• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Petardele de Revelion – vândute legal ca dispozitive pentru fermieri!

  Daniel Befu -

  Petardele sunt comercializate legal în această perioadă ca fiind produse destinate fermierilor și vânătorilor pentru gonirea animalelor sălbatice! Utilitatea fermierilor în societate e indiscutabilă, ei fiind truditorii de la baza piramidei de producție care pune mâncarea de pe mesele tuturor. Însă în România fermierii mai au și o altă funcție, distractivă foc pentru mulți și enervantă la culme pentru alții. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a descoperit, în premieră, că breasla fermierilor e folosită drept paravan de către negustorii de petarde, ca să-și vândă nestingheriți în spații publice petardele, către amatorii de bubuituri, fie ei adulți și copii deopotrivă.

  Pățanie reală. E 31 decembrie, ora 18.00. Copiii mei mai mari, de 14 și 11 ani, îmi dau târcoale nerăbdători, somându-mă să închei cu lucrul pe anul ăsta. Miza lor nu e nicidecum grija pentru truditul lor tătic, ci nevoia de a-i duce degrabă cu mașina în parcare la mall, unde funcționează două gherete care vând pocnitori, petarde și artificii. Una e la 20 de metri de intrarea principală și cealaltă în parcul de distracții pentru puștime, amenajat în parcarea uriașă a centrului comercială. Și la unul și la celălalt, se vând game similare de produse. Atât fiu-miu, cât și fiică-mea, se așează cuminți la coadă și când le vine rândul, se hlizesc la vitrina cu diversele rețete de praf de pușcă, ambalate viu colorat, ca și când ar fi la magazinul de bomboane. Cum resursele din portofelele lor de juniori sunt finite, le e greu să se decidă ce și cât. Până la urmă își aleg fiecare petardele și artificiile preferate, sărim în mașină și, bucurându-ne de șoselele pustii, plutim relaxați spre casă. La un moment dat, copiii încep să râdă: «I-auzi tata ce inventivi sunt ăștia care le vând, ca să nu fie amendați! Nici măcar nu le zic petarde sau pocnitori», zice fiu-miu și apoi îmi citește de pe pachet: ”A SE UTILIZA PENTRU: A nu se utiliza acest articol P1 în scopuri de divertisment. A se utiliza acest emițător de sunet pentru a îndepărta animalele agresive sau pentru a speria animalele sălbatice de către fermieri sau vânători”. Pe fața pachetului cu petarde, e imprimat un desen cu un pirat chior, care pufăie de zor, iar marca produsului este ”PICCOLO CORSAR-FIRE SHOW”. Îi dau o foto pe whattsapp șefului meu Vlad (n.r. Vlad Macovei), cu instrucțiunile de pe ambalaj și-l întreb dacă merită un articolaș light, iar el, previzibil ca oricând vede sau aude cuvântul «fermieri», se activează automat și-mi dă un reply rapid: «Da, merge 😊».

  Este amuzant cum produse ”destinate fermierilor” se vând copiilor de orășeni la bâlciul de Crăciun din fața unui mall dintr-un mare centru urban al României. Însă e Revelionul, așa că, aceia dintre noi care nu concep trecerea dintre ani fără «Poc» și «Bum» și «Zvârrr» și «Pac» iau găselnița inventivilor negustori de bubuitori, care îi sacrifică fermierii pe altarul petrecerii, drept încă o ”jertfă nobilă” pentru plăcerea semenilor lor. Așa că, în noaptea trecerii dintre ani, când înfulecăm bunătăți și pocnim de zor, să avem un gând apreciativ și la adresa lor. Ce ne-am face fără agricultori? Probabil vânători!


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță

  Ultimele știri

  Mici fermieri care irigă – reclamați la poliție de vecinii deranjați de zgomotul pompelor Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Fermierii din AAC – mesaj pentru partidele politice: Susțineți la Bruxelles prioritățile agriculturii românești!