• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O nouă explozie a prețurilor pe piața de îngrășăminte!

    Mircea Olteanu -

    Prețurile la îngrășăminte cresc cu 200 până la 300 de euro într-o săptămână. Costurile astronomice fac să fie neprofitabilă utilizarea lor în agricultură, transmite portalul de știri agricole agrarheute.com.

    Creșterea prețului este fără precedent: azotatul de amoniu, cel mai important îngrășământ cu azot pentru fermierii germani, a crescut cu 210 de euro, ajungând săptămâna aceasta la prețul record de 810 de euro pe tonă.

    Prețurile ureei în porturile de import germane au crescut în această săptămână cu aproape 300 de euro, până la 1.050 de euro pe tonă. O creștere dramatică a prețului, de la 300 de euro la 925 de euro pe tonă, s-a înregistrat în Franța în cazul CAN 27% (azotat de amoniu calcic).

    Prețurile pentru alte îngrășăminte cu azot sunt, de asemenea, în creștere puternică. Dar dealerii de îngrășăminte cer, de asemenea, mult mai mulți bani pentru îngrășămintele cu fosfor și potasiu. Cel mai important îngrășământ cu fosfor (DAP) costă săptămâna aceasta 950 de euro pe tonă, cu aproximativ 150 de euro mai mult decât în urmă cu o săptămână. În cazul îngrășământului cu potasiu, prețurile au crescut din nou cu 30 de euro, până la 445 de euro pe tonă.

    Toate acestea sunt prețuri la care niciun fermier nu a îndrăznit să se gândească până acum. Acum vă confruntați cu o explozie a costurilor fără precedent, care va afecta masiv atât randamentul producției, cât și calitatea noilor culturi. Iar prețurile deja foarte mari la cereale și alte produse agricole trebuie neapărat să crească și mai mult dacă se dorește gestionarea în vreun fel această creștere de neimaginat. Așadar, prețurile alimentelor vor continua să crească, iar criza alimentară globală va continua să se agraveze.

    Rusia nu furnizează îngrășăminte – prețurile au crescut dramatic

    Potrivit majorității analiștilor, cauza creșterii dramatice a prețurilor în Europa – și la nivel mondial – este războiul din Ucraina și absența exporturilor rusești de nitrat de amoniu și alte îngrășăminte cu azot. Cel mai recent, marii importatori occidentali au oprit aproape complet importurile de îngrășăminte din Rusia ca urmare a extinderii sancțiunilor economice.

    Rusia însăși și-a suspendat, de asemenea, unele dintre exporturile sale, în special cele de nitrat de amoniu. Ucraina a impus, de asemenea, o interdicție de export a îngrășămintelor minerale în această săptămână, în special a ureei. Teama de o penurie dramatică de azot și alte îngrășăminte minerale – din cauza creșterii puternice a prețurilor la energie – propulsează prețurile la îngrășăminte la nivel mondial și mai ales la nivel european.

    În acest context, oprirea unor fabrici și reducerea producției de către Yara și alți mari producători, precum Borealis, nu ajută deloc la atenuarea situației.

    În ciuda prețurilor extrem de mari, în prezent se poate observa o creștere bruscă a achizițiilor de îngrășăminte în SUA pentru a asigura necesarul pentru lucrările de primăvară.

    Fabricile de îngrășăminte accelerează producția – fermierii sunt neputincioși

    „Războiul din Ucraina a expus în mod dur dependența agriculturii europene de gazul rusesc, principalul ingredient al îngrășămintelor sintetice”, spun analiștii francezi, într-un raport publicat de serviciul online de agricultură Terre-net. Guvernul rus a cerut, de asemenea, producătorilor săi de îngrășăminte să nu mai exporte.

    Miza este mare pentru Uniunea Europeană, care importă pe scară largă atât gaz, cât și îngrășăminte din Rusia. Îngrășămintele cu azot sunt fabricate din amoniac, dar aproape 80% din costul producerii amoniacului este asociat cu utilizarea gazului. „În 2021, Rusia a fost principalul exportator de îngrășăminte cu azot și al doilea cel mai mare furnizor de îngrășăminte cu potasiu și fosfor”, arată Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

    40% din gazul utilizat de Europa provine în prezent din Rusia, care asigură 25% din necesarul de azot, potasiu și fosfat al Europei, a declarat Svein Tore Holsether, șeful Yara Norvegia, cel mai mare producător mondial de îngrășăminte minerale cu azot.

    Uniunea Europeană folosește „peste 11 milioane de tone de îngrășăminte minerale cu azot” în fiecare an, potrivit unui raport recent al Parlamentului European.

    Prin urmare, UE este puternic dependentă de Rusia atât în ceea ce privește gazul natural, cât și îngrășămintele. În plan mondial, Brazilia este de departe cel mai mare importator de îngrășăminte rusești cu azot.

    Costuri astronomice în agricultură

    Îngrășămintelor minerale s-au scumpit din nou ca urmare a creșterii puternice a prețului gazelor naturale. „Prețurile ureei, un important îngrășământ cu azot, s-au triplat în ultimele 12 luni”, a transmis FAO.

    Invazia rusă a Ucrainei a provocat o nouă ascensiune a prețurile gazelor, iar îngrășămintele cu azot, care costau în jur de 600 de euro pe tonă pe piața europeană, au atins acum nivelul record de 800 de euro, afirmă Isaure Perrot, consultant la Agritel, citat de terre-net.fr.

    În aceste condiții, Yara a anunțat că își va reduce temporar producția în Franța și Italia, iar președintele companiei a declarat că este „esențial” ca lumea să „lucreze pentru a reduce dependența de Rusia”.

    Având în vedere costurile astronomice la îngrășăminte, posibilul risc de penurie este umbrit de temerile legate de capacitățile de livrare: „În Europa de Vest, mulți fermieri sunt acoperiți în mod rezonabil pentru semănatul de primăvară, dar se pune întrebarea pentru campania 2023”, avertizează analiștii. Astăzi, „în ciuda creșterii prețurilor la cereale, nu este rentabil să cumperi îngrășământ cu 800 de euro pe tonă”, afirmă Isaure Perrot.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului