Draft PNS: Plată minimă de 90 euro/ha pentru terenul arabil și de 30 euro/ha pentru pășuni fără animale!
agrointeligenta.ro -Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității – BISS este schema care va înlocui plata unică pe suprafață conform draftului de Plan Național Strategic, aflat în dezbatere la nivelul Ministerului Agriculturii. Începând din 2023, plata minimă pe un hectar de teren va fi de 90 de euro, conform calculelor făcute pe baza bugetului alocat României din noua Politică Agricolă Comună.
Condiții pentru plata BISS
Pentru a încasa plata minimă – BISS, fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricola pe teritoriul României și este “fermier activ”, conform definiției din Capitolul specific din PNS.
Fermierul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha.
Pentru legume cultivate în sere și solarii, care beneficiază de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha.
Ȋn cazul pajiștilor trebuie sa cosească cel puțin o data pe an sau sa dețină un număr de animale prin care să se asigure o încărcătura minima de 0,3 UVM/ha.
Beneficiarii au și obligația de a respecta GAEC si SMR specifice activității fermelor vegetale, respectiv GAEC 1, GAEC 3, , GAEC 4, GAEC 5, GAEC 6, GAEC 7, GAEC 8, GAEC 9, SMR 1, SMR 2, SMR 3, SMR 4, după caz.
Cuantumuri estimate pentru BISS începând cu 2023
Pentru anul 2023 suprafață totală pentru care se acordă BISS este estimată la 9,699,018 ha, cu un cuantum indicativ de:
– 90 euro/ha, pentru o suprafață de 9.185.616 ha, ajungând la 96 euro / ha în anul 2027
– 30 euro/ha, pentru o suprafață de 513.402 ha, reprezentând pășuni permanente fără încărcătură animală.
De precizat că PNS este la acest moment la nivel consultativ, iar forma fișelor de intervenție pot suferi modificări. După o perioadă de 10 zile cât proiectul se va afla în consultare publică, forma finală a PNS va fi transmisă Comisiei Europene.