• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG adoptată pentru noile subvenții APIA de 10.000 euro/an și 20.000 euro/an pentru fermieri!

    Roxana Dobre -

    Decizie privind plata subvenției anuale de până la 10.000 de euro sau 20.000 de euro pentru comercializarea produselor agricole. Potrivit unei Ordonanțe de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, adoptată de Guvern vineri, 17 decembrie, și publicată în Monitorul Oficial de sâmbătă, 18 decembrie, sumele promise prin  Legea 236/2020 fermierilor nu vor intra nici în 2022 la plată.

    ”Termenul de intrare în vigoare prevăzut la articolul 9 din Legea nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1037 din 6 noiembrie 2020, cu modificările ulterioare, se prorogă până la data de 1 ianuarie 2023”, se arată în OUG publicată în Monitorul Oficial.

    ”Legea nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu numărul 1037 din data de 6 noiembrie 2020, prevede la art.9 data intrării în vigoare 1 ianuarie 2022. Întrucât aplicarea măsurilor preconizate prin proiectul legislativ are implicații majore asupra bugetului de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru fiecare exercițiu financiar de aplicare a legii și având în vedere că măsurile dispuse sunt susceptibile unei scheme de ajutor de stat, apreciem că este necesară parcurgerea etapelor procedurale prealabile aplicării prin notificare la Comisia Europeană, sens în care se impune prorogarea datei de intrare în vigoare a Legii nr.236/2020 până la data de 1 ianuarie 2023. Astfel, se evită riscul imposibilității asigurării resurselor financiare necesare pentru plata primei de comercializare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu consecințe negative în percepția generală a potențialilor beneficiari cu privire la acordarea acestei forme de sprijin, precum și riscul unor posibile sancțiuni din partea Comisiei Europene în condițiile unei decizii nefavorabile privitoare la caracterul acestei forme de sprijin acordat producătorilor agricoli”, se arată în nota de fundamentare pentru aprobarea OUG nr. 130/2021.

    Legea 236/2020 este o inițiativă depusă în Parlament în 2020 de parlamentarul Ion Ștefan și susținută de numeroși lideri ai PNL, inclusiv de fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, co-inițiator al legii.

    Valoarea primei de comercializare urma să reprezinte contravaloarea în lei a 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate către unități de procesare și nu putea depăși 20.000 de euro anual/beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate direct pentru consum, care nu poate depăși 10.000 de euro anual/beneficiar.

    Astfel, dacă un fermier vindea către procesator 3 tone de roșii, el poate primi primă 3 X 200 de euro, adică 600 de euro pe an. Pentru comercializarea directă către consum, prima urma să fie de 3 X 100 de euro, adică 300 de euro pe an.

    În cazul crescătorilor de vaci, pentru o fermă care livra lunar 30.000 de tone de lapte către un procesator, deși calculul ar fi 30 X 12 X 200 de euro, adică 72.000 de euro, suma pe care o va putea încasa producătorul agricol este de 20.000 de euro pe an.

    Conform legislației, programul de sprijin ar urma să fie derulat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

    Mai multe despre acest ajutor Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici:


    Te-ar mai putea interesa

    O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid Ploi torențiale, vijelii și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 25 de județe Prețul căpșunilor – la jumătate față de anul trecut. Tânăr fermier: Ne rugăm de intermediari să ne ia marfa!

    Ultimele știri

    Romeo Șoldea este noul director al Autorității Naționale Fitosanitară Subvenție nouă pentru fermierii din vegetal care cresc și animale. Ce a dezvăluit comisarul Wojciechowski Ordinul subvențiilor, modificat. Schimbări la plata APIA pentru tinerii fermieri