• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA – veste bună la final de an pentru crescătorii de animale!

    Angelica Lefter -

    ANSVSA vine cu o veste bună la final de an pentru crescătorii de animale din România. Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la acest moment se semnalează o scădere a numărului de focare de pestă porcină africană (PPA) înregistrate în România – 207 focare de PPA au fost stinse în doar 7 zile.

    Eforturile întreprinse de serviciile veterinare pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), cele pentru gestionarea focarelor de boală, coroborate cu intensificarea controalelor din ultima perioadă, au avut ca rezultat o scădere semnificativă a numărului de focare de PPA, potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA),

    Un bilanț al specialiștilor arată că din data de 23 decembrie, când erau înregistrate 420 de focare, numărul acestora a scăzut la 213, înregistrate până astăzi – 30 decembrie, adică 207 focare de PPA au fost stinse în numai 7 zile.

    Conform ANSVSA, o măsură care a contribuit în mod relevant la această scădere a fost intensificarea controalelor cu această tematică, în special cele realizate cu sprijinul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene în trafic.

    ”Cele peste 2.000 de controale, desfășurate în echipe mixte, au  avut scopul de a preveni răspândirea bolii, prin verificarea respectării restricțiilor sanitare veterinare impuse pentru mișcarea porcinelor din zonele afectate de focare active de pestă porcină africană. În timpul acestor acțiuni au fost descoperite și sancționate persoane care transportau sau comercializau animale sau produse din carne fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară sau cu mijloace de transport neautorizate, ceea ce constituie un risc major de difuzare a virusului PPA. Controalele au dus la identificarea de persoane care au comercializat ilegal carne și produse din carne neverificate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Astfel de practici au fost aspru sancționate având în vedere atât pericolul grav pentru sănătatea oamenilor, reprezentat de trichineloză dar și de alte boli, cât și riscul de răspândire a virusului PPA având în vedere rezistența îndelugată a acestuia în carnea congelată (peste doi ani), sau în produsele din carne (3-6 luni în carnea sărată şi afumată)”, se arată în informare.

    Totodată, ANSVSA a făcut publice principalele cauze și mijloacele prin care s-a difuzat virusul sau care care au dus/duc la apariţia de noi focare, depistate în urma anchetelor epidemiologice întreprinse de medicii veterinari:

    ANSVSA anunță că acțiunile de control ale inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor cu această tematică vor continua și în următoarea perioadă, pentru a proteja sănătatea oamenilor și a animalelor.

    Te-ar mai putea interesa

    Apelul unui șef APIA către fermierii care vor subvenții Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere Anunț de la primării pentru fermierii care vor subvenții

    Ultimele știri

    Hibridul de porumb Olt, potrivit pentru toate regiunile României AgroChatGPT – oportunitate pentru Universități și Companii din agricultură de a inova și a colabora Modelul TRANSAVIA „de la Bob la Furculiță și Înapoi” – premiat pentru Inovație în Sustenabilitate