• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului continuă să crească. Motivul: conflictul dintre Rusia și Ucraina

    Mircea Olteanu -

    Prețurile grâului au crescut puternic începând luni pe piața europeană pe fondul tensiunilor de la granița ruso-ucraineană, care provoacă temeri cu privire la posibilitatea suspendării exporturilor de grâne ale celor două țări de la Marea Neagră. Rusia și Ucraina reprezintă cumulat aproximativ 30% din exporturile mondiale de grâu. Prețurile orzului și porumbului sunt, de asemenea, în creștere, urmând evoluția grâului, relatează portalul de știri agrarheute.com.

    Majoritatea observatorilor privesc cu mare îngrijorare evoluția și consecințele crizei pe piețele de mărfuri. Mai mult, în cazul unui conflict, „aprovizionarea cu gaze ar putea fi întreruptă”, a transmis firma franceză de consultanță Agritel, într-un comunicat.

    Potrivit analiștilor francezi, dificultățile legate aprovizionarea cu îngrășăminte și pesticide sunt din nou în creștere ca urmare a problemelor logistice la nivel global, care sunt influențate și de intensificarea pandemiei din cauza variantei Omicron. Pe lângă aceste chestiuni, care afectează toate mărfurile, în ceea ce privește piața porumbului există și „preocupări cu privire la producția sud-americană; în Argentina doar 22 la sută din plantele de porumb sunt în stare bună spre excelentă”.

    Drept urmare, luni, prețurile porumbului au crescut brusc și pe piața europeană unde ieri, marți –  25 ianaurie, grâul MATIF cu contract pentru luna martie a închis cu 290,75 euro/tonă (creștere de 9,75 euro/tonă față de ziua precedentă), în timp ce contractele din recolta nouă, cu livrare în septembrie, a urcat la 261,75 de euro pe tonă (creștere de 5,50 euro/tonă față de ziua precedentă)

    De asemenea, în China, prețurile porumbului la Bursa din Dalian au început să crească accelerat, în timp ce în Brazilia, după canicula din ultimele săptămâni, așa-numita primă recoltă de porumb a fost revizuită în scădere, „la 24,8 milioane de tone, față de 29,1 milioane de tone estimate luna trecută”, se arată în raportul emis de Agritel.

    Franța are probleme în Algeria. România – pe locul doi în topul exportatorilor europeni de grâne

    Exporturile europene de grâne au mers relativ bine până acum, dar cota de piață a Franței este în scădere în Algeria, cel mai important client al său. Agenția de stat pentru cereale din Algeria (OAIC) a exclus ofertele franceze de la ultimele trei licitații pentru importul de făină, potrivit traderilor, care au explicat că decizia vine pe fondul tensiunilor diplomatice dintre Franța și Algeria.

    Scăderea vânzărilor ar putea însemna că Franța, cel mai mare producător de grâu din UE, va rămâne cu stocuri mari de grâne la sfârșitul sezonului. Pe de altă parte, China devine tot mai interesantă pentru exportatorii francezi de grâu – și, de asemenea, de orz.

    Până la 16 ianuarie 2022, țările UE au exportat aproximativ 16,1 milioane de tone de grâu către țări terțe – adică cu aproape 1,1 milioane de tone mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai mare exportator este Franța, cu 4,15 milioane de tone, depășind România, care a exportat 4,08 milioane de tone. Până în prezent, Germania a vândut 1,96 milioane de tone de grâu către țări terțe, fiind pe locul al treilea în topul exportatorilor europeni. Până acum, cei mai importanți importatori de grâu european au fost Algeria, Egipt, China, Nigeria și Coreea de Sud.

    Comisia Europeană a estimat că exporturile totale de orz furajer s-au ridicat la aproximativ 4,9 milioane de tone până la 16 ianuarie 2022 – cu aproximativ 850.000 de tone mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Și în acest caz, cel mai mare exportator este Franța cu 2,2 milioane de tone, cu mult înaintea României, care a vândut doar 1,6 milioane de tone. Germania, al treilea cel mai mare exportator, a vândut 712.000 de tone de orz țărilor din afara UE. Cei mai importanți importatori de orz european au fost China (2 milioane de tone), urmată de Arabia Saudită, Iordania, Turcia și Algeria.

    Prețurile spot au crescut brusc la începutul săptămânii

    Luni după-amiază, prețurile grâului pentru luna martie 2022 au ajuns la 281 euro pe tonă pe piața europeană futures – cu 8,50 euro mai mult decât vineri. Grâul pentru luna mai 2022 a fost cotat, luni după-amiază, la 278,25 euro pe tonă, adică cu 7,50 euro mai mult decât vineri.

    Noua recoltă de grâu 2022 a fost listată luni pe piața futures din Paris la un preț de 256 de euro, un plus de 4,50 euro față de finalul săptămânii trecute.

    Pe piața angro și portul de export din Hamburg, grâul de pâine a fost cotat, luni după-amiază, la 293 de euro pe tonă, adică cu 12 euro mai mult decât pe piața futures – și cu 4 euro mai mult decât vineri. Pentru date ulterioare, prețul a fost de 296 de euro pe tonă.

    Orzul furajer a fost listat, luni, la Hamburg la un preț de 262 de euro pe tonă – cu 4 euro peste nivelul înregistrat vineri.

    În cazul porumbului, prețurile de pe piața europeană futures pentru începutul lunii martie au fost de 252 euro pe tonă, cu aproape 5 euro mai mari decât vineri. Noua recoltă de porumb din 2022 a fost cotată la 228,50 euro pe tonă.

    Foto: depositphotos.com


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA