• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sunn Hemp – Crotalaria Juncea L., cultura intermediară care îmbogățește solul cu 60-140 kg/ha de azot!

    agrointeligenta.ro -

    Crotalaria Juncea L.  promovată la noi sub denumirea de Sun Hemp este o cultură intermediară care poate oferi multiple beneficii într-o fermă. Nu doar că leguminoasa îmbogățește solul cu azot, dar ajută și pentru o mai bună structură a lui, la combaterea buruienilor și a dăunătorilor, favorizând polenizatorii. Mai mult, Crotalaria Juncea L. este și o plantă furajeră ce oferă 4 coase pe an sau poate fi păscută direct în câmp.

    Fermierii interesați de cultura de Crotalaria pot primi mai multe informații despre această cultură prin e-mail office@sunnhemp.eu sau ne pot suna la +359 879 690 322 pentru a vă oferi datele de contact ale furnizorului de sămânță. De asemenea, informații suplimentare găsiți și pe site-ul www.sunnhemp.eu.

    Sunn Hemp sau Crotalaria Juncea L. este o plantă leguminoasă multifuncțională cultivată în multe țări ca îngrășământ verde, ca ameliorator de sol (cultură intermediară de acoperire), pentru combaterea bolilor la cereale sau pentru rotația altor culturi. Sunn Hemp este folosită și pentru furaje și pentru bio-combustibil.

    Crotalaria juncea este o plantă perenă, erbacee, de tip tua, cu lujerul drept, o plantă leguminoasă atringând o înălțime de 1-4m (60-90 zile). Are un sistem radicular fibros foarte dezvoltat.

    Tulpinile au până la 2 cm în diametru, cilindrice și nervurate. Frunzele sunt dispuse spiralat pe tulpini, păroase, simple cu forma alungită sau eliptică, de 4-13 cm lungime x 0,5 – 3 cm lățime.

    Semințele sunt în formă de inimă, lungi de 6 mm, de culoare maro închis până la negru. Numărul de semințe/kg este variabil și este de aproximativ 25.000.

    Cultură de Crotalaria Juncea L.

    Cultura de Sunn Hemp – Crotalaria Juncea L.: utilizare

    Sunn Hemp poate fi cultivată pentru furaj, ca îngrășământ verde într-un stadiu incipient al înfloririi, pentru o cultură intermediară de acoperire imediat după recoltarea grâului, orzului, rapiței.

    Masa verde proaspătă poate fi folosită ca sursă de proteine pentru a suplimenta furajele de calitate mai slabă. Semințele crude sunt toxice și nu pot fi date bovinelor fără procesare prealabilă.

    Sunn Hemp – Crotalaria Juncea L.: condiții de cultivare

    Crotalaria juncea este o specie rezistentă la secetă și poate crește acolo unde precipitațiile medii anuale sunt de doar 20 mm. Crotalaria juncea se descurcă bine într-o gamă largă de soluri cu condiția să fie bine drenate. Nu rezistă la umiditatea excesivă.

    Se preferă un interval de pH neutru, dar poate fi cultivat pe soluri cu un pH cuprins între 5 și 8,4, unde este prezent fosforul.

    Sunn Hemp – Crotalaria Juncea L.: înființarea culturii

    Înființarea culturii de Sunn Hemp se face pe terenuri curate de buruieni. Semințele pot fi semănate prin împrăștiere sau se poate opta pentru semănat pe rânduri. Densitatea la semănat depinde de scopul pentru care este înființată cultura și de locație.

    Cel mai bun moment pentru însămânțarea este când temperatura solului este de 18 grade Celsius, iar ca perioadă de semănat se recomandă primăvara târzie/vara (iunie-iulie). La sfârșitul toamnei, Sunn Hemp este o cultură care îngheață.

    Adâncimea la semănat pentru semințele de Crotalaria Juncea L. este de 2-2,5 cm, cu o rată de semănat de 17-23 kg/ha, mai mare dacă se cultivă pentru furaj – 30-35 kg/ha. Dacă se optează pentru o cultură în amestec, rata de semănat este de 5-7 kg/ha, Crotalaria Juncea L. putând fi cultivată cel mai bine cu iarbă de Sudan, mazăre, nap, hrișcă sau ovăz.

    Semințele de Sunn Hemp germinează în 3 zile dacă beneficiază de condiții favorabile. Cultura are o creștere rapidă, care suprimă buruienile umbrindu-le după ce atinge o înălțime suficientă și prin alelochimicale eliberate din rădăcini.

    Aportul de azot fixat în sol de Sunn Hemp – Crotalaria Juncea L. este important

    Sunn Hemp – Crotalaria Juncea L.: aport în fertilizarea solului

    Crotalaria juncea poate fixa aproximativ 60-140 kg N (azot)/ha în 60-90 de zile de la cultivare.

    Oferă 60 kg N/ha solului atunci când este folosit ca îngrășământ verde.

    Sunn Hemp are potențialul de a îmbunătăți proprietățile solului, de a acumula materie organică și de a elibera carbon în sol.

    Poate fi folosit pentru regenerarea solului, Sunn Hemp fiind, de asemenea, o cultură recomandată pentru tehnologia No-Till.

    Sunn Hemp – Crotalaria Juncea L. în rotația culturilor

    Sunn Hemp este o cultură care se poate integra ușor în rotația culturilor din fermă.

    Iată câteva exemple de rotații care pot include Sunn Hemp:
    Grâu – Sunn Hemp – Rapiță (OSR)
    Orz – Sunn Hemp – Rapiță
    Orz – Sunn Hemp – Grâu
    Rapiță – Sunn Hemp – Grâu
    Rapiță – Sunn Hemp – Orz
    Grâu – Sunn Hemp – Grâu (creștere a randamentului grâului 10-15%)
    Grâu, rapiță, orz, triticale, secară – SUNN Hemp – porumb, floarea-soarelui, soia, orz de primăvară

    Baloți de Crotalaria Juncea L.
    Capre la păscut în cultura de Crotalaria Juncea L.
    Bovine de carne la păscut în cultură de Sunn Hemp – Crotalaria Juncea L.

    Sunn Hemp – Crotalaria Juncea L.: recoltare pentru furaj

    Crotalaria juncea, destinată furajelor, poate fi recoltată de 4 ori, începând la 6-8 saptămâni de la semănat și apoi la fiecare 4 săptămâni. Sunn Hemp trebuie cosită pentru fân în primele etape de înflorire, la 1,5-2,5 luni după însămânțare.

    Conținutul de substanță uscată este între 30,6 și 32,4%

    Avantajele culturii de Sunn Hemp – Crotalaria Juncea L. inclus îmbogățirea solului și sprijin pentru polenizatori

    Sunn Hemp – Crotalaria Juncea L.: avantajele culturii

    Cultura de Sunn Hemp prezintă numeroase avantaje pentru care merită inclusă în schema de culturi dintre-o fermă.

    1. Fertilizare naturală. Sunn Hemp disponibilizează eficient nutrienții din adâncul profilului solului, făcându-i disponibili în zona rădăcinilor pentru culturile ulterioare, îmbunătățind recoltele.
    2. Reducerea eroziunii solului. Sistemele de rădăcini extinse ale culturii se agață de stratul superior al solului, creând un scut interior împotriva eroziunii, în timp ce creșterea superioară minimează eroziunea cauzată de vânt și apă.
    3. Sursă de azot. Leguminoasele produc azot suplimentar (N) prin transformarea azotului atmosferic în nutrienți pe care plantele le pot folosi. Sunn Hemp poate fixa în sol o cantitate de 60-140 kg N/ha.
    4. Împiedică compactarea solului. Rădăcinile adânci ale plantelor străpung solul compactat, îmbunătățind aerarea, circulația apei și ajutând organismele din sol să se dezvolte.
    5. Combate buruienile și dăunătorii. Sunn Hemp creează concurență pentru plantele anuale de iarnă și alte buruieni, umbrindu-le și împiedicându-le să se dezvolte, reducându-se, astfel, încărcătura de îmburuienare.
    6. Sprijin în combaterea dăunătorilor. În timp ce suprimă buruienile, Sunn Hemp poate reduce și populațiile de nematode prin provocarea eclozării premature a ouălor.
    7. Sursă de furaj. Sunn Hemp are avantajul suplimentar de a fi o cultură că folosință dublă: oferă atât beneficiul unei culturi covor, cât poate reprezenta și o sursă valoroasă de furaj pentru animale.
    8. Habitat pentru polenizatori. Sunn Hemp creează un mediu pentru protecția faunei sălbatice și a polenizatorilor, contribuind la biodiversitate.
    9. Sursă de materie organică. Pe măsurp ce plantele de Sunn Hemp cresc, mor și se descompun, ele contribuie la stratul de carbon din sol, îmbunătățind calitatea și capacitatea substratului de a reține apa.
    10. Dezvoltă structura solului. Rădăcinile de Sunn Hemp în creștere ajută la dezvoltarea hifelor micorizice, creând agregate de sol care acționează ca o plasă care captează materia organică și particulele de sol. Stabilitatea agregatelor construiește structura solului care duce la o mai bună circulație a nutrienților, a apei și a oxigenului.
    11. Conservă umiditatea solului. Prin transformarea energiei solului în biomasă în creștere și oportunitatea pentru materie organică umiditatea solului este crescută, reducând în același timp scurgerea și evaporarea generate de fenomenele meteo extreme.
    12. Venituri suplimentare. Beneficiile de mai sus creează oportunitatea pentru un potențial de randament mai bun pentru culturile comerciale, costuri inițiale mai mici și, în cele din urmă, valori mai mari ale terenurilor. Excelent start-up pentru însămânțare directă, Strip Till, No-Till (Agricultură conservativă).

    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till