• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dimitrie Muscă vrea să își lichideze ferma de animale din cauza scumpirilor la gaze, energie și furaje!

    agrointeligenta.ro -

    Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici din județul Arad intenţionează să lichideze efectivul de animale din cauza scumpirilor la gaze, energie și furaje.

    Combinatul Agroindustrial Curtici, societatea cea mai reprezentativă din vestul României în agricultură şi zootehnie, este puternic afectat de scumpirile la gaze, energie, furaje şi îngrăşăminte. În prezent, acolo se produce carne de porc la un preţ de 7,80 lei pe kilogramul de carcasă. Directorul societăţii spune că, daca situaţia nu se va reglementa, în două luni intenţionează să lichideze efectivul de animale.

    ”Această scumpire la energia electrică și la gaze a influențat agricultura enorm negativ”, a declarat Dimitrie Muscă pentru Radio România Actualități.

    Spune directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă. Acesta dă ca exemplu ca efect în lanț scumpirea îngrășămintelor complexe utilizate de la 1.400 de lei tona la 3.500 de lei, ceea ce face ca prețul pentru o înființare a unor culturi fie de rapiță, grâu sau porumb să urce de la 4.500 de lei la peste 7.500, pentru că nu numai îngrășămintele s-au scumpit, ci și sămânța și fungicidele.

    ”Partea dinspre zootehnie, acolo creăm o viață destul de amară, în sensul că la ora actuală prețul cărnii este același ca și acum un an, în condițiile în care anul trecut foloseam cerealele la un preț de 55-65 de bani kilogramul, astăzi le folosim la 1,20 lei kilogramul, deci este mai mult ca dublu”, a mai spus fermierul.

    Şi cum furajele costă 70% din totalul costurilor pentru creșterea unui animal, pierderea actuală este de circa 1,5 lei pe fiecare kilogram de carne produs, mai spune Dimitrie Muscă.

    ”Vom sta și vom gândi o lună de zile două (…), după care începem să lichidăm. Nu avem de ales. Gaura aceasta care se creează se tot adâncește, se tot produc pagube în fiecare zi, fiecare kilogram de carne obținut în plus înseamnă 1,50 lei, deci nu putem să mergem, trebuie să fim inconștienți ca să mergem cu gaura mai departe, pentru că nimeni nu ne dă banii aceștia, nimeni nu ne scoate din acest impas”, a mai spus inginerul Muscă de la Curtici.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till