• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un fermier din Giurgiu a pierdut 500.000 de euro din cauza unei adeverințe!

    Angelica Lefter -

    Birocrația pune bețe în roate fermierilor care vor să acceseze fonduri pentru a-și deschide o afacere în agricultură! Funcționarii nu pot sfătui un fermier, ei doar execută, iar proiecte de mii de euro pot fi ratate pentru o simplă adeverință.

    Cunoscutul fermier Ștefan Muscă, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a pierdut banii pentru un proiect important de deschidere a unui abator. Totul din cauza birocrației!

    Agricultorul a întocmit un proiect pe Submăsura 4.1 – ”Investiții în exploatații agricole”, sub îndrumarea unui consultant, însă lucrurile s-au complicat când a fost nevoie de o adeverință de la Primăria comunei Găujani, județul Giurgiu, care ar fi trebuit să ajute la eliberarea certificatului de urbanism de către Consiliul Județean.

    Adeverința, bat-o vina! Proiect de 500.000 de euro, pierdut pentru că o solicitare nu a ajuns în scris la Primărie

    Fermierul Ștefan Muscă nu a fost informat inițial că are nevoie de acea adeverință, care trebuia solicitată oficial de Consiliul Județean, motiv pentru care nu a putut aplica până la data limită de depunere a proiectelor la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), de 25 ianuarie 2022. Reprezentanții Primăriei Găujani susțin că nu a fost trimisă o cerere în acest sens.

    Aceeași adeverință i-a produs neplăceri și în a doua încercare de a obține bani de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) prin Submăsura 4.2 – ”Sprijin pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole”, care a fost eliberată târziu de către Primăria Găujani, însă situația a fost în cele din urmă salvată.

    Fermierul crede că Primăria a tergiversat transmiterea adeverinței și consideră că prin toată această birocrație, fermierii sunt împiedicați, de fapt, să acceseze fondurile destinate proiectelor lor, după cum a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Eu am încercat să depun un proiect pe Submăsura 4.1, pe zootehnie, iar sesiunea s-a închis la data de 25 ianuarie. Am făcut documentația, nu mi-a spus nimeni că pentru o notificare, o negație de la Mediu, îmi trebuie și certificat de urbanism. Când am ajuns la Agenția de Mediu mi s-a spus că aceasta este legislația, nu au vrut să-mi dea negația, decât cu certificat de urbanism, pentru a putea depune proiectul. Cei de la Urbanism m-au trimis către primăria de care aparține terenul respectiv pe care fac acest abator, să-mi dea o negație că ei nu eliberează certificat de urbanism. Am sunat secretara de la Primăria Găujani, i-am explicat că îmi trebuie o negație, să o trimită către Consiliul Județean, cum că ei nu eliberează certificate de urbanism, la care doamna secretară mi-a spus să-i trimit eu o hârtie, că ea nu știe de care trebuie, să-i trimit un model. I-am spus că e ceva simplu, trebuia să spună că Primăria Găujani nu eliberează certificate de urbanism, această sarcină cade în baza Consiliului Județean Giurgiu, pentru ca acești oameni să poată lucra să-mi elibereze certificatul de urbanism. Deci s-a pierdut acel proiect în valoare de 500.000 de euro care trebuia depus până la data de 25 ianuarie”, a explicat fermierul giurgiuvean.

    A doua încercare: adeverința a fost eliberată târziu și cu insistențe

    Cum deja se știe, fermierul Ștefan Muscă nu renunță atât de ușor la drepturile și ideile sale de afaceri în agricultură, astfel că și-a încercat norocul pentru a doua oară prin Submăsura 4.2 – ”Sprijin pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole”. S-a lovit de aceeași problemă, însă de data aceasta a luat ”taurul de coarne”.

    ”Vineri, pe data de 28 ianuarie, am fost la Consiliul Județean, să-mi elibereze certificatul de urbanism pe submăsura 4.2, să depun proiectul, să nu pierd banii pe care i-am dat la Direcția Sanitară Veterinară (DSV), Direcția de Sănătate Publică (DSP), banii pe care i-am dat la consultant, deci să nu pierd acești bani. Mi s-a spus să vin pe data de 1 februarie 2022 să ridic certificatul de urbanism. Marți, pe 1 februarie, când am venit aici la Consiliul Județean să-mi ridic certificatul de urbanism, nu m-au lăsat să intru că e pandemie, și am sunat spunându-le ca mi-a spus arhitectul șef să vin după certificatul de urbanism. Răspunsul a fost că nu au primit hârtia de la Primăria Găujani, deci nu au certificatul. Nu mi-a dat, îmi trebuia un aviz, atât! Am sunat la Primăria Găujani, le-am spus că este o urgență și că știau bine ce au făcut la prima încercare de a depune proiectul. Am plecat și am venit astăzi – 2 februarie, și acum l-am ridicat. Cei de la Consiliul Județean mi-au arătat hârtia de la Primărie, că abia au primit-o ieri! Deci nu era vina lor, vina era cea a Primăriei! Acești funcționari își bat joc de noi după 30 de ani de zile, de contribuabilii care le plătesc salariile. Ei nu au înțeles că acest stat român este susținut de firmele private”, a menționat profund mâhnit fermierul Ștefan Muscă, plimbat între Consiliul Județean și Primăria Găujani.

    Funcționarii din Primăria Găujani se apără: ”Am primit o solicitare doar în 31 ianuarie, în data de 2 februarie am eliberat adeverința”

    Contactați de jurnaliștii Agrointeligența – AGOINTEL.RO, reprezentanții Primăriei Găujani, județul Giurgiu, au încercat să transmită că fermierul ar fi avut datorii către instituție. Întrebați dacă pot condiționa astfel eliberarea unei adeverințe către un fermier, reprezentanții locali au dat asigurări că nu au făcut acest lucru.

    ”Nu cred așa ceva, dar domnul respectiv are niște datorii, taxe…dar nu cred că nu i s-ar fi eliberat adeverința în termen! O să caut în Registrul Primăriei, să văd când a solicitat și când a fost eliberată adeverința!”, ni s-a spus de la Primărie.

    După o căutare amănunțită în Registrul primăriei și după o discuție cu ușile închise cu edilul, s-a aflat că fermierul a cerut sfaturi despre eliberarea unui certificat de urbanism în luna decembrie 2021, dar Primăria nu își asumă lipsa acelei adeverințe pentru că solicitarea nu a sosit decât pe 31 ianuarie 2022.

    ”În luna decembrie domnul Ștefan Muscă a trecut pe la domnul primar, mi-am adus aminte după ce am discutat cu șeful, și au vorbit despre eliberarea unui certificat de urbanism. I-a spus domnul primar să meargă la Consiliul Județean, să depună acolo ce trebuie. Ailaltăieri (n.r. 31 ianuarie 2022) s-a primit pe mail, cred că a depus la Consiliul Județean. În ianuarie nu a depus nimic, a venit și a stat de vorbă doar. Nu avem în registrul de anul trecut nicio solicitare pe această temă. A venit într-adevăr să îl întrebe pe domnul primar. Ailaltăieri a venit la noi solicitarea de certificat de urbanism și noi am transmis la Consiliul Județean! Acum, în urma discuției cu dumneavoastră, chiar am primit mesaj să i se calculeze cât a plătit pe ultimii 5 ani și cât mai are de plată (n.r plata datoriilor amintite la începutul discuțiilor)….dar i s-a dat adeverință, v-am spus, când a făcut solicitare, nu verbal”, a spus o reprezentantă a Primăriei Găujani pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!