• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • RURAL INVEST 2022: Prin FGCR, fermierii primesc finanțare pentru achiziția de terenuri, capital de lucru sau dotarea exploatațiilor

  agrointeligenta.ro -

  Fermierii beneficiază de un nou program de sprijin – RURAL INVEST. Acest program administrat de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), asigură producătorilor agricoli acces la credite garantate de stat pentru achiziția de terenuri, pentru dotarea fermelor, capital de lucru și inclusiv pentru adeverințe de depozitare a cerealelor.

  RURAL INVEST, o componentă a IMM INVEST dedicată producătorilor agricoli și celor din industria agroalimentară, a fost aprobat în ședința de Guvern din 16 martie și a apărut în Monitorul Oficial vineri, pe 18 martie. Fermierii și antreprenorii din sectorul agroalimentar vor putea astfel accesa credite garantate de stat, procedură ce se realizează prin intermediul FGCR, administrator al schemei de ajutor din subprogramul Agro IMM Invest.

  De precizat că FGCR este o instituție a statului cu care fermierii sunt familiarizați și care a derulat și până acum programe de sprijin pentru finanțarea agricultorilor, inclusiv a beneficiarilor fondurilor europene, care fără garanțiile oferite prin FGCR, nu și-ar fi putut asigura eligibilitatea prin co-finanțare.

  Conform OUG 24/2021 care reglementează Programul RURAL INVEST acesta a fost instituit ”pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor realizate de către beneficiarii eligibili care îşi localizează producţia în mediul rural şi urban mic, pentru încurajarea dezvoltării afacerilor în aceste zone”.

  Ce sprijin se acordă fermierilor prin RURAL INVEST

  Prin RURAL INVEST, facilitățile în vederea susținerii accesului beneficiarilor eligibili la finanțare constau în:

  a) ajutor de stat sub formă de garanții, care acoperă în proporție de maximum 90% creditele acordate de către instituții de credit pentru realizarea investițiilor și/sau pentru susținerea activității curente, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare, aferente creditului garantat;

  b) ajutor de stat sub forma de grant, care acoperă integral valoarea comisionului de risc și a comisionului de administrare pe toată perioada de valabilitate a garanției acordate, dobânda aferentă creditelor/liniilor de credit pe perioadele prevăzute în procedurile de implementare a fiecărui program, precum și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, după caz, în condițiile prevăzute în procedurile de implementare.

  Programul RURAL INVEST: cheltuieli eligibile

  În cadrul programului RURAL INVEST sunt eligibile următoarele destinaţii ale finanţărilor aferente creditelor de investiţii şi capital de lucru:
  a) achiziţia de terenuri agricole şi achiziţia de părţi sociale ale întreprinderilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi industriei alimentare;
  b) dotare/retehnologizare şi automatizare;
  c) alinierea la obiectivele de mediu care să genereze eficienţă şi independenţă energetică;
  d) refinanţare credite de investiţii şi/sau credite pentru capital de lucru;
  e) adeverinţe de depozitare pentru producătorii de cereale;
  f) agricultură, industrie alimentară, piscicultură şi acvacultură.

  Programul RURAL INVEST: Buget alocat

  Bugetul schemei de ajutor de stat aferente Programului RURAL INVEST este de 530.583.333 lei, iar numărul estimat de beneficiari este de 4.286 de beneficiari.

  Programul RURAL INVEST: Sprijin maxim sper exploatație

  Pentru anul 2022, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul Programului RURAL INVEST este de 2.500.000.000 lei.

  Pasul final ca fermierii să poată accesa programul RURAL INVEST este emiterea unui ordin al ministrului finanţelor şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale. Acesta va reglementa activităţile eligibile la finanţare, caracteristicile creditelor garantate în cadrul programului, categoriile de beneficiari eligibili, modalitatea şi condiţiile de acordare a garanţiilor, de monitorizare şi soluţionare a cererilor de plată a garanţiilor de stat şi de acordare a granturilor, precum şi modelul convenţiei cu instituţiile finanţatoare.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2022: Dată limită pentru fermierii care vor să ia prima tranșă de bani înainte de 16 octombrie Prețul unui litru la motorină a scăzut sub 8 lei la pompă pentru prima dată în ultimele 6 luni INHGA: Debitul Dunării a revenit la normal în urma ploilor din ultima perioadă

  Ultimele știri

  Plafon preț lemne 2022. Prețurile stabilite pentru un metru cub de lemne de foc, peleți și brichete Șefa ANM – anunț de ultimă oră despre vremea în luna octombrie! Fermierii care vin la FFExpo 2022 își pot negocia cel mai bun preț la îngrășămintele CICh Năvodari!