în mine. Tot m-a provocat de vreo 3 ori. Și după ce s-a dat de 3 ori cu pieptul în mine, eu l-am împins în față. Între timp, le-am zis băieților cu care eram: «Urcați-vă în mașină, că plecăm!» și barosul i l-am dat angajatului meu care stătea în partea dreaptă. I l-am dat pe ușa șoferului, peste schimbător, lui la picioare – ca să nu cumva să-l ia. Pentru că după ce am văzut că se împing în mine și devin agresivi, mă gândeam că dacă-mi ia barosul din mână, îmi dă cu el. Unul dintre ei s-a enervat că l-am împins pe liderul lor și s-a dus la mașină și a luat o chingă de legat marfa în tiruri, cu o carabină foarte grea în capăt. Și tot încerca să mă lovească cu ea. Și-a înfășurat-o pe mână și mă înjura că mă omoară și tot dădea cu aia. Eu mă tot feream, altul dintre ei trăgea de mine în stânga, altul mă trăgea de geacă în dreapta. Erau toți, acolo, pe mine”.

    Mașina nouă, aproape distrusă de agresori

    Fratele fermierului și un angajat, bătuți și ei cu brutalitate

    Nu doar Valentin Coroamă a fost agresat, ci și fratele său.

    ”Între timp s-au luat și de frate-miu și s-au apucat să-l lovească cu pumnii. El s-a dat cu spatele spre mașină și se tot ferea cu mâinile. Tot dădeau în el și nu putea să deschidă ușa, să se suie în mașină. Eu, când am văzut că situația e atât de gravă și că e posibil să se întâmple orice, am zbierat către fiul meu să fugă. M-am uitat la el și am strigat: «Alex, fugi în sat!» Am strigat de vreo 3 ori. el nu știa încotro să fugă, că nu cunoștea zona pe acolo și i-am mai repetat o dată: «Fugi, fugi de aici!», în caz că noi nu reușeam să fugim de acolo. M-am gândit ca el să reușească să fugă de acolo, să plece, ca să nu-l bată și pe el (n.r. fermierul face o pauză când vorbește despre fiul său și începe să plângă). Și cumva, am reușit să mă trag de volan, am urcat în mașină, am pornit motorul, am băgat în drive -că e cu cutie automată- și stăteam cu piciorul pe frână și mă țineam cu două mâini de volan și cu mașina pusă în viteză, cu piciorul pe frână, pregătit să pot să demarez să plec de acolo. Pe frate-miu îl tot loveau lângă mașină și cumva, cumva, a reușit să intre în mașină. Când a intrat el în mașină, eu am accelerat să plec. Am plecat smulgând mașina din mâinile lor, că ei țineau și de mașină și în momentul ăla l-au lovit pe fratele meu cu acea cataramă peste față, peste cap prin geamul deschis. După ce am făcut vreo 7-8 metri cu mașina, când mă uit, pe scaunul din dreapta nu mai era angajatul meu. L-au smuls și pe el din mașină. M-am uitat în spate și l-am văzut în iarbă. Erau 3 sau 4 grămadă peste el în iarbă și îl băteau acolo. În momentul ăla îl văd și pe fiul meu, la care strigasem să fugă cât îl țin picioarele peste câmp, că în loc să se depărteze, se aproprie către mașină. El a fugit la picior, dar nu a fugit departe, ci a stat și s-a uitat, că nu știa ce să facă. Când a văzut că noi fugim cu mașina în partea cealaltă, el s-a speriat și a fugit către noi, dar printre cei din grupul ăsta care comitea violențe. Eram speriat foarte tare că o să-l prindă și o să-l lovească cu barosul, că barosul era deja la ei și loveau mașina cu barosul. Nu știu cum, fiul meu a scăpat printre ei și a urcat în mașină în față. Când l-am văzut pe fiul meu, a fost o senzație pe care nu am simțit-o niciodată. Îmi făceam griji pentru el. Sincer, am vizitat destul de mult lumea asta și ieri (1 decembrie -n.r.), mi-aș fi dorit să nu mă fi născut în România. Atunci am întors mașina și m-am făcut că accelerez către ei. Atunci s-au dat la o parte, frate-miu a deschis ușa din spate și l-a tras înăuntru pe angajatul nostru. Așa am reușit să fugim de acolo. Astea toate au durat 3-5 minute, nu știu exact, că acum dacă analizez mai bine, cred că erau pregătiți de acasă că dacă vine cineva, să sară direct la bătaie, că nu a fost nici un fel de regret. Nu i-am văzut să spună ceva gen: «Băi, îmi pare rău, nu am știut», ci au sărit direct: «Ce vrei?» și apoi au venit cu uneltele astea să ne bată”, își amintește fermierul, încă marcat de cele întâmplate.

    Când a ajuns Poliția, autogenul și generatorul erau deja ascunse

    Ce a urmat este de noaptea minții. Autoritățile au fost chemate să intervină prin apel la 112. ”Știu sigur că unul din apeluri a fost din mașină, în timp ce noi fugeam de acolo. Eu i-am zis fratelui meu: «Sună la poliție!», dar nu știu dacă a mai apucat, că ăștia erau deja călare pe noi. Noi am ieșit către soșea, dar cu viteză mai mică. În 5-10 minute am ajuns la șosea și atunci am văzut că frate-miu are nasul rupt. Piramida nazală era deviată. Am așteptat acolo ambulanța și poliția. Poliția a ajuns prima data”, își amintește fermierului.

    ”A ajuns poliția, ne-au întrebat ce s-a întâmplat, le-am explicat că avem combina acolo, că au furat fier de pe ea și ne-au luat la bătaie. Le-am spus celor de la poliție să mergem să vedem locul faptei și poate îi vom mai găsi pe agresori. Polițiștii se uită sppe câmp și ne zic: «Dar știți, noi nu putem să intrăm cu Loganul pe aici». Le-am replicat: «Nici a mea nu e cu tracțiune 4×4 și merge. Drumul nu e foarte rău! E drum de țară, dar e curat. Nu e noroi, ca să rămâneți împotmoliți sau ceva». Cu greu s-au pornit la drum încolo și cumva am ajuns la ei dar foarte foarte încet, la relanti. Când am ajuns la atacatori, eu am stat cu mașina mea în spate. I-am lăsat pe polițiști să stea în fața mea, că știam că sar din nou la bătaie. Am constatat că atacatorii aveau mașina mutată din spatele combinei, la 20 de metri în față, cu botul băgat înspre pădure. Și când a ajuns poliția acolo, ei au zis către polițist că au venit să bea, fiindcă e 1 decembrie, nu au vaccinul și s-au gândit să vină aici lângă pădure, deoarece nu au acces pe la restaurante. Sculele de tăiat – autogenul și generatorul – nu mai erau în mașină”.

    Combina avea deja bucăți lipsă

    Fermierul își amintește clar cum arăta autogenul, iar bucățile de metal lipsă din combină sunt o dovadă clară că utilajul a făcut obiectul unui furt. ”Era un aparat cu furtun roșu de autogen. Ăsta era în mașină. Mașina e cu cabină dublă și când au tras ei chinga aia, ca să vină să ne lovească cu ea, atunci au tras și furtunele astea de autogen din mașină. Ei probabil acum erau la a 2-a tură pentru că noi când am ajuns la combină, era destul de multă tablă luată de pe ea. Erau tăiate bucăți și lipseau. Nu mai erau acolo, ceea ce înseamnă că fuseseră cărate”, explică fermierul.

    Hoții apucaseră deja să taie și să transporte o parte din componentele de fier ale combinei
    Hoții apucaseră deja să taie și să transporte o parte din componentele de fier ale combinei
    Hoții apucaseră deja să taie și să transporte o parte din componentele de fier ale combinei

    Hoții s-au dat victime, deși un fermier și un angajat erau în salvare

    Agresorii, care cu puțin înainte tăbărâseră pe fermieri, le-au declarat polițiștilor că veniseră în câmp doar să bea și, culmea, că tot ei sunt cei care au fost agresați de fermieri.

    ”Asta în contextul în care 2 oameni din mașina mea erau în salvare, iar mașina mea e spartă și îndoită. I-am rugat: «Căutați aparatul de autogen că au aparat de autogen la ei!», la care polițistul mai tânăr din echipaj îmi zice: «Indicați-mi locul!». «Păi cum să vă indic locul? Eu am fost la șosea să vă aștept, ca să vă iau de acolo. Căutați-l, că e undeva pe aici. N-au putut să-l ducă departe, ci l-au ascuns undeva la marginea pădurii, prin boscheți pe undeva!». În acel moment, agentul de poliție se uită așa la proprii pantofi și-mi răspunde: «Păi și ce vrei, să-l caut eu?» .«Da, normal! Păi cine să caute? Eu?». În tot timpul ăsta, cel puțin de 5-6 ori, liderul grupului de atacatori, un tânăr din Giroc, mă amenința încontinuu și mă înjura de mamă, de morți și de toate cele. Îmi spunea că mă caută, mă întreba: „De unde ești tu mă? De unde ești?». Apoi le-a spus polițiștilor că el lucrează în construcții și ridică stâlpi de 120 de kile în spate și că ne distruge, că vine și ne caută acasă și ne bate. Iar agentul de poliție nu-i spunea nimic. Asta a fost cel mai frustrant. După ce polițistul vorbește cu ei, mă cheamă și pe mine. Grupul de atacatori din nou mă ia la înjurături când vin acolo și fac cerc în jurul meu. În acel moment eu am spus către polițist: «Dar chiar trebuie să facem chestia asta aici? Declarațiile le dăm la postul de poliție, nu aici!». «Bine, cum doriți!», mi-a răspuns el, după care îi întreabă pe agresori: «Aveți vreunul buletin la voi?» Exact așa i-a întrebat. Și a scos unul buletinul. Când am auzit mi s-a părut absurd că polițistul numai pe unul îl legitimează? Și ăia – „Da, da, are unu buletinul!”. Nu m-am putut abține și l-am întrebat pe agentul de poliție: «Domnule polițist, cum adică vreunul? Adică îi lăsați să plece?», însă polițistul mi-a retezat-o scurt: «Vin ei la post». Când să plecăm de acolo, eu am sunat din nou la 112, fiindcă mi se părea că se pierd probe din toată chestia asta, adică, aparatul de autogen, generatorul erau cel mai probabil acolo în pădure. Am sunat la 112 și i-am rugat: «Bună ziua, trimiteți-mi să rog un alt echipaj pentru că polițiștii pe care mi i-ați trimis cred că se cunosc cu ei!”». Am bănuit asta, fiindcă vorbeau așa, informal, unul cu altul, nu așa ca o autoritate, cum ar fi trebuit să vorbească. Și domnul de la 112 mi-a spus că el nu are cum să-mi trimită mie poliție și jandarmi după cum am eu nevoie. I-am explicat: «Domnule, înțelegeți de ce vă sun! Sunt frustrat pentru că se pierd probe! Probele sunt acolo în pădure. Colegul dumneavoastră îi cheamă pe cei beți să vină la poliție cu mașina. Noi plecăm de aici de la pădure și ei au timp să ascundă tot ce au furat!». Operatorul 112 a fost ferm: «Ei (n.r. agenții de poliție trimiși la fața locului, știu să-și facă treaba!». Operatorul mi-a zis că, de fapt, agresorii au sunat la rându-le de 2 ori la 112, ca să spună că noi ne-am dus acolo și i-am agresat, iar operatorul de la 112 îmi spune: «Eu pe cine să cred? Dacă ați fost voi să-i luați pe ei la bătaie?», ne-a declarat fermierul.

    Agresați și dezamăgiți de atitudinea polițiștilor

    Despre cele întâmplate, Valentin Coroamă se declară profund dezamăgit. Nici el, nici familia nu a avut conflicte niciodată, iar agresiunile, în afara rănilor fizice, au urmări și mai grave. ”Noi știm cine suntem. Noi suntem o familie liniștită. N-am avut conflicte niciodată în viața noastră. Și fiul meu este elev la arte plastice, nu unul pus pe bătaie. El, emoțional cred că e cel mai afectat dintre noi. Când a sosit echipajul de poliție la asfalt, tocmai a ieșit o altă mașină de pe câmp, care nu avea nici o legătură cu incidentul. Băiatul meu mi-a mărturisit seara, acasă, că atunci când a văzut acea mașină, credea că sunt atacatorii care vin să ne bată din nou și că îi venea să deschidă ușa mașinii noastre și să fugă, cu toate că era poliția cu noi acolo. Când eu m-am întors cu poliția înapoi în câmp, fratele cu angajatul au urcat în ambulanță, iar pe fiul meu și pe celălalt băiat care a fost cu noi, a venit cumnata mea și i-a dus acasă. Fiul meu n-a dormit deloc în prima noapte. E destul de rău emoțional. Fratele meu e internat la maxilofaciale, deoarece, când a urcat în mașină – eu nu am văzut exact momentul – unul dintre atacatori l-a lovit cu chinga peste față. Acum are nasul rupt și o gaură în osul pometelui. Are nevoie de operație și să-i pună o bucată de metal acolo, până se sudează. Când am plecat de la combină, m-am oprit pentru că nu voiam să plec, însă poliția îmi spunea «Haideți că venim după dumneavoastră! Mergeți în față! Mergeți în față!». Mă tot îmbiau să merg în față. Și eu și poliția am plecat înaintea agresorilor. Doar unul dintre ei a plecat în mașină, cu agenții.

    Sunt dezamăgit. Nu neapărat de întâmplare, că nu mi-aș fi dorit vreodată în viață să mă intersectez cu astfel de indivizi, dar de atitudinea poliției față de faptă. Până la urmă, n-ai de unde să știi, poate eu vorbesc prostii, poate eu am sărit la bătaie, însă tu ar trebui să-ți faci treaba și să vezi exact, că poate ce-ți spun eu e adevărat! Ce ar fi trebuit să se întâmple ca să-și ia misiunea de polițist în serios și să-și facă treaba? Că asta mă intrigă!”.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura cu Inspectoratul Județean de Poliție Timiș solicitând un punct de vedere cu privire la cele relatate de fermieri agresați. În locul răspunsurilor punctuale la întrebările transmise, am primit un comunicat de presă remis către toată mass-media și pe care vi-l redăm mai jos:

    ”În cursul zilei de 1 decembrie, polițiștii Postului de Poliție Giroc au fost sesizați cu privire la faptul că mai multe persoane ar încerca să sustragă componente metalice de pe epava unei combine de trăierat, care a ars complet în urmă cu 6 luni.

    Aceștia s-au deplasat de urgență la fața locului, constatând că pe câmpul de lângă pădurea localității Giroc se aflau mai multe persoane între care a avut loc un conflict spontan, rezultând rănirea a 3 persoane.
    Totodată, până la acest moment nu a fost depusă nicio plângere.

    Polițiștii s-au sesizat din oficiu, fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „lovirea sau alte violențe”, „distrugere” și „furt în forma tentativei”, în care se fac cercetări în vederea clarificării situației de fapt și luarea măsurilor legale care se impun.

    În cursul cercetărilor vor fi verificate toate aspectele, pentru justa soluționare a cauzei.

    Totodată, persoanele îndreptățite pot formula sesizare cu privire la modul de acțiune al polițistului, adresată conducătorului, care poate fi transmisă pe e-mail-ul instituției”.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Secretar de stat stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar Insecticidul Los Ovados 200 SE, acum autorizat pentru utilizare în cultura grâului! De ce nu investesc fermierii români mai mult în procesare