• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Creșterea suprafeței minime eligibile la plata APIA – propunere APPR făcută la întrevederea cu ministrul Chesnoiu!

  agrointeligenta.ro -

  Creșterea suprafeței minime eligibile la plată pentru subvențiile APIA sau redefinirea dimensiunii economice a fermelor, propuneri punctuale pe care Asociația Producătorilor de Porumb din România le-a prezentat ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în cadrul unei întâlniri avute marți seară.

  Conform unui comunicat de presă remis de MADR, ministrul Adrian Chesnoiu s-a întâlnit în data de 7 decembrie 2021, cu reprezentanții Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), condusă de președintele Nicolae Sitaru. ”Temele supuse discuțiilor au vizat sectoare prioritare în domeniul agriculturii, precum definitivarea Planului Național Strategic (PNS), Legea privind comasarea terenurilor agricole sau creșterea suprafețelor amenajate pentru irigații. În urma desfășurării primei runde de consultări în cadrul PNS, fiind la curent cu problemele și provocările sectorului agroalimentar autohton, reprezentanții APPR au venit cu câteva propuneri punctuale, precum creșterea suprafeței minime eligibile la plată sau redefinirea dimensiunii economice a fermelor”, se arată în comunicarea MADR.

  Ministrul Chesnoiu are în vedere introducerea unei intervenții orientate spre stimularea pieței, bazate pe obiectivele strategice din PAC

  În replică, în cadrul discuțiilor, ministrul Adrian Chesnoiu a subliniat că are în vedere introducerea unei intervenții orientate spre stimularea pieței, bazate pe obiectivele strategice din PAC.

  Participanții la întâlnirea cu ministrul Agriculturii au adus în discuție problema eco-schemelor, care îi preocupă în mod deosebit, potrivit sursei citate.

  În acest context, oficialul MADR a apreciat că acestea ar trebui considerate ca fiind o facilitate pentru sectorul agricol din România, pentru care trebuie să se depună toate eforturile în direcția cheltuirii acestor fonduri.

  ”Consider că una dintre prioritățile acestui mandat este reprezentată de capitolul eco-scheme, ținând cont de faptul că ele reprezintă 25% din bugetul anual alocat plăților directe, respectiv circa 475 de milioane euro pe an. Deși voluntare pentru fermieri, aceste eco-scheme sunt obligatorii pentru statele membre și ar fi păcat ca acești bani să nu fie cheltuiți în sectorul agricol din România. Ne propunem elaborarea unor eco-scheme facile care să fie aplicabile fermierilor români, dar care să și corespundă ambițiilor crescute de mediu stabilite de Comisia Europeană”, a afirmat ministrul Adrian Chesnoiu.

  Consolidarea mediului asociativ pe plan intern precum si sprijinirea participării acestuia la organizațiile europene, care au reprezentare în toate grupele de dialog civil, organizate de către DG Agri din cadrul Comisiei Europene, a fost un alt subiect atins în cadrul întâlnirii, potrivit MADR. ”În opinia mea, sunt esențiale participarea organizațiilor reprezentative ale fermierilor la consultările publice de la Bruxelles și schimbul de informații între actorii implicați. Deciziile adoptate la nivel european trebuie să fie în acord cu specificul fiecărui stat membru, iar ambițiile asumate trebuie să vină în sprijinul fermierilor pentru a nu îi împovăra suplimentar”, a mai precizat ministrul Chesnoiu.

  Delegația APPR, formată din președintele Nicolae Sitaru, directorul executiv Alina Crețu și vicepreședintele Dragoș Telehuz,  a reiterat solicitarea fermierilor români de acordare în cel mai scurt timp a autorizării de urgență a tratamentului semințelor cu insecticide din grupa neonicotinoidelor pentru culturile de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr pentru campania de primăvară 2022. Oficialul MADR a confirmat că aceasta constituie o prioritate pentru autorități, în vederea conservării potențialului de producție al României.

  ”Nu în cele din urmă, gestionarea riscurilor agricole este o preocupare a membrilor APPR, care rezonează cu unul dintre punctele strategice evocate de noul ministru al agriculturii pentru perioada care urmează”, se mai arată în comunicatul MADR.

  Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu urmează să aibă o întâlnire cu o delegație extinsă a liderilor din Asociația Forța Fermierilor, cea mai nouă organizație devenită membru al Comitetului Consultativ Tematic pentru elaborarea PNS.  


  Te-ar mai putea interesa

  Document oficial APIA: Subvențiile pe suprafață și cap de animal care se plătesc în acest an Toți mistreții vor fi împușcați! Județul unde s-a luat decizia de urgență! Șerbetul de zahăr pentru hrănirea albinelor: preparare, administrare

  Ultimele știri

  Daniel Buda a fost reales vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European Oferte de la BASF. Pachete de fungicide pentru o protecție completă a culturilor Cum a reușit Călin Muscă să evite la mustață impactul dur al scumpirii gazului și electricității