• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se scumpesc legumele și fructele! Criza afectează și România!

    Angelica Lefter -

    Fructele și legumele s-au scumpit și vor mai continua să se scumpească, tendința fiind una mondială care afectează direct și România.

    Afacerile agricole au de suferit în întreaga lume din cauza crizei create pe piața energiei. Tomatele, legumele sau fructele vor ajunge din ce în ce mai greu pe mesele europenilor la sfârșitul iernii și începutul primăverii.

    Dacă această criză energetică înseamnă oportunități pe piața de desfacere pentru  fermierii spanioli sau marocani, pentru cei din zonele mai reci ale Europei înseamnă investiții enorme și poate chiar pierderea afacerilor.

    În India, tomatele sunt comparate la preț cu petrolul, din cauza scumpirilor foarte mari

    Un exemplu demn de luat în seamă este ceea ce se întâmplă acum în India şi alte state din acea regiune când la sfârşitul lunii trecute roşiile s-au scumpit atât de mult în unele oraşe indiene încât presa locală scria că aceste legume au devenit noul petrol, potrivit mediafax.ro.

    Odată cu scumpirea carburanților, a avut loc și explozia preţurilor, care a cuprins o gamă largă de legume. La majorarea prețurilor la legume au contribuit și multe ploi şi inundaţii, conform India Times.

    În luna decembrie, în cel puţin o regiune un kilogram de roşii, legume de bază în meniul indienilor, a ajuns să coste cât un litru de benzină. Rezultatul a fost prăbuşirea vânzărilor.

    În mod normal, în India sezonul roşiilor durează din ianuarie până în aprilie. Din cauza preţurilor prea mari, mai multe restaurante din sudul ţării au scos din meniu unele feluri de mâncare pe bază de tomate.

    În Europa, tabloul pieţei legumelor livrate în lunile de iarnă şi primăvară se va schimba radical

    Marii producători din nordul continentului, cum sunt Danemarca, Olanda şi Polonia, au probleme din cauza preţurilor majorate ale energiei şi gazelor naturale cu care-şi încălzesc şi iluminează serele. S-au scumpit şi îngrăşămintele chimice.

    Pe de alta, producătorii mai ieftini din regiunile mai calde ale Europei sau din zonele învecinate continentului abia aşteaptă să acopere eventualele breşe create de criză.

    O problemă este că şi unii dintre ei au dificultăţi cu preţurile mari ale energiei.

    Producția de tomate în Danemarca s-a redus cu 40%

    În Danemarca, producţia de roşii de iarnă s-a redus cu 40%, scrie Horti Daily. Aceasta deoarece ”preţurile gazelor naturale au crescut cu 750%, iar cele ale electricităţii s-au dublat”, după cum explică Mads Ulrik, director la compania agricolă de sere Alfred Pedersen & Son care, a trimis în şomaj 30 de angajaţi calificaţi dintr-un total de 300 de persoane.

    Deoarece sunt cultovate în condiții mai pretenoase cu mediul, legumele daneze erau de regulă mai scumpe.

    Horti Daily mai notează că preţurile gazelor şi electricităţii afectează industria serelor în multe state nord-europene. Anul trecut gazele s-au ieftinit foarte mult, mulţi cultivatori au renunţat la contractele cu preţ fix şi au ales achiziţii la zi. Pe ei, criza energiei i-a prins cu aceste contracte, iar preţurile la zi sunt acum la maxime istorice.

    La ferma Alfred Pedersen, unele sere au rămas goale şi vor sta aşa până la începerea sezonului de primăvară.

    ”Este furtuna perfectă. Costurile în creştere i-au făcut pe clienţi să se teamă că vânzările din magazinele lor se vor reduce şi de aceea şi-au diminuat comenzile, iar noi ne-am redus producţia”, a declarat Mads Ulrik.

    Vor crește și prețurile la legumele din supermarketurile olandeze

    În Olanda, deja din octombrie producătorii de legume se plângeau că serele le sunt goale din cauza costurilor prea mari şi că nu ştiu când vor relua plantările. Ei se temeau că din cauza preţurilor prea mari pe care ar fi forţaţi să le ceară, supermarketurile din Olanda vor prefera să cumpere marfă mai ieftină – roşii, castraveţi, fructe şi flori – din, spre exemplu, Spania cea însorită.

    În noiembrie, marfa olandeză începea deja să dispară de pe rafturi, fiind înlocuită cu legume spaniole. Producătorii spanioli şi-au dat seama de oportunitate şi au majorat preţurile.

    Astfel, roşiile spaniole au ajuns să coste mai mult decât cele olandeze. Spaţiul lăsat liber de producătorii olandezi este ocupat şi de legumele importate din Turcia.

    Fermierii marocani au intrat puternic pe piața din Europa

    În Spania, de goana fermierilor către piaţele mai scumpe nord-europene profită producătorii mai ieftini din Maroc. Analiştii atrag atenţia că marocanii atacă puternic piaţa europeană. Producătorii lor sunt ajutaţi de guvern şi de forţa de muncă de opt ori mai ieftină decât, spre exemplu, cea din Sicilia.

    Legumicultorii din Polonia și Ucraina se confruntă cu falimentul din cauza costurilor la energie

    În Polonia, fermele de sere se plâng că sunt forţate să se închidă din cauza costurilor mari ale încălzirii şi iluminatului, iar fermierii se aşteaptă la o invazie de legume spaniole şi turceşti.

    Şi în Ucraina fermele de sere se plâng că le pândeşte falimentul.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Cum sunt păcăliți românii care cumpără brânză din piețe și magazine

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte