• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se lansează RURAL INVEST și IMM PROD, programe de stat pentru achiziția de utilaje, terenuri și credite subvenționate!

    Roxana Dobre -

    Fermierii vor avea la dispoziție în acest an noi scheme de ajutor de stat care vor fi implementate de către Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii SA-IFN, în perioada următoare. Este vorba despre IMM PROD, RURAL INVEST și INNOVATION. Pe lângă aceste scheme de ajutor, continuă în 2022 și finanțatarea pentru Agro IMM INVEST.

    Cele trei noi scheme noi sunt supuse în dezbatere publică și au o componentă de ajutor de stat din care se vor subvenționa dobânzile, comisioanele și se vor acorda granturi de până la 10% din valoarea investiției, iar valoarea creditului va fi acoperit cu garanții de stat de până la 90%.

    ”Salut lansarea în dezbatere publică a patru noi programe de sprijin pentru producția românească: IMM PROD, RURAL INVEST, GARANT CONSTRUCT şi INNOVATION! Alături de președintele PSD, Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, am acceptat invitația domnului Florin Jianu la evenimentul organizat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii”, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

    Schema IMM PROD pentru achiziția de utilaje, terenuri și echipamente

    Schema IMM PROD va permite fermierilor să achiziția de echipamente și utilaje, inclusiv pentru alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy), achiziția de terenuri pentru construcția/amenajarea de hale de producție, achiziția sau amenajarea de hale de producție.

    În plus permite achiziția de echipamente, softuri, consultanță pentru transformarea digitală a IMM-urilor, refinanțarea creditelor acordate inclusiv de alte instituții de credit decât cea pentru care se solicită garanția, asigurând și capital de lucru pentru firmele care intenționează să deschidă/dezvolte/diversifice activități de producție, inclusiv pentru internaționalizare, ori să facă reconversia de la intermediere la producție.

    Schema RURAL INVEST pentru IMM-uri

    Schema RURAL INVEST  va fi destinată IMM-urilor care desfășoară activitatea de producție în mediul rural și urban mic, va susține refinanțarea creditelor fermierilor și agricultorilor, achiziția de terenuri agricole, retehnologizarea și automatizarea, certificatele de depozit, piscicultura, acvacultura și industria alimentară.

    Programul va avea atașată o schemă de ajutor de stat, cu o componenta de grant, de 10% din valoarea finanțării, precum și o perioadă de subvenționarea a dobânzilor și comisioanelor.

    Schema INNOVATION va susține exporturile 

    Schema INNOVATION constă în sprijinirea realizării invențiilor, susținerea activităților la export ale IMM-urilor (constând în stimularea exporturilor româneşti, susţinerea tranzacţiilor internaţionale şi a investiţiilor româneşti în străinătate), stimularea comerțului on-line și a digitalizarii, retehnologizarea companiilor locale, brevete de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare și cofinanțarea investițiilor strategice în complementaritate cu HG807/2014.

    Și schema Agro IMM Invest va funcționa în 2022

    Prezent în emisiunea FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei, la Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat că la rectificarea bugetară plafonul pentru schema Agro IMM Invest a fost mărit.

    ”(…) E deblocat, e funcțional. Am mărit plafonul la rectificarea bugetară”, a punctat ministrul Agriculturii.

    Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat la sfârșitul lunii decembrie 2021, programul IMM Invest și subprogramul Agro IMM Invest a fost prelungit de Guvern și va beneficia de finanțare și în 2022.

    În acest sens, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care reglementează prelungirea programului IMM Invest şi a subprogramului Agro IMM Invest, care beneficiază în 2022 de un plafon de 10 miliarde de lei, după cum a anunțat încă de anul trecut ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

    Foto: depositphotos.com


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”