• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ANSVSA anunță intensificarea controalelor în gospodării și ferme

  Angelica Lefter -

  Se intensifică controalele în fermele de păsări, ca urmare a răspândirii la nivel european a gripei aviare. Anunțul a fost făcut vineri- 14 ianuarie, de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

  Potrivit comunicatului remis de instituție, în urma creșterii semnificative la nivel comunitar a focarelor de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, atât la păsările migratoare cât și la păsările domestice, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea controalelor oficiale în toate exploatațiile comerciale de păsări – ferme și exploatații comerciale de tip A, precum și în exploatațiile nonprofesionale amplasate în zonele cu risc ridicat de introducere și răspândire a virusurilor HPAI.

  ANSVSA mai anunță că a transmis tuturor structurilor teritoriale instrucțiuni cu privire la măsurile ce trebuie aplicate la nivelul exploatațiilor nonprofesionale, comerciale și privind păsările sălbatice.

  ”De la debutul anului 2022, au fost notificate 58 de focare la păsări domestice și păsări ținute în captivitate în Belgia, Danemarca, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franța, Ungaria și Marea Britanie.

  În Ungaria au fost confirmate 10 focare secundare, după cum urmează:

  Șapte localități din Bihor, în zona de supraveghere

  Totodată, ca urmare a depistării primului focar gripă aviară din localitatea Bigharugra, din data de 29 decembrie 2021, zona de supraveghere (10 km) cuprinde și 7 localități din județul Bihor: Ateaș, Berechiu, Cheresig, Cefa, Riot, Sânicolau Român și Marțihaz.

  Conform ANSVSA, până la această dată, în România nu a fost depistată prezența virusului gripei aviare în exploatații de păsări domestice, însă au fost cazuri izolate în anumite județe de tranzit al păsărilor.

  ”În județul Galați a fost confirmat un caz de influență aviară înalt patogenă H5N1 la un pescăruș, precum și un caz la o rață sălbatică împușcată pe raza județului Tulcea. La finele anului trecut, în arealul Rezervației Biosferei Delta Dunării, a fost confirmat un caz de gripă aviară înalt patogenă la o lebădă de iarnă”, a informat ANSVSA.

  ANSVSA a cerut fermelor de păsări să intensifice măsurile de biosecuritate

  În comunicatul de presă se mai arată că ”având în vedere interesul protejării aviculturii românești, ANSVSA a solicitat sprijinul președintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) în vederea informării membrilor UCPR și crescătorilor de păsări, să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin. Acestea trebuie aplicate inclusiv în timpul afluirii de material de reproducție sau păsări vii pentru repopularea fermelor provenite din comerțul intracomunitar sau din țări terțe. De asemenea, ținând cont de faptul că, activitatea sanitară veterinară, preponderentă tehnic, are o complexitate majoră care asigură o legătură inseparabilă între sănătatea animalelor și sănătatea omului, ANSVSA a solicitat prim-ministrului sprijinul pentru facilitarea colaborării la nivel județean dintre Instituția Prefectului și DSVSA pentru prevenirea și, în caz de necesitate, a eradicării rapide a bolii”, notează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

  Astfel, încă din luna decembrie a anului trecut, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul ANSVSA și DSVSA au demarat controale în opt județe amplasate pe granița de vest și sud-est a României: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Giurgiu, Călărași, Constanța și Tulcea.


  Te-ar mai putea interesa

  Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi! Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți

  Ultimele știri

  Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor! Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț