• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rezultate notabile obținute la soiurile românești de lucernă Valahia (4AG08), Sandra și Dobrogea în privința calității furajului

    agrointeligenta.ro -

    Un studiu realizat de IBNA Balotești a evidențiat calitatea furajului produs la soiurile românești de lucernă. Studiul s-a realizat în perioada 2018-2020 în cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală – IBNA Balotești și a avut ca scop analiza calității furajului a mai multor soiuri de lucernă, românești și străine. Aceste soiuri au fost cultivate în ferma IBNA Balotești, în parcele distincte de câte 1 ha. Din aceste parcele au fost prelevate probe de furaj pentru determinarea calității furajului.

    Rezultatele analizelor poziționează soiurile românești de lucernă la un nivel foarte bun în raport cu 2 soiuri consacrate, PR55 V48 de la Pioneer și Dimitra de la Continental Semences.

    Compoziția chimică a plantelor verzi din diferite soiuri de lucernă

    Remarcăm valori ridicate ale conținutului de proteină brută raportat la 1000 g substanță uscată; respectiv 247 g Valahia(4AG08), 269 g Sandra și 245 g Dobrogea, valori ce consemnează o calitate deosebită furajului furnizat de soiurile românești.

    După centralizarea datelor privind valoarea nutritivă a fânului de lucernă, s-au obținut valori apropiate ale indicilor analizați la cele cinci soiuri testate în cadrul studiului efectuat la IBNA Balotești. Testul final al calității furajului rămâne însă performanța animalului. Calitatea furajului poate fi considerată satisfăcătoare atunci când animalul ce consumă acest furaj obține performanțele dorite de crescător.

    Tot în cadrul acestui studiu s-au analizat rezultatele obținute privind sporul de producție pentru rațiile de hrană pe bază de fân de lucernă la tineret ovin îngrășat în sistem semiintensiv. Pentru realizarea testului au fost întocmite 5 tipuri de rații pentru cele 5 grupe de animale de la greutatea de 20 la 30 kg la fel și pentru cele cu greutatea de la 30 la 40 kg, pe aceeași configurație.

    Sporurile de producție pe cap de animal înregistrate la furajarea cu fân de lucernă din soiurile Valahia(4AG08), Sandra și Dobrogea la finalul perioadei de testare, au arătat diferențe nesemnificative comparativ cu sporurile realizate la furajarea cu fân de lucernă din soiurile PR55 V48 și Dimitra.

    Putem concluziona prin a atrage atenția fermierilor români despre avantajele cultivării soiurilor autohtone, adaptabilitatea binecunoscută a acestora la condițiile pedoclimatice specifice țării noastre fiind dublată și de o calitate excepțională a furajului.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier: Varza românească e tocată pe câmp, în timp ce varza din import e tocată în farfurie! Fermierul care a semnat pentru arenda de 7 tone/ha: ”Nu mă judecați! Această pășune m-a salvat de la faliment” Preşedintele a ignorat apelul fermierilor: Legea impozitelor, promulgatǎ. Taxǎ pe solarii, din ianuarie!

    Ultimele știri

    Fabrica Luduș a încheiat campania din acest an. Mihaela Neagu: ”De sărbători, fiecare român va mânca ceva dulce făcut cu zahăr românesc” Noile reguli fiscale și sancțiuni legale pentru persoanele fizice și juridice din 2026 AAC îl confruntă pe președintele Nicușor Dan: Cu ce fermieri v-ați consultat care să fie de acord cu Mercosur?