• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Comunele din România unde s-a interzis tăierea porcilor fără avizul medicului veterinar!

  Roxana Dobre -

  Comunele din România unde s-a interzis sacrificarea porcilor de Crăciun fără avizul medicului veterinar. Situația este una la nivel național, iar localitățile vizate sunt cele aflate în zonele cu focare de pestă porcină africană.

  Sacrificarea porcinelor, doar cu avizul veterinarului! Este avertismentul transmis crescătorilor care taie în această perioadă porcul pentru Crăciun, și care se află în zone unde au fost declarat focare active de Pestă Porcină Africană (PPA). În plus, se interzic inclusiv circulația şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, cu excepția tranzitului de porci pe cale rutieră sau feroviară, însă fără descărcare sau oprire, și evident, însoțite de documente legale.

  Focarele active de PPA îi împiedică pe micii gospodari să își taie porcii pentru Crăciun. Spre exemplu, în județul Bacău, numărul de infectări cu virusul care afectează porcii, a ajuns la 156 după ce alte patru cazuri au fost depistate la mistreții din fondurile cinegetice din județ.  Veterinarii băcăuani au anunțat identificarea unui nou focar de pestă porcină la porcii domestici, de data asta în gospodăriile populației din comuna Pârjol.

  Direcția Sanitar Veterinară Bacău informează printr-un comunicat de presă că au mai fost raportate oficial alte patru cazuri noi de pestă porcină la mistreții vânați în urma acordării permisiunii de reducere a numărului de porci sălbatici, în fondurile cinegetice afectate din județ. „La această dată, la nivelul județului, sunt active 156 cazuri de pestă porcină la mistreți, situații în care se aplică restricțiile conform legislației sanitare veterinare în vigoare, în domeniu”, au transmis reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău.

  Gospodarii nu mai pot sacrifica porcii fără avizul mediului veterinar

  Autoritățile publice locale au obligația de a amenaja dezinfectoare individuale, la intrările și ieșirile din gospodăriile populației care dețin porci în perimetrul infectat. Altfel, dacă autoritățile sanitare veterinare vor depista „exploataţii de contact“, riscul este ca toți porcii din acea zonă să fie exterminați, reducându-se astfel riscul răspândirii bolii.

  „Se interzice cu desăvârșire sacrificarea porcinelor fără avizul DSVSA. Sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar, care va proceda la efectuarea examenului ante și post mortem. În cazul în care există semne clinice sau morfopatologice care ar putea fi atribuite pestei porcine africane, se va preleva un număr suficient de probe de la animale, pentru a confirma sau infirma prezenţa virusului pestei porcine africane în aceste exploataţii”, au subliniat specialiștii Direcției Sanitare Veterinare.

  În plus, se interzic inclusiv circulația şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, cu excepția tranzitului de porci pe cale rutieră sau feroviară, însă fără descărcare sau oprire, și evident, însoțite de documente legale. De altfel, în această perioadă, sunt programate controale în trafic, cu sprijinul echipajelor de poliție”, se arată în comunicatul DSVSA Bacău.

  În acest context, autoritatea sanitară veterinară atenționează populația să nu cumpere porci din locuri necunoscute, de la intermediari sau de la mijlocitorii de animale, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar, pentru că există pericolul introducerii de porci bolnavi în gospodărie.

  În aceste condiții, populația trebuie să cunoască o serie de reguli care obligatoriu trebuie respectate, în scopul evitării transmiterii mai departe a periculosului virus. Astfel:


  Te-ar mai putea interesa

  Pășune liberă pentru concesiune la 350 lei/ha. Obligații pentru crescătorii de animale Guvernul a aprobat subvenția de 25 lei pe familia de albine. Cererile se depun la DAJ Amenzi încasate de crescătorii de animale! Nereguli găsite și sancționate în ferme

  Ultimele știri

  Casa Verde 2024 – buget record pentru instalarea panourilor solare Programul Rabla pentru Tractoare – aprobat! Fermierii primesc bani pentru achiziția de utilaje noi Termen la APIA pentru crescătorii de animale care primesc plăți compensatorii: 24 martie