• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Costurile furajelor au crescut dramatic! Proprietarii de animale au mai pot plăti prețurile uriașe!

    Mircea Olteanu -

    Prețurile pentru cerealele furajere și furajele proteice au crescut dramatic. Proprietarii de animale nu mai pot plăti prețurile uriașe, informează portalul de știri agrarheute.com.

    Odată cu scumpirea cerealelor, costurile furajelor au crescut dramatic. Chiar și înainte de asta, costurile erau foarte mari. Cu toate acestea, odată cu războiul din Ucraina și cu deficitul global de cereale, prețurile la porumb, orz și grâu furajer continuă să crească. Furaje proteice importante, cum ar fi șrotul de soia și șrotul de rapiță, sunt acum mai scumpe decât oricând. Iar sfârșitul creșterii prețurilor nu se vede.

    La întâlnirea avută miercuri, 2 martie, miniștrii europeni ai agriculturii au propus ideea de a le permite fermierilor să folosească terenurile scoase din circuitul agricol pentru a le semăna cu culturi proteaginoase, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie. Cooperativa agricolă franceză InVivo a sugerat că o derogare de la regulile UE privind terenurile scoase din circuitul agricol ar putea crește suprafața cultivată cu 10% până la 15% și ar putea stimula producția de grâu în acest an.

    Comisia Europeană va studia modul în care un astfel de pas, care ar afecta reglementările politicii agricole ale UE pentru conservarea solului și a biodiversității, ar putea fi implementat și va prezenta propuneri la următoarea reuniune ministerială, programată pe 21 martie, a explicat Denormandie. UE are în vedere, de asemenea, măsuri privind îngrășămintele având în vedere impactul creșterii costurilor energiei, a declarat comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski. În plus, măsurile de ajutor pentru sectoarele porcinelor și păsărilor sunt examinate în acest moment.

    Cerealele furajere sunt cu 70% mai scumpe decât în urmă cu un an

    Prețurile porumbului pe piața europeană futures au atins joi un nou maxim istoric, de 379 de euro pe tonă. Adică cu 130 de euro mai mult decât în urmă cu o săptămână și cu 160 de euro sau cu 72% mai mult decât acum un an. Iar vineri, prețurile la porumb și la alte cereale au continuat să crească.

    De asemenea, prețurile orzului furajer și grâului furajer au crescut dramatic. De exemplu, orzul furajer costa joi intre 330 si 340 de euro pe tona la piața angro din Hamburg (nominal). Adică cu aproximativ 80 de euro mai mult decât în urmă cu o săptămână. Pentru grâul furajer, prețurile au ajuns joi la 364 de euro pe tonă – adică cu aproximativ 80 de euro mai mult cu o săptămână mai devreme. În timp ce Europa este relativ autosuficientă când vine vorba de grâul și orzul furajer, situația în ceea ce privește porumbul și hrana proteică este complet diferită.

    UE este unul dintre cei mai mari importatori din lume de porumb pentru hrana animalelor, Ucraina fiind principalul furnizor. Departamentul american al Agriculturii (USDA) estimează importurile totale europene de porumb furajer pe anul curent la cel puțin 15 milioane de tone – adică aproape o cincime din volumul consumat de aproximativ 80 de milioane de tone. Conform datelor Comisiei Europene, aproximativ 11 milioane de tone din aceasta au fost deja importate de la începutul anului.

    Aproape 6 milioane, mai mult de jumătate, a venit din Ucraina. Alte 3,3 milioane de tone de porumb au fost importate de Europa din Brazilia, iar restul au venit din Canada și Serbia, precum și din Republica Moldova. Pierderea Ucrainei ca furnizor pune probleme europenilor pentru sezonul curent întrucât mai este nevoie de 4 milioane de tone, iar Brazilia este afectată de secetă.

    Însă cele mai mari probleme vor apărea probabil anul viitor dacă fermierii ucraineni nu pot planta porumb în această primăvară și nu pot recolta în toamna anului 2022.

    Hrana proteică extrem de scumpă – șrotul de rapiță este rar

    La sfârșitul lunii februarie, prețurile la șrotul de soia și la șrotul de rapiță au crescut și ele la până la noi niveluri record. Recent, prețurile la șrotul de soia au scăzut ușor, dar nivelul este încă extrem de ridicat. Motivele sunt evidente: prețurile ridicate la soia și rapița propulsează, de asemenea, costurile de achiziție a furajelor proteice la cote și mai ridicate. În timp ce fermierii din întreaga lume beneficiază de prețurile ridicate la cereale și semințe oleaginoase, costurile cu furajele pentru crescătorii de animale cresc la cote amețitoare.

    Pentru șrotul de soia, prețurile pieței spot înregistrate săptămâna aceasta la portul de import din Hamburg au fost aproape de cele mai recente niveluri maxime – și anume 508 EUR pe tonă. Adică cu aproximativ 70 de euro mai mult decât trebuia plătit în noiembrie. Prețurile pentru aprilie nu sunt în prezent mai mici, doar pentru livrările în noiembrie 2022 – cu noua recoltă din SUA – piața se așteaptă la prețuri mai scăzute.

    Situația cu șrotul de rapiță este la fel de dramatică – Ucraina este de departe cel mai important furnizor străin de rapiță către UE. Prețurile de pe piața spot pentru făina de rapiță în portul de import din Hamburg au atins joi un nou maxim, de 440 EUR pe tonă – cu aproximativ 100 EUR mai mult decât la sfârșitul lunii ianuarie. Având în vedere războiul din Ucraina, se pare că piața crede că aprovizionarea va fi foarte limitată și în următoarele câteva luni.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”