• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agenția de Mediu din Germania: După interzicerea neonicotinoidelor, fermierii au trecut la „pesticide problematice”

    agrointeligenta.ro -

    Interzicerea neonicotinoidelor a declanșat o schimbare importantă pe piața pesticidelor, arată o analiză a Agenției Federale de Mediu din Germania. Mai exact, autoritatea germană arată că după interzicerea neonicotinoidelor Imidacloprid, Thiamethoxam, Clothianidin și Thiacloprid, fermierii cumpără din ce în ce mai mult produse alternative cu mare risc pentru mediu.

    Volumele vânzărilor de pesticide în agricultură rămân ridicate, spune Agenția Federală de Mediu din Germania care face referire la datele Oficiului Federal pentru Protecția Consumatorului și Siguranța Alimentelor.

    După o scădere pe termen scurt a vânzărilor în 2018/2019, fermierii au solicitat din nou în ultimul an anumite ingrediente active problematice cum ar fi o serie de insecticide dăunătoare pentru albine și erbicide cu risc pentru apele subterane, arată Agenția.

    Autoritatea germană atribuie utilizarea scăzută a pesticidelor din ultimii ani cu fenomenul de secetă ce a afectat Germania în 2018 și 2019.

    Dirk Messner

    „De peste 40 de ani, vânzările de pesticide în agricultura germană au rămas mai mult sau mai puțin neschimbate. Acum suntem îngrijorați de creșterea vânzărilor de ingrediente active problematice. Pentru o agricultură durabilă, utilizarea pesticidelor chimico-sintetice trebuie redusă semnificativ în ansamblu. În acest scop, Agenția noastră propune măsuri la nivel european și național”, a declarat Dirk Messner, Președintele Agenției Federale de Mediu, citat de Topagrar.com.

    Există o cerere crescută pentru insecticide alternative

    După scăderea generală a vânzărilor de produse de protecție a plantelor în 2018/2019, vânzările de fungicide au continuat să scadă în 2020. Volumul vânzărilor de erbicide a crescut ușor în 2020 cu + 2% față de 2018/2019. În cazul insecticidelor, în schimb, există o creștere foarte puternică de + 18% a cantității vândute în 2020.

    După ce neonicotinoidele Imidacloprid, Thiamethoxam, Clothianidin și Thiacloprid au fost interzise în 2018, respectiv 2020, cifrele de vânzări ale acelor insecticide care ar trebui să înlocuiască neonicotinoidele au crescut brusc în 2020, relatează Agenția Federală de Mediu. Vânzările de astfel de substanțe au crescut cu 13% până la 80% în ultimul an față de 2018/2019, în funcție de grupa de ingrediente active.

    De asemenea, analiza a scos la iveală că fermierii au cumpărat anul trecut mai multe substanțe critice pentru apele subterane și pentru apa potabilă. Spre exemplu, erbicidul Flufenacet este cumpărat mai frecvent decât oricând. Vânzările sale s-au dublat în raport cu anul 2014 și au crescut cu 32% doar în ultimul an. Flufenacet formează un produs de degradare persistent trifluoracetat (TFA), care se găsește pe scară largă în corpurile de apă și apa potabilă și cu greu poate fi îndepărtat din apă, spun oficialii germani. Din cauza proprietăților sale nefavorabile pentru mediu, acest ingredient activ a fost identificat de UE ca un așa-numit candidat de substituție din 2004. Prin urmare, ar trebui înlocuit cu substanțe mai puțin nocive. O reducere a utilizării nu a reușit încă în Germania.

    Erbicidele⁠ terbutilazina (+ 12%) și S-metolaclor (+ 5%) au fost, de asemenea, vândute mai frecvent în 2020 decât în ​​2018 și 2019. Atât ingredientele active, cât și produsele lor de descompunere au fost detectate în apele subterane din Germania de mulți ani și pot se găsesc și în apa de băut.

    Se propune introducerea unei taxe pentru pesticide

    Strategia de la fermă la furculiță a Acordului ecologic european al UE prevede că până în 2030 cantitatea de pesticide utilizată și riscul asociat să se reducă la jumătate. Pentru a implementa acest lucru în Germania, Agenția Federală de Mediu propune includerea țintei în Planul național de acțiune pentru protecția plantelor pentru utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (NAP) și sprijinirea acestuia cu măsuri concrete.

    În opinia autorității, trebuie să fie posibilă interzicerea substanțelor deosebit de nocive pentru mediu prin reglementări naționale, așa cum este deja cazul în Franța. Pentru ca interdicțiile naționale să fie sigure din punct de vedere juridic, ar trebui creat un temei juridic corespunzător.

    Metodele de cultivare fără pesticide, precum și agricultura ecologică și punerea în aplicare ambițioasă a managementului integrat al dăunătorilor ar trebui promovate mai puternic, printre altele, cu fondurile alocate pentru aceasta în cadrul politicii agricole comune a UE.

    Agenția Federală de Mediu recomandă, de asemenea, crearea unor zone de retragere care nu au fost tratate cu pesticide pe zonele agricole, așa-numitele zone de refugiu, care pot compensa efectele negative ale utilizării rămase a pesticidelor asupra „florei” și „faunei”. În plus, Agenția propune introducerea unei taxe specifice pe pesticide, după modelul Danemarcei, pentru a crea stimulente pentru agricultura cu mai puține pesticide.

    Pentru a atinge obiectivul strategiei de la fermă la furcă, obiectivele intermediare ar trebui definite în PNA. Pentru a urmări acestea și a evalua succesul măsurilor, autoritățile și știința au nevoie de informații despre cantitățile efectiv utilizate și zonele tratate, solicită Messner. Este necesară o infrastructură cu prag scăzut și sigură, astfel încât fermierii să poată transmite astfel de date în mod digital, iar cercetarea și autoritățile să le poată utiliza anonim.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț pentru fermierii care încasează subvenții pe hectar și animale Teren de aproape 4.000 de hectare, scos la licitație în Ucraina. Prețul de pornire Plăți APIA 2025. Următoarele subvenții care intră la plată

    Ultimele știri

    De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume Calendar AFIR 2025. Primele fonduri UE din acest an: procesare, micii fermieri și fermierii peste 40 de ani Precizări de la Finanțe despre impozitarea salariilor din agricultură