• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Doi clujeni au lansat primul fond agricol de investiții din România: ”Valoarea terenurilor se va dubla în următorii 5 ani”

    agrointeligenta.ro -

    Doru Boloș și Florin Rus au lansat Proagro Capital, primul fond agricol de investitii sută la sută românesc, pe o piață dominată de fondurile de investiții străine. Cei doi clujeni au plecat de la premisa că investind în terenuri agricole în România, investești într-un activ sigur și subevaluat pentru că vorbim de o piață cu un potențial uriaș de creștere. Cei doi antreprenori cred că sumele investite în agricultură pot fi dublate în cel târziu 5 ani.

    ”Investind în terenuri agricole în Romania, investești într-un activ sigur și subevaluat. Deși este o afirmație evidentă, confirmată de diverși specialiști, este dificil de pus în practică de către cineva care nu este implicat în domeniu. (…) Afaceri similare sunt în România și aici mă refer la fondurile de investiții străine care fac deja de ani buni acest lucru”, a declarat pentru buzznews.ro Doru Boloș (foto), Președinte al Consiliului de Administrație.

    Boloș are o experiență de 20 ani pe piața financiară și în administrarea investițiilor, decrarând că a ales sectorul agricol după o analiză amplă.

    doru bolos

    Terenurile achiționate, arendate fermierilor locali

    Proagro Capital și-a propus să se concentreze pe 5-7 proiecte, achiziționând o suprafață inițiala în jurul căreia ei se vor adăuga în timp parcele suplimentare.

    În acest moment, toate achizițiile fondului de investiții este arendat agricultorilor din zonă care doresc să își extindă suprafețele lucrate. ”Ca și particularitate, încercăm să stabilim parteneriate cu fermierii din zonă. În prima fază este bine pentru că are cine sa ne lucreze terenurile, iar în faza următoare este posibil să demarăm colaborări – societăți mixte în care capitalul la care noi avem acces să se întâlnească cu nevoia fermierilor de finanțare și cu know-how-ul lor”, mai arată președintele CA.

    Propunem investitorilor in Proagro Capital o dublare a sumei investite în 5 ani. Consider că sunt șanse mari ca acest obiectiv să fie atins mai repede. Este dificil de estimat o suprafață deoarece este un proiect destul de avangardist – Doru Boloș, Președinte al Consiliului de Administrație Proagro Capital

    Boloș apreciază că pentru mulți dintre romani ar fi bine să-și plaseze o parte din economii în terenuri agricole din țara noastră, cu sau fără implicarea Proagro Capital. ”În acest sens, avem două argumente solide: 1.pentru că depozitele bancare nu mai sunt atractive și această situație se va mai prelungi, și 2. pentru că randamentele care se pot obține sunt remarcabile. La nici 6 luni de la primele achiziții, randamentul investiției în Proagro Capital este de 8% și asta în condițiile în care suma minima – 5.400 RON – este chiar accesibilă”, argumentează Boloș.

    Investiția minimă, 5.000 de lei

    Investitorii participă cu capital în schimbul căruia primesc părți de interes evidențiate în certificate de asociat – investitor, nu există comision de intrare. Suma minimă, aferentă valorii unei parti de interes la lansarea fondului, este de 5.000 RON. Sumele atrase sunt investite în terenuri agricole. Terenurile achiziționate sunt date în arenda.

    ”Intrarile se pot face oricând, prin majorarea capitalului social, ieșirile se fac de 2 ori pe an. Portofoliul de terenuri agricole este reevaluat trimestrial de către evaluatorul independent S.C. Darian DRS S.A. Auditorul fondului este KPMG România SRL. Comitetul Reprezentanților Asociatilor alcatuit din cei mai importanți 3 investitori; va oferi Societății de Administrare consultanță și recomandări legate de strategia investițională”, potrivit reprezentanților Proagro Capital.

    Proagro este un fond agricol înființat sub forma unei societăți civile simple administrat de o societate de administrare – SC Proagro Capital SA. Până în acest moment, fondul a atras aproape 300.000 de euro, bani cu care s-au achiziționat 80 de hectare în cadrul unui proiect localizat în Câmpia de Vest.

    Foto: clujmanifest.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului