• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Noua lege a cooperativelor! Gospodăria țărănească – membru. Scutiri de impozite pentru cooperative!

  agrointeligenta.ro -

  Legea care reglementează înființarea, activitatea și facilitățile fiscale pentru cooperative  – modificată. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că a fost adoptată de către Camera Deputaților inițiativa legislativă de modificare și completare a Legii cooperației agricole nr.566/2004. Această inițiativă a fost lansată având la bază dorința fermierilor de a se asocia într-un sistem cooperatist, unindu-și astfel toate forțele pentru susținerea dezvoltării economice, sociale și culturale a comunității și a membrilor săi.

  ”Salut adoptarea inițiativei legislative privind cooperația agricolă, proiect pe care l-am inițiat alături de colegii mei parlamentari și prin care am solicitat ca gospodăria țărănească să poată deveni membru asociat în cooperativele agricole. Elementul de bază care poate salva satul românesc este gospodăria țărănească, organizată și condusă de țăranul gospodar”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

  De asemenea, ministrul Agriculturii a subliniat importanța măsurilor pentru stimularea, încurajarea și apărarea gospodăriilor din sate și comune. ”Astfel, punem în valoare munca gospodarului român, a celui care a ales să ducă mai departe tradiția cultivării pământului sau a creșterii animalelor. El va putea să-și valorifice pe deplin produsele de calitate pe care le produce, prin intermediul cooperativei”, a mai precizat ministrul Adrian Chesnoiu.

  Tipuri de cooperative

  Pentru a putea beneficia de toate avantajele naționale și europene, statul trebuie sa sprijine înființarea cooperativelor, care pot fi de mai multe tipuri:

  – cooperative agricole de servicii;
  – cooperative agricole de achiziții şi vânzări;
  – cooperative agricole de procesare;
  – cooperative agricole de manufacturiere şi mică industrie în agricultură;
  – cooperative agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale;
  – cooperative agricole, care pot desfăşura, în comun, activităţile prevăzute la punctele a) și e);
  – cooperative agricole pentru asistenţă mutuală şi asigurare agricolă;
  – alte tipuri, formate cu respectarea legii.

  Cine sunt membri unei cooperative

  Cooperativa agricolă este formată din:
  – Membri cooperatori fondatori;
  – Membri cooperatori acționari;
  – Membri cooperatori asociaţi

  Președintele cooperativei agricole este ales de membrii cooperatori şi este de drept președintele consiliului de administrație. Uniunea de ramură se înființează prin asocierea voluntară a unui număr de cel puțin 5 cooperative agricole, care au același domeniu de activitate.

  Facilități fiscale, scutiri de impozite pentru cooperative

  Facilitățile acordate pentru înființarea cooperativelor agricole constau în:

  – pentru primii 5 ani de la intrarea în producţie, pentru cele nou înfiinţate;
  – pentru 5 ani de la intrarea în vigoare a legii pentru cele deja înfiinţate;

  – primii 5 ani de la intrarea în producţie, pentru cele nou înfiinţate;
  – 5 ani de la intrarea în vigoare a legii pentru cele deja înfiinţate, care au realizat în anul precedent o cifră de afaceri anuală de până la 3 milioane de euro;

  În condiţiile în care cooperativa se lichidează într-o perioadă mai scurtă de 5 ani, pentru sumele respective acordate se recalculează impozitul pe profit şi se percep creanţe fiscale accesorii, conform prevederilor Codului fiscal.


  Te-ar mai putea interesa

  Numărul de găini care pot fi crescute la curte. Mic fermier, sancționat că ”produce disconfort vecinilor” Vremea se răcește brusc, îngheț la sol și ploi cu descărcări electrice. Cod Galben emis pentru 27 de județe Lista pe județe cu fermierii care vor primi subvenția de 73 euro la vaca de lapte

  Ultimele știri

  Vremea aprilie 2023. ANM – prognoza meteo pentru Florii și Paște Tinerii membri ai Clubului Fermierilor Români au propus în Parlamentul European crearea unui centru de excelență în România ANSVSA: Audit din Marea Britanie cu privire la pesta porcină africană