Locuri de muncă

Criză de tineri în agricultură: Salarii de mii de euro la marile ferme și târguri naționale de locuri de muncă

Lipsa tinerilor din mediul rural care să dorească să învețe și să facă agricultură este una dintre problemele cu care se confruntă agricultorii români care lucrează suprafețe mai mari de teren sau cresc un efectiv semnificativ de animale. Pentru a-i mulțumi pe cei pe care i-au format deja și pentru a-i convinge să nu plece din țară, fermierii își răsplătesc salariații și cu salarii ce trec de 1.000 de euro.

De departe, Dimitrie Muscă este fermierul recunoscut ca fiind cel mai darnic cu angajații săi specializați deja la cooperativa sa agricolă de la Curtici, Arad. Pentru că lucrează cu cele mai moderne utilaje de pe piață, pentru Muscă este important ca oamenii pe care îi are să învețe și să facă performanță alături de el, așa că salariul unui tractorist ajunge să fie de 12.000-13.000 de lei, a recunoscut el în cadrul Galei Premiiilor Capital, unde a primit trofeul ”Fermierul Anului”. Dimitrei Musca

Bani frumoși, dar și munca pe care o prestează este una specializată, pe care angajații au deprins-o la ferma de la Curtici și pentru care, în străinătate, ar primi un salariu similar, așa că agricultorii lui Muscă nu sunt tentați să plece afară.

Tot pentru a ține tinerii la ferma sa din Bacău, agricultorul Laurențiu Baciu – președintele LAPAR, spune că salariile pe care le oferă sunt cu mult peste media națională, dar motivează că oamenii merită ”pentru că muncesc și au învățat să ce trebuie să facă”. ”Din 50 de angajați la ferma mea, 47 sunt tineri. Sunt oameni pe care i-am format și cu care, chiar și când eu sunt cu treburi la București, activitatea fermei se desfoară fără probleme. Este drept, sunt oameni care și peste 1.000 de euro pe lună, tineri realizați, cu familie, casă, mașină”, a declarat recent Baciu la un eveniment de profil.

Târguri de locuri de muncă în agricultură

Criza de forță de muncă specializată și mai ales de tineri care să învețe și să se dezvolte în agricultură a dat startul unor noi afaceri, precum cele de agenții naționale care fac recrutări în agribusiness. Un târg de locuri de muncă dedicat sectorului agricol va avea loc luna aceasta, pe 29 mai, de la ora 10.00, la Facultatea de Inginerie din Brăila. ”Evenimentul își dorește facilitarea valorificării oportunităților de carieră existente pe piața muncii, în domeniul agriculturii. Astfel, angajatorii vor avea posibilitatea de a descoperi așteptările viitorilor angajați , iar candidații să cunoască politica de personal a angajatorilor din domeniu”, se arată în comunicatul transmis redacției noastre de organizatorii AgribusinessJob.

La bursa locurilor de muncă de la Brăila sunt așteptați studenți, absolvenți, specialiști în agricultură și candidați activi în agricultura României.

Evenimente similare vor fi organizate în perioada următoare și la Iași, Cluj, Timișoara sau București.

Foto: Daily Mail


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

 1. Dl Musca nu spune ;
  1-CAT PLATESTE LA NEGRU
  2-SALARIZAREA UNUI MECANIZATOR ARE 2 PERIOADE ,PER DE CAMPANIE SI PER DENONCAMPANIE.
  3-NU RECUNOASTE CA ISI FACE RECLAMA/CAMPANIE DE PUBLICITATE IN DAUNA SECTORULUI SI A BRESLEI.
  4-NU INTELEGE CA ARE MENTALITATE INCA DE IN SEF COOPERATOR SACIALIST.

  1. Cum sa iau legatura cu Responsabilii de acolo? Tare mi as dori sa fiu platit corect pentru munca ce o exercit… Lucrez pe combina LEXION si pe tractoare Caseii si Jondhere… Va multumesc!

 2. tinerii adevarati s-au facut ei fermieri, toti au sub 40, fetite cu unghiute si baieti cu cercelusi, defavorizati si cooperativizati si-au tras 40.000 si rezultate zero si acum astapta sa aplice prin corespondenta sau reprezentan, moca 70.000 ca sa umple pietele de rodul muncii lor, ne-au umplut de albine ca daca scapa albinele alea…, noroc ca sunt numai pe hartie
  in conditiile astea cum sa se duca tractoristi pe tractorul altuia cand poate fi tractorist, cand vine din italia sau spania pe tractorul lui

 3. Unde s au mai vazut (in realitatea noastra) nu in cine stie ce univers paralel salariu de tractorist de aproape 3000 de euro pe luna???? Si inginerii de la Magurele s ar lasa de Star Wars si s ar face tractoristi :))))…………

Scrie un comentariu