Școala de tractoriști care îi ajută pe copiii din mediul rural să obțină salarii de 1.000 euro/lună!
Roxana Dobre -O școală de tractoriști, adică o scoală care îi ajută pe tineri să învețe meseria de tractorist, a devenit una dintre cele mai căutate instituții profesionale. În satul Vlăsineşti, din judeţul Botoşani, se află unitatea profesionale din România unde s-au format două generaţii de tractorişti, majoritatea copii nevoiaşi din mediul rural, care ajung acum să câştige chiar şi 1.000 de euro lunar.
Şcoala Profesională „Gheorghe Burac” funcționează în comuna Vlăsineşti care este o zonă exclusiv agrară, situată la peste 40 de kilometri de municipiul Botoşani și a fost înființată în anul 2015, funcționând cu singur profil, acela de mecanizator agricol. Unitatea de învățământ este singura din judeţ pentru pregătirea exclusivă a mecanicilor şi conducătorilor de utilaje agricole.
Școala funcționează din 2015
În 2015 când s-au pus bazele școlii, reprezentanţii unității de învățământ au mers din poartă-n poartă să adune şcolari. Între timp școala a devenit extrem de căutată de tineri iar în prezent se organizează concurs de admitere, pentru că sunt prea mulţi candidaţi pentru locurile existente. Succesul acestei şcoli se datorează mai ales faptului că oferă o meserie foarte căutată şi bine plătită pe piaţa muncii, copiilor din familii nevoiaşe care trăiesc în satele din nordul judeţului.
„Pentru mulţi este o şansă nesperată de a-şi câştiga pâinea”, spune Radu Andronache, unul dintre profesorii şcolii de tractorişti de la Vlăsineşti, potrivit Adevărul.
Şcoala Profesională „Gheorghe Burac” s-a înfiinţat acum şase ani tocmai pentru a răspunde nevoilor sociale şi profesionale presante, în satele din nordul României: sărăciei şi lipsei locurilor de muncă, dar şi lipsei mari de profesionişti în domeniul mecanizării agricole.
„Şcoala cu acest profil de mecanic agricol a fost înfiinţată aici tocmai fiindcă este o meserie căutată. Sunt foarte multe firme de profil în zonă care au nevoie de oameni calificaţi. Pe de altă parte, erau mulţi elevi care renunţaseră să mai continue studiile din motive financiare. Abandonau pur şi simplu fiindcă nu aveau cu ce să-şi plătească internatul, traiul la un liceu în oraş. Era o şansă, mai ales pentru cei din familiile nevoiaşe, să aibă o calificare căutată pe piaţa muncii şi să-şi câştige existenţa”, spune Lidia Macsiniuc, directorul Şcolii Profesionale din Vlăsineşti.
Practica se face pe utilaje de ultimă generație
Şcoala funcționează cu trei clase, pe trei niveluri, a IX-a, a X-a şi a XI-a, cu 80 de elevi. Pe lângă clădirea principală unde învaţă noţiunile teoretice, şcoala de tractorişti de la Vlăsineşti are şi un atelier pentru practică mecanică. În prezent, au fost accesate fonduri europene şi se construieşte un atelier de mecanică agricolă la ultimele standarde. Practica agricolă, în brazdă, toţi elevii o parcurg cu utilaje de ultimă generaţie.
„Agenţii economici parteneri au utilaje foarte moderne”, spune Lidia Macsiniuc. Fiecare elev care urmează cursurile Şcolii Profesionale de la Vlăsineşti primeşte o bursă lunară de 200 de lei. Pe lângă bursă, elevii beneficiază de şcolarizare gratuită pentru obţinerea permisului de conducere categoria B. dar şi Tr. ( n.red. tractor). Totodată, cei care sunt silitori, mai ales în practica agricolă, sunt remarcaţi imediat de către fermieri şi sunt angajaţi imediat după terminarea studiilor, pe salarii fabuloase pentru mediul rural.
„Sunt foşti elevi cu care m-am întâlnit şi îmi spuneau că lucrează la o firmă mare din judeţ şi ajung la un salariu de 4.000 de lei, pe lună. Este extraordinar, mai ales pentru sat, acolo unde veniturile sunt foarte mici”, spune directoarea şcolii.
Școala atrage elevi și din comunele mai îndepărtate
La rândul lor, profesorii de specialitate spun că de când s-a auzit de aceste avantaje, vin tineri din comune îndepărtate numai pentru a se califica ca tractorist şi poate pentru a fi remarcaţi de vreun mare fermier. În plus, cei care ajung la Vlăsineşti învaţă pe brânci. „Din 1990 în regiunea Săveni nu s-au mai şcolarizat elevi în această calificare. Este la mare căutare. Iar aceşti copii se acomodează foarte bine, sunt pricepuţi, înţeleg noile tehnologii. Sunt dedicaţi efectiv acestei meserii”, spune profesorul Marcel Smântână.
Unul dintre cei mai silitori elevi ai şcolii de tractorişti de la Vlăsineşti este Robert Bilibău. Şi-a dorit mult să ajungă tractorist, cum a fost şi bunicul său. În plus, doreşte să-şi câştige pâinea, aşa că la 18 ani a fost deja angajat ca tractorist şi mecanic, part-time, la o fermă din judeţ. În fiecare zi, străbate 14 kilometri numai pentru a învăţa totul despre tractoare. „Este o şcoală bună fiindcă-mi dă o meserie. Eu asta vreau, să muncesc, să-mi câştig pâinea. În plus, bunicul meu a făcut această meserie şi am decis să o practic şi eu”, mărturiseşte Robert.