Cea mai mare fermă de vaci de lapte din Europa se confruntă cu probleme
Mircea Olteanu -Cea mai mare fermă de vaci de lapte stârnește un val de discuții sociale și politice. Exploatația gigant urmează să aibă un efectiv de 23.000 de capete de bovine pentru lapte și va fi construită în nordul Spaniei. Contestatarii proiectului celor de la Valle De Odieta sunt organizația Greenpeace, localnicii, dar și fermierii spanioli.
Cea mai mare fermă de lapte din Europa urmează să fie populată cu peste 23.000 de vaci la muls. Proiectul este însă contestat de o parte a populației locale.
Construcția așa-numitei „Macrogranja” (mega-fermă), cu un număr foarte mare de clădiri, stârnește de mai mulți ani discuții politice și sociale în Spania, potrivit agri.bg.
Greenpeace cere interzicerea construirii de ferme mari de lapte
Organizația ecologistă Greenpeace vrea ca autoritățile spaniole să interzică construirea unor astfel de ferme. În octombrie 2021, Ministerul Mediului din Madrid a primit o petiție cu 237.000 de semnături împotriva „Macrogranjas” (mega-fermelor).
Din punctul de vedere al organizațiilor ecologiste, aceste ferme sunt o sursă majoră de poluare a apei, generează cantități semnificative de emisii de gaze cu efect de seră și nu garantează protecția consumatorilor sau a animalelor. Prin urmare, Greenpeace cere interzicerea construirii mega-fermelor sau extinderii unor astfel de unități.
Ținta organizației este o fermă de lapte din Caparroso, în nordul Spaniei, care are în acest moment 5.200 de vaci de lapte, însă numărul vacilor este proiectat să ajungă la 7.200 în viitor.
23.500 de vaci de lapte
În Noviercas, la vest de Zaragoza, este planificată o fermă mult mai mare, cu 22.000 de vaci de lapte. Și în acest caz Greenpeace și-a manifestat opoziția. Însă mai ales populația locală protestează.
Amploarea noii unități este enormă: 23.520 de vaci de lapte urmează să fie ținute la doi kilometri în afara orașului, în grajduri cu o suprafață totală de 120 de hectare, relatează publicația Der Standard. În spatele proiectului se află compania Valle De Odieta. Până acum au fost achiziționate peste 900 de hectare de teren. De asemenea, urmează să fie create aproximativ 250 de locuri de muncă. Ferma urmează să producă anual 180 de milioane de kilograme de lapte. Noua mega-fermă, care urmează să devină cea mai mare fermă de lapte din Europa și a cincea din lume, însă nu-i încântă pe locuitorii din Noviercas.
Conform calculelor publicate de Greenpeace, ferma ar utiliza la fel de multă apă ca un oraș cu o populație de 16.000 de locuitori. Emisiile de dioxid de carbon ar urma să se ridice anual la 574.200 de tone de CO2, adică la fel de mult ca 122.000 de mașini. Zona de depozitare a gunoiului de grajd se va întinde pe o suprafață de 70.000 de metri pătrați și va avea o adâncime de aproximativ opt metri. Cantitatea de gunoi de grajd va ajunge la 368.000 de tone.
Avertismente de la Asociația fermierilor privind acest proiect
Asociația fermierilor COAG a avertizat și în 2017 despre proiect. Potrivit asociației, fermele de lapte de această dimensiune sunt o „bombă cu ceas” din punctul de vedere al sănătății animalelor. Dacă s-ar înregistra un singur caz de epidemie, cum ar fi bruceloza bovină, ar trebui sacrificate 20.000 de animale.
Asociația consideră că fermele din regiune sunt amenințate. Noua fermă ar înlocui 432 de ferme de dimensiuni medii, astfel că 726 de persoane riscă să-și piardă locul de muncă. Asociația critică și „consumul enorm de apă” și cantitățile mari de gunoi de grajd care se vor strânge. Fermierii vor să împiedice proiectul și să apere modelul tradițional de producție, în întreprinderi mici și mijlocii.
Politicienii se bazează pe crearea de noi locuri de muncăâ
Dar nu toată lumea din Noviercas este împotriva fermei. Unii au vândut deja terenuri companiei Valle De Odieta. În spatele proiectului se află și politicieni. Primarul din Zaragoza ar fi și el implicat în dezvoltarea fermei.
Ministerul Agriculturii vrea să introducă restricții
Ministerul Agriculturii din Spania încearcă să reducă numărul de mega-ferme prin impunerea de noi cerințe pentru fermele de lapte în ceea ce privește protecția mediului și bunăstarea animalelor. În special, este planificată introducerea unei distanțe minime de 500 m între grajdurile existente și clădirile noi, pentru a preveni răspândirea epidemiilor.
În plus, compania trebuie să aibă grijă să nu contamineze apa potabilă și să dispună de zone unde sunt izolate animalele bolnave. În viitor, dimensiunea noilor clădiri ale fermelor va fi limitată la maximum 725 de vaci de lapte sau 1.400 de porci. Totuși, această depășește cu mult efectivul mediu de animale din fermele de lapte. Potrivit datelor guvernamentale, în 2020, fermele aveau în medie 64 de vaci.