• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Funcționari APIA care luau mită – trimiși în judecată. Își pierd și locurile de muncă!

    Roxana Dobre -

    Cei trei funcționari APIA din județul Arad care au cerut mită de la un fermier au fost trimiși în judecată. Stelian Triponescu, șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Arad declara pe 17 noiembrie că cei 3 angajați ai agenției, care atunci erau doar cercetaţi de procurori, îşi vor pierde locurile de muncă dacă vor fi trimişi în judecată. Unul dintre angajaţii vizaţi de anchetă este în instituţie de când s-a înfiinţat, altul de doi ani, iar al treilea de câteva luni.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a mediatizat cazul celor 3 funcționari ai APIA, Nicolae Viorel Anghel, Vasile Budău-Iernil și Alin-Mihai Gligor, care au cerut mită unui fermier pentru ai ”aranja” raportul de control în teren, aferent subvențiilor pe suprafață.

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților Nicolae Viorel Anghel, Vasile Budău-Iernil și Alin-Mihai Gligor cercetați sub control judiciar, la data faptelor consilieri în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) remis marți, 7 decembrie, presei.

    ”În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În cursul lunii octombrie 2021, cu ocazia efectuării unui control pe teren, inculpații Nicolae Viorel Anghel, Vasile Budău-Iernil și Alin-Mihai Gligor i-ar fi cerut unui fermier (martor în cauză) suma de 3.000 de euro pentru a nu menționa în raportul de control presupuse nereguli care ar fi atras restituirea, de către acesta din urmă, a sumelor aferente campaniilor din anii 2019 și 2020, încasate de la APIA, și l-ar fi împiedicat să încaseze suma aferentă campaniei din anul 2021. În contextul menționat mai sus, la data de 9 noiembrie 2021, inculpații Vasile Budău-Iernil și Alin-Mihai Gligor ar fi primit o primă tranșă de bani (1.500 euro), restul fiind remiși de fermier în data de 11 noiembrie 2021 tuturor inculpaților, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se menționează în comunicat DNA.

    Pedepse cu închisoare, cu suspendare

    Conform DNA, în prezența avocaților, cei trei inculpați a declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora. Respectiv: în cazul inculpaților Vasile Budău-Iernilă  și Alin Mihai Gligor – 2 (doi) ani și 6 (șase) luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3  ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

    În cazul inculpatului  Viorel Anghel Nicolae pedeapsa este de 3  ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public,

    Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Arad. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp Zece recomandări pentru o producție bună de ardei Alertă meteo în 18 județe unde sunt anunțate ploi torențiale, căderi de grindină și vijelii

    Ultimele știri

    Romeo Șoldea este noul director al Autorității Naționale Fitosanitară Subvenție nouă pentru fermierii din vegetal care cresc și animale. Ce a dezvăluit comisarul Wojciechowski Ordinul subvențiilor, modificat. Schimbări la plata APIA pentru tinerii fermieri