• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un apicultor din Teleorman vinde mierea la preț redus pentru pensionari și persoanele cu venituri mici

    Angelica Lefter -

    Pentru ca mierea și produsele apicole să fie accesile și persoanelor cu venituri mici, un apicultor din județul Teleorman s-a gândit să facă prețuri speciale, mai reduse, pentru cei care își doresc să consume produse din stupină, dar care nu își permit să cumpere aceste produse naturale.

    Bogdan Spiridon este un apicultor din comuna Vârtoapele, județul Teleorman, iar pasiunea pentru albine l-a făcut să ducă mai departe activitatea începută de tatăl său, alături de alți doi frați.

    Apicultura, pasiune și afacere de familie – de la 10 familii la 200 de familii de albine

    De la 10 familii de albine moștenite, Bogdan Spiridon, de 38 de ani, care lucrează într-o tipografie din București, a ajuns să dețină 200 de familii de albine pe care le duce în pastoral.

    Apicultura nu a început ca o afacere și este convins, chiar și acum, când vinde din mierea produsă de albinele sale, că apicultura este doar pentru pasionați, iar românii nu s-au dovedit, de-a lungul timpului, mari consumatori de miere, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, apicultorul teleormănean.

    ”Am preluat stupina de la tata, a fost primul căruia i-a plăcut apicultura, a făcut și scoală în domeniu, a lucrat și pentru stat pe vremea cooperativelor și ne-a transmis cumva acest ”microb”. De când mă știu am avut albine în curte. Tata le ținea pentru miere, dar eu și încă doi frați am preluat activitatea și am dus-o la un alt nivel. Noi facem pastoral pentru că nu avem o zonă meliferă în Teleorman, floarea-soarelui ce mai avem, dar în rest trebuie să plecăm cu ele”, a menționat Bogdan Spiridon.

    Imagine din stupina Raftul Apicultorului

    Miere la preț redus pentru persoanele în vârstă, cu venituri mici

    Pentru că produsele sale sunt naturale, însă consumate mai puțin de tineri și mai des de persoanele de vârsta a treia, care nu au venituri foarte mari, tânărul apicultor s-a gândit la o strategie de marketing.

    Pe lângă pagina de Facebook ”Raftul Apicultorului”, unde pot face comenzi cei interesați, Bogdan Spiridon a ținut să ofere reduceri persoanelor în vârstă, care nu își pot permite mierea la prețul de piață. El spune că nu câștigul este cel care îl motivează să meargă mai departe, deși stupina trebuie întreținută și dezvoltată, ci ideea de a-i mulțumi pe consumatori și de a-i educa în spiritul consumului de miere 100% naturală.

    ”Pe Facebook eu îmi promovez produsele, la fel ca și frații mei, dar eu mă adresez unei grupe de vârstă pentru că, din ce am realizat, sunt foarte puțini consumatori până în vârsta de 40 de ani. Se consumă miere doar în cantități foarte mici, doar pentru gust, de plăcere, dar nu de necesitate. În categoria de vârstă căreia mă adresez eu sunt acele persoane care consumă miere frecvent, 45 – 50 de ani plus, cei care folosesc mierea pentru beneficii, nu doar pentru gust. Adresându-mă acestei categorii, îmi dau seama că și puterea de cumpărare este mai mică. Oricum, majoritatea pensionarilor au pensie modestă sau nu se ridică la câștigurile celor mai tineri. Nu vreau ca banii să fie o barieră, un zid, iar oamenii să nu-și permită mierea. Bineînțeles că eu livrez mierea, reducerea o fac în procente, în funcție de om și de adresa la care ajung!”, a mai explicat crescătorul de albine.

    Miere produsă în stupina Raftul Apicultorului

    Apicultorul oferă o gamă variată de produse, la prețuri pentru toate buzunarele

    De altfel, pe pagina de Facebook ”Raftul Apicultorului” sunt menționate toate produsele apicole disponibile, iar în mod normal, un kilogram de miere de salcâm se vinde cu 40 de lei, mierea de rapiță cu 23 de lei/kg, iar cea cristalizată cu 20 de lei/kg.

    Căpăceala poate ajunge la 20 de lei pe kilogram, însă mierea cu cătină, cea mai căutată după cum a menționat Bogdan Spiridon, este 37 de lei/kilogram. Același preț îl are și polenul, iar kilogramul de miere cu nucă se poate achiziționa la 35 de lei.

    Listă de prețuri Raftul Apicultorului

    Apicultorul pune la dispoziția celor interesați și pachete formate din mai multe sortimente de miere, care pleacă de la 100 de lei la 250 de lei. Livrarea se face gratuit pentru persoanele din Popești Leordeni, iar pentru București, comanda minimă pentru transport gratuit este de 100 de lei.

    ”Am dorit să ajung și la cei care au mai puțini bani, dar care și-ar dori un borcan de miere. Prețurile sunt destul de mari la miere, mai ales la mierea polifloră, nu știu dacă am văzut mai jos de 20 de lei, poate ajunge și la 35 de lei pe kilogram. Eu apicultură fac din pasiune, nu este principala mea sursă de câștig, de aceea o fac cu drag și acolo unde se impune, am mai lăsat și la preț și de multe ori am dat și gratis. Fac livrări gratuite în Popești Leordeni, sunt conștient că o persoană mai vârstnică nu poate ajunge până la mine la stupină. Am găsit o variantă să le fiu de ajutor, dacă am mai multe comenzi, le duc gratuit. Reducerile le fac în funcție de mărimea comenzii, de câte drumuri fac în zona respectivă, dacă am mai multe drumuri, procentul de reducere este mai mare. Mai văd și persoana la locul respectiv, dacă merită o reducere mai mare sau nu, dar asta o discut cu fiecare cumpărător în parte”, a menționat Bogdan Spiridon pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Muncă în stupina Raftul Apicultorului

    Centrele de colectare oferă prețuri infime la miere, în dezavantajul apicultorului

    Pandemia a încetinit ritmul vânzărilor la început, însă a creat și această oportunitate de a fi accesați apicultorii direct de către cumpărători, chiar dacă multe târguri apicole nu s-au mai ținut. Problemele nu au ținut neapărat de numărul de cumpărători, ci de prețuri.

    ”Noi nu prea am fost la târguri, dar acum câțiva ani duceam mierea la centrele de colectare, însă prețul extrem de mic ne-a pus în situația de a renunța sau de a ne gândi mai mult la partea asta de marketing, la distribuția ei pentru că cheltuielile erau mai mari decât câștigurile și a trebuit să schimbăm ceva. Acum, pe partea aceasta de online e mai delicat că trebuie să lucrezi cu fiecare în parte, sunt oameni care nu cunosc mierea și se arată apoi nemulțumiți, însă noi am putut valorifica mierea la un preț mai acceptabil pentru noi”, a declarat apicultorul teleormănean.

    Planurile de automatizare în stupină necesită investiții mari

    Pentru viitor, Bogdan Spiridon ca și frații săi, doresc o dezvoltare a stupinei. Acum dețin împreună 2 camioane cu care pot merge în pastoral, însă își doresc mult un al treilea camion apicol și automatizarea în stupină cât mai mare.

    ”Schimbarea nivelului de la partea manuală la aceasta automatizată se face cu bani destui de mulți pe care noi nu reușim să-i câștigăm din miere atât de repede și să investim. Atunci am depus, prin fratele meu, un proiect, vedem anul acesta dacă va fi aprobat, astfel încât să trecem la alt nivel mai repede”, a mai spus crescătorul de albine din Teleorman.

    Raftul Apicultorului

    Cea mai mare problemă pentru apicultori – schimbările climatice

    Apicultorul Bogdan Spiridon spune că singura mare problemă o reprezintă schimbările climatice, restul le consideră rezolvabile.

    ”Anul trecut a fost un an bun după mulți ani răi. Nu știm cum va fi anul acesta. Schimbările climatice dezavantajează apicultura, frigul care apare după o perioadă caldă, poate afecta foarte mult albinele”, a conchis Bogdan Spiridon, al cărui sfat pentru cei care doresc să se apuce de creșterea albinelor este să facă această activitate din pasiune, nu doar pentru câștig și să țină cont de posibilitățile pe care le oferă zona în care practică această activitate.

    Produsele apicultorului teleormănean pot fi achiziționate accesând pagina de Facebook ”Raftul Apicultorului” sau sunând la numărul de telefon: 0751 099 942.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”