• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului și porumbului la final de an. Cotațiile pe burse și la fermieri!

    agrointeligenta.ro -

    Prețul grâului la finalul anului 2021 are tendințe de creștere puternică. Analiștii estimează că cereala are șanse mari să depășească din nou pragul de 300 de euro pe tonă.

    Pe sfârșit de an, prețul cerealelor a început din nou să crească. Prețul grâului s-a majorat din nou înainte de Crăciun, sărind de 290 de euro pe tonă pe bursele europene.

    Prețul grâului și al porumbului înainte de Crăciun 2021

    În România, conform Bursei Române de Cereale, grâul FOB Constanța a avut un preț mediu de 1.231 de lei/tonă în săptămâna 16-22 decembrie. În aceeași perioadă, porumbul FOB Constanța a avut un preț de 1.243 lei/tonă.

    Prețul grâului la Marea Neagră se menține de asemenea ridicat. Astfel, grâul rusesc cu un conținut de proteină ​​de 12,5% a fost listat ultima dată FOB la 297 de dolari, până la 330 de dolari. Taxa de export pentru grâul din Rusia a crescut recent la 94,90 de dolari pe tonă.

    Prețul grâului din România se menține ridicat și regional. Pe zona de vest, prețul mediu pentru grâul de panificație înainte de Crăciun a fost de 1.301 lei/tonă, în timp ce în Est a fost de 1.228 lei/tonă, iar pe Sud de 1.191 lei pe tonă.

    Prețul porumbului în România înainte de Crăciunul 2021 a fost de 1.083 lei/tonă pentru Vest, de 1.106 lei/tonă pentru Est și de 1.019 pentru Sud.

    O creștere spectaculoasă este vizibilă și la porumb și semințele oleaginoase, mai ales după fenomenele meteo care au afectat sudul Braziliei. Astfel, prognoza meteo care arată puține ploi pentru sudul Braziliei, Paraguay și Argentina în următoarele săptămâni, a reaprins îngrijorările cu privire la recoltele de porumb și soia, deși ploile abundente din nordul Braziliei ar putea compensa unele pierderi, spun analiștii. Dar La Nina ar putea continua să determine vremea în Brazilia și Argentina și să reducă recoltele, se tem comercianții.

    Prețul grâului din recolta 2022, puțin sub 258 euro/tonă

    Pe Bursa de la Paris, grâul MATIF cu livrare în luna martie 2022 a fost tranzacționat înainte de sărbători (24 decembrie) la 290,25 euro pe tonă – adică cu 14 euro mai mult decât cu o săptămână în urmă. Următoarea dată de livrare – mai 2022, a fost cotată pe 24 decembrie la 286,50 euro pe tonă, cu 15 euro mai mult decât cu o săptămână mai devreme. Recolta de grâu din 2022 a fost cotată pe piața futures din Paris pe 24 decembrie la puțin sub 258 de euro. Un plus de 14 euro față de săptămâna precedentă.

    La piața angro și portul de export din Hamburg, grâul de pâine a fost cotat pe 23 decembrie la 299 de euro pe tonă. Adică cu 14 euro mai mult decât săptămâna anterioară și cu 9 euro mai mult decât pe piața futures. Pentru livrările din martie, în Hamburg s-au oferit 303 de euro pe tonă. În prezent, este puțin probabil ca prețurile să se schimbe mult sau să fi scăzut ușor în tranzacțiile în curs.

    Prețurile pentru orz furajer în Hamburg pe 23 decembrie erau de 263 de euro pe tonă – adică cu 12 euro mai mult decât cu o săptămână mai devreme. La cea mai importantă piață angro din Franța și port de export Rouen, grâul de pâine este cotat luni (23.12) la 283 de euro pe tonă – o creștere de 11 euro față de săptămâna precedentă.

    Prețurile fob pentru exporturi în Rouen au fost de 331 de euro pe tonă – o creștere de preț de 10 euro pe o bază săptămânală. Orzul furajer a fost livrat luni la Rouen pentru 265 de euro pe tonă – o creștere cu 20 de euro față de săptămâna precedentă.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2025. Data la care începe depunerea cererilor pentru plata pe hectar și animale APIA – anunț pentru fermierii care încasează subvenții pe hectar și animale Teren de aproape 4.000 de hectare, scos la licitație în Ucraina. Prețul de pornire

    Ultimele știri

    De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume Calendar AFIR 2025. Primele fonduri UE din acest an: procesare, micii fermieri și fermierii peste 40 de ani Precizări de la Finanțe despre impozitarea salariilor din agricultură