• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vești bune! Undă verde pentru introducerea pe piață a unor noi îngrășăminte de ultimă generație!

    Roxana Dobre -

    Comisia interministerială pentru autorizarea îngrășămintelor pe piața din România, deblocată de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în urmă cu 10 zile, a avut o primă ședință în care a avizat o serie de fertilizanți pentru folosirea în agricultura românească.

    Potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, în cadrul ședinței din 17 decembrie, au fost avizate definitiv spre comercializare nu mai puțin de 42 de tipuri de îngrășăminte, în timp ce alte 16 tipuri de fertilizant au obținut aviz provizoriu de comercializare.

    Potrivit datelor obținute de la participanții la această ședință, îngrășămintele care au primit undă verde sunt fertilizanți de ultimă generație ce pot fi folosiți de fermierii români pentru creșterea producției în culturile de: grâu, rapiță, porumb, floarea-soarelui, legume, cartofi, pomi fructiferi și flori.

    Iată ce spun fermierii consultați de Agrointeligența-AGROINTEL.RO cu privire la introducerea pe piață a noi fertilizanți:

    Gheorghe Preda este un cunoscut fermier din proximitatea Capitalei

    Gheorghe Preda, Ilfov: ”Faptul că fermierii au de unde să aleagă este un lucru bun”

    Fermierul Gheorghe Preda, administratorul exploatației agricole Geo&Costi Agrostar din județul Ilfov, și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, spune că vestea bună venită de la Ministerul Agriculturii este un pas bun pentru fermieri.

    ”Faptul că fermierii au de unde să aleagă este un lucru bun. Trebuie să vedem prețurile, dar până la urmă nu e vorba numai de preț în sine, ci și de calitatea lor. Faptul că avem din ce să alegem este un demers bun. Din ce vedem primele măsuri ale ministrului Adrian Chesnoiu sunt promițătoare, mie îmi place de el ca om și ca profesionist, se bate pentru fermieri. Chiar este un început bun! Faptul că a primit toate asociațiile este un lucru îmbucurător, nu cum era domnul Oros că nu vroia să stea de vorbă cu noi”, a declarat Gheorghe Preda, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Daniel Radu face agricultură în județul Ilfov

    Daniel Radu, Ilfov: ”La acest moment, noile cantități îngrășăminte pe piață sunt bine venite!”

    Daniel Radu, fermier din Gruiu, județul Ilfov, și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, este de părere că orice noi îngrășăminte pe piață sunt bine venite mai ales dacă se respectă costurile și calitatea bună pentru acest tip de inputuri.

    ”Trebuie să știm și ce tipuri de fertilizanți și îngrășăminte sunt. Reacția mea nu poate fi decât pozitivă ținând cont de criza îngrășămintelor. Orice noi îngrășăminte pe piață sunt bine venite atât timp cât costurile și randamentul sunt bune, randamentul să fie bun și costurile să nu fie prea ridicate. Ținând cont că astăzi prețurile sunt exorbitante pentru că sunt prețuri speculative, nu reflectă neapărat realitatea existentă. Sunt aceleași societăți care le vindeau și cu un an în urmă, dar ca să rămânem la reacție, cred că fermierii ar vrea să știe care sunt aceste îngrășăminte și care sunt prețurile. Scoatem de pe piață erbicide, scoatem de pe piață îngrășăminte, nu ne mai convine gunoiul de grajd că miroase, dar terenul rămâne nehrănit și atunci producțiile vor scădea și vom ajunge într-un blocaj. Dacă nu ai producții ridicate nu poți să faci față necesarului de hrană de care omenirea are nevoie astăzi!”, a fost declarația lui Daniel Radu, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Ion Olteanu, fondatorul grupului Agromad Crops

    Ionuț Olteanu, Agromad Crops: ”Dacă situația cu aprobarea de noi îngrășăminte a fost deblocată trebuie să îi mulțumim lui Adrian Chesnoiu”

    Ionuț Olteanu, administratorul grupului Agromad Crops și membru al Asociației Forța Fermierilor lucrează în jur de 14.000 de hectare în județe din jurul Capitalei. Producătorul agricol crede că odată cu sistarea producției a combinatului de la Azomureș ”statul român a dat-o în bară” lăsând pe mâna străinilor resurse care puteau ajuta țara noastră să susțină fermierii în criza îngrășămintelor. Introducerea unor noi inputuri, crede el, este în totalitate meritul ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu, ”care chiar cunoștea realitatea din agricultura românească”.

    ”Statul român a dat-o în bară încă o dată. Este o problemă de siguranță alimentară și națională și nu trebuia să lăsăm un singur combinat care produce îngrășăminte, pe mâna străinilor. Noi stăm munți de gaze, azotul se produce din gaze, deci resursa era la îndemână și noi chiar puteam să facem o treabă bună în criza aceasta. Așa toți fermierii sunt bulversați, nimeni își permite să cumpere îngrășămintele acestea atât de scumpe. Dacă situația cu aprobarea de noi îngrășăminte a fost deblocată trebuie să îi mulțumim omului acesta (ministrului agriculturii Adrian Chesnoiu n.r) care stăpânește foarte bine termenele, noțiunile și realitățile din agricultura românească. Eu sunt orientare de dreapta dar trebuie să îmi dau șapca jos în fața lui pentru că el chiar cunoaște și chiar știe și chiar face”, a declarat Ionuț Olteanu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Neculai Dulceanu, alături de Marius Cătălin Bran, Directorul de Dezvoltare al Asociației Forța Fermierilor și Agrointeligența

    Neculai Dulceanu, Botoșani: ”La fertilizanți și îngrășăminte, anul acesta doar prețul mă mai interesează”

    Neculai Dulceanu, administratorul SC Donifa din localitatea Hăneşti, judeţul Botoşani și membru al Asociației Forța Fermierilor cu activități în sectorul vegetal, zootehnic, morărit și panificație spune că noua măsură luată de Ministerul Agricultură le dă o speranță fermierilor că își pot continua activitatea după ce criza îngrășămintelor se simte deja în ferme.

    ”Este o veste bună, este în regulă, cu cât se autorizează mai multe produse pe piață, cu atât pentru noi fermierii este mai bine. Este un lucru bun, anul acesta nu mai aleg, culeg. Adică la fertilizanți și îngrășăminte, anul acesta doar prețul mă mai interesează. Eu o să aplic la culturi cât de cât și să rezist anul acesta pentru că eu nu am nicio garanție că anul viitor prețul la produsele agricole nu o să scadă. În condițiile în care anul acesta prețurile sunt uriașe la îngrășăminte, vă dați seama că este un risc fantastic de a cheltui sumă mare pe hectar”, a spus Neculai Dulceanu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta a completat că din cauza prețurilor mari la inputuri a luat deja prima decizie de renunțare la o cultură importantă pentru ferma sa: sfecla de zahăr. ”Eu sunt foarte hotărât să renunț la cultura de sfeclă de zahăr, că acolo îmi trebuie o tonă de îngrășăminte la hectar. Deci o să renunț la anumite culturi pentru că nu merită, riscul este mare. Cultiv 550 de hectare, grâu, porumb, floarea-soarelui, mazăre, lucernă, porumb siloz. Folosesc îngrășăminte pentru toate aceste culturi, adică am folosit, acum, anul acesta nu știu. Totul pleacă de la preț! Presupunem că dacă se autorizează mai multe tipuri de fertilizanți vor scădea prețurile, dar dacă anul trecut am luat uree cu 1000 de lei tona și acum e 4.000 de lei, credeți că mai fac mofturi, ce mofturi să mai fac?”, a punctat fermierul din Botoșani.

    Foto: depositphotos.com


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat” Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole