• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa de cereale, puternic impactată de situația culturilor de porumb și soia din Brazilia!

    Mircea Olteanu -

    Situație complicată pentru culturile de porumb și de soia din Brazilia, o mare putere agricolă, care reclamă probleme mari cu deficitul de apă după ce ploile nu au mai căzut din luna noiembrie.

    În sudul Braziliei nu a mai plouat din luna noiembrie, astfel că recoltele de porumb și soia suferă, iar prețurile sunt în creștere, relatează portalul de știri agrarheute.com.

    Soia braziliană pentru noua recoltă a fost semănată pe mai mult de 90 la sută din suprafața estimată la jumătatea lunii decembrie, a anunțat compania de consultanță în domeniul agricol AgRural la începutul acestei săptămâni. Semănarea primei recolte de porumb (porumb de vară) este la fel de avansată. Problema constă în faptul că, mai ales în regiunile din sud, nu a mai plouat de săptămâni întregi, iar culturile de porumb și soia recent semănate riscă să se usuce.

    Fenomenul La Niña afectează culturile

    Influența negativă a fenomenului La Niña asupra climei din America de Sud a devenit din ce în ce mai pronunțată în cursul lunii decembrie – cauzând probleme majore fermierilor. Statele braziliene sudice, cum ar fi Rio Grande do Sul și Santa Catarina, sunt puternic afectate de secetă. Precipitațiile înregistrate în noiembrie au fost cu mult sub media pentru această lună, iar prognoza meteo pentru prima jumătate a lunii decembrie indică, de asemenea, un nivel al precipitațiilor foarte scăzut, informează AgRural.

    Prognoza pentru producția pentru porumb va fi revizuită

    Între timp, precipitațiile abundente din centrul Braziliei compensează întrucâtva efectele negative resimțite în zona de sud. Cu toate acestea, din cauza vremii uscate din sud, viitoarea recoltă de porumb de vară a Braziliei se preconizează că va fi cu mult mai redusă decât se estima inițial.

    Mulți analiști (inclusiv de la USDA) vor trebui să își ajusteze previziunile anterioare privind recoltele pentru soia și porumb. AgRural prognoza o recoltă totală de porumb de 115,5 milioane de tone, din care 21,7 milioane de tone sunt porumb de vară, care este cultivat în principal în sudul țării și folosit nu atât pentru export, cât mai ales ca hrană pentru animale. Totuși, consilierii agricoli din cadrul AgRural au anunțat deja o reducere a estimărilor privind recolta.

    Porumbul este mai afectat decât soia

    În ciuda problemelor legate de seceta din unele regiuni, analiștii brazilieni se așteaptă ca fermierii de soia să înceapă recoltarea la începutul lunii ianuarie sau chiar mai devreme. Anul acesta, semințele au fost semănate foarte devreme. AgRural se așteaptă ca recoltarea în unele regiuni, precum Mato Grosso – unde se produce cea mai mare cantitate de soia din Brazilia – să înceapă chiar în preajma Crăciunului.

    AgRural preconiza anterior că noua recoltă de soia din Brazilia se va ridica la aproximativ 144,3 milioane de tone în sezonul 2021/22. Cu toate acestea, porumbul și soia cultivate timpuriu riscă să se usuce în sudul Braziliei, deoarece umiditatea solului este în mare măsură epuizată. Dacă seceta se prelungește până în perioada în care plantele intră în faza critică de reproducere acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra randamentului general al recoltei.

    În unele zone s-a trecut la reînsămânțare

    Până în acest moment, condițiile favorabile pentru agricultură în sudul Braziliei au creat așteptări privind obținerea unei recolte record de porumb și soia în sezonul 2021/22. „Însă, în Rio Grande do Sul, lipsa precipitațiilor a îngreunat serios semănatul. În unele regiuni, lucrările au fost întrerupte, iar în unele zone a fost necesară reînsămâțarea din cauza umidității scăzute și a problemelor privind combaterea buruienilor”, a anunțat autoritatea agricolă braziliană Conab, la începutul lunii decembrie.

    Cu toate acestea, agronomii subliniază că, din perspectiva întregului sezon de vegetație, este încă prea devreme pentru a se calcula potențialele pierderi.

    Semănatul soiei în Brazilia a fost practic finalizat în regiunile de vest, sud-est și porțiuni din sud până la finalul lunii noiembrie, iar acum munca se concentrează pe regiunile de nord-est și sud, a indicat Conab în raportul său săptămânal.

    Brazilia așteaptă producție record la soia

    În ciuda preocupărilor tot mai mari cu privire la efectele fenomenului La Niña, Brazilia ar putea încă să înregistreze cea mai mare recoltă de soia din istorie, estimată la 142 de milioane de tone de către Conab și la 144 de milioane de tone de către Departamentul Agriculturii din SUA (USDA).

    Secetă la porumb pentru al treilea an la rând

    Faza de semănare a primei recolte de porumb din Brazilia a fost, de asemenea, finalizată în proporție de 93% la începutul lunii decembrie, iar o parte din porumbul plantat timpuriu a fost deja polenizat. Cu toate acestea, există temeri sporite în legătură cu lipsa precipitațiilor în statul brazilian Rio Grande do Sul – de unde provine 18% din porumbul din Brazilia. Vremea uscată afectează recolta de porumb pentru al treilea an la rând.

    Un studiu realizat de cooperativele agricole din statul Rio Grande do Sul estimează că randamentele recoltelor de porumb vor scădea în medie cu 29%, iar în unele zone s-ar putea înregistra pierderi de până la 80%.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor