Comerţ alimentar

Lovitură pentru Polonia: Rusia ia în calcul interzicerea importurilor de mere din această țară

Rusia ar putea, zilele acestea, să anunțe interzicerea importurilor de mere poloneze după ce și-a exprimat îngrijorarea privind siguranța alimentară pe care aceste alimente o oferă.

Restricția ar urma să fie pronunțată de către Serviciul veterinar și fitosanitar (VPSS) din Rusia și, deși se speculează că decizia are implicații politice, Rusia a negat venehement că politica externă a Poloniei  – în special reacțiile privind independența Crimeeii și aderarea Ucrainei la UE, a contat în această chestiune. În trecut, aceeași autoritate a mai interzis merele poloneze și în perioada anilor 2005-2007, potrivit agri.eu.

Dacă zvonurile se vor confirma, Polonia va primi una dintre cele mai grele lovituri, întrucât, în prezent, Rusia, Belarus și Kazakhstan sunt cei mai mari importatori ai merelor sale. Alexei Alekseenko, purtătorul de cuvânt al VPSS, a anunțat un ultimatul oferit Poloniei de a-și îmbunătăți controalele în privința reglementărilor fitasanitare.

Potrivit presei internaționale, decizia Rusiei va fi anunțată în următoarele două-trei săptămâni, iar blocarea importurilor va fi îmbrățișată și de Belarus și Kazakhstan, state cu politici aliate. Polonia nu este singura țară ”hărțuită” de Rusia cu tactica embargoului, Republica Moldova fiind afectată de interzicerea vinului moldovenesc, precum și prin respingerea a numeroase transporturi considerate de autoritățile ruse ca fiind ”necorespunzătoare”.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!