• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Piscicultor: Într-o săptămână, cormoranii mi-au mâncat toți peștii cu care am populat iazul!

  Angelica Lefter -

  Cormoranii, o problemă gravă pe care piscicultorii o reclamă în fiecare an. La început de 2022, bilanțul arată groaznic: sunt producători de pește cu pagubă totală din cauza păsărilor ce nu reprezintă niciun interes pentru vânători.

  Problema cormoranilor, din nou în atenția autorităților! Semnalul a fost tras de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, care a avertizat acum mai bine de 3 ani, asupra pagubelor pe care cormoranii le produc pescarilor și proprietarilor de iazuri.

  Protest al piscicultorilor afectați de cormorani

  Păgubiții din județul Bihor au protestat spunând că au încercat în repetate rânduri să alunge păsările de pe râul Crișul Negru, fără succes. Aceștia se plâng că stolurile de păsări care s-au înmulțit foarte mult continuă să facă pagube însemnate. În fiecare zi, local, cel puțin 150-200 de kilograme de pește sunt devorate de cormorani.

  Organizatorul protestului, Claudiu Ivan, a menționat pentru știrileprotv.ro că păsările sunt exact ca vulturii deasupra unor leșuri, iar dacă nu se iau măsuri nu va mai exista pește pentru pescuit.

  ”La Beiuș, cormoranii decimează. Sunt ca și vulturii pleșuvi în Africa, deasupra unui hoit. Dacă nu se iau măsurile necesare, o să ajungem să rămânem fără pești. Generația următoare nu va mai avea ce să pescuiască”, a declarat Claudiu Ivan.

  Cormoranii au mâncat tot linul dintr-un iaz

  La rândul său, Daniel Șinca, un inginer piscicol spune că s-a ales cu pagube însemnate. El administrează un iaz de pescuit lângă Salonta și a adăugat că l-a populat, anul trecut, cu 600 de kilograme de lin. ”În primăvară, când am recoltat iazul, ne așteptam să avem peste jumătate de tonă de lin. Surpriză, linul nu mai există. Deci, practic, într-o săptămână, câteva zeci de cormorani ne-au lăsat fără o jumătate de tonă de lin”, a spus Daniel Șinca.

  Fenomenul cormoranilor – la nivel național

  Directorul AJVPS Bihor, Sorin Bronț, a menționat că stolurile de cormorani produc pagube în toate apele din țară. ”Produce pagube pe toate apele din România, nu doar în zona Beiușului, pe Crișul Negru. Fenomenul e un fenomen național”, a menționat directorul Administrației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi.

  Peștii nu au nicio șansă în fața cormoranilor

  Potrivit specialiștilor, în România, există trei specii de astfel de păsări, însă cel care produce pagube este cormoranul mare.

  Medicul veterinar, Adrian Bîlbă, a opinat că peștii din iazuri nu au niciun fel de șansă în fața vânătorilor agili precum cormoranii.
  ”Sunt extrem de eficienți ca vânători, în această perioadă peștii mai mișcă și ei stau acolo la pândă, îi vad de la înălțime de 1-2 m deasupra apei. Peștii din crescătorii nu au instinct de supraviețuire, de a se apăra de păsări, și, în consecință, sunt deseori atacați. Prezența cormoranilor curăță balta de orice fel de pește”, a spus medicul veterinar.

  Există lege pentru vânarea cormoranilor, dar nu există interes

  Legea care permite împușcarea cormoranului mare, a fost promulgată în perioada 1 septembrie – 28 februarie, însă nu a stârnit interesul vânătorilor. Naturalistul Andrei Togor, președintele Aqua Crisius Oradea confirmă aceste date și spune că păsările consumă cantități mari de pește. ”Nu cred că există un interes real al vânătorilor să cheltuie timp și gloanțe pentru a combate cormoranul. Trăiește în colonii și atunci, evident, dacă vorbim de câteva sute de păsări care mănâncă 2-3 kg de pește într-o zi, ajungem la cantități destul de însemnate”, a spus Andrei Togor.

  Nu numai România se confruntă cu acest fenomen, ci întreaga Europă. Cormoranii fac ravagii și în fermele piscicole, dar proprietarii din alte state europene își apără afacerile folosind bazine acoperite cu plase, nu suprafețe mari de luciu de apă, cum sunt pescăriile noastre. Mai mult, în România problema cormoranilor se suprapune cu cea a poluării apelor cu tot felul de substanțe nocive, care distrug populațiile de pește.


  Te-ar mai putea interesa

  Îngrășământ pentru răsaduri. O rețetă ieftină și ușor de preparat Consiliul Concurenței a aprobat preluarea Dachim de către ROCA AGRI RDF Strat de zăpadă de 10 cm! Alertă Cod Galben de ninsori în mai multe județe!

  Ultimele știri

  În Grădina Danei: Prognoza meteo, cum adaptăm lucrările din livadă la noile condiții climatice Subvenția APIA care intră la plată de săptămâna aceasta. Banii, publicați în Monitorul Oficial A fost confirmat al doilea focar de gripă aviară la o fermă cu peste 40.000 de curcani