Cum își pot optimiza fermierii o parte din cheltuielile aferente culturilor de cereale păioase
Adrian Radu -Îmburuienarea culturilor de cereale păioase reprezintă o problemă foarte importantă pentru orice fermier, Indiferent de mărimea suprafeței pe care acesta o cultivă, combaterea buruienilor la momentul optim înseamnă obținerea eficienței maxime cu o cheltuială minimă.
Combaterea buruienilor din culturile de cereale păioase și nu numai prezintă o importanță deosebită în optimizarea costurilor pe hectar, mai ales în acest an, când prețul fertilizanților este foarte mare, iar buruienile necombătute pot consuma o mare parte din îngrășămintele administrate, provocând pierderi financiare foarte mari. Un exemplu foarte relevant este pălămida, care consumă de 3 ori mai mult azot (N) decât grâul, de 1,5 ori mai mult fosfor (P) și de 5 ori mai mult potasiu (K).
De asemenea, buruienile necombătute din culturile de cereale păioase pot cauza pierderi de producție foarte mari, de până la 70% în situații extreme, deoarece consumă de 2 până la 4 ori mai multă apă decât plantele de cultură, în funcție de tipul buruienii, media consumului de apă fiind de 3 ori mai mare.
Pe lângă consumul de apă și elemente nutritive, buruienile necontrolate concurează plantele de cultură și pentru alți factori principali de vegetație precum aer, lumină și căldură, determinând pierderi de producție, atât din punct de vedere cantitativ, dar și din punct de vedere calitativ.
Mai mult decât atât, buruienile pot fi plante gazdă pentru anumiți dăunători din cultura de cereale, așa cum este volbura (Convolvulus arvensis), care este planta gazdă pentru gândacul ghebos (Zabrus tenebrioides) sau pot fi plante gazdă pentru anumite boli precum ruginile cerealelor, cum este cazul unor buruieni din familia gramineae.
Datorită faptului că o lungă perioadă de timp, buruieni precum Veronica spp. sau turița (Galium aparine) nu au prezentat foarte mare interes pentru fermieri și nu au fost combătute, acestea s-au înmulțit și au devenit „inamicii principali” din culturile de cereale păioase. În ultimii ani, infestarea cu Veronica spp. în culturile de cereale păioase a devenit o problemă deosebită, reducând semnificativ potențialul de producție al culturii atunci când nu este combătută.
În acest an agricol, o mare parte a buruienilor au răsărit încă din toamnă, supraviețuind foarte ușor peste iarna blandă, care le-a ajutat să vegeteze în continuare și au ajuns într-un stadiu avansat de vegetație la desprimăvărare. Daniel Jigău, administratorul fermei Agromec Vidra din județul Ilfov, a întâmpinat în anii trecuți mai multe greutăți în lupta cu buruienile cu frunză lată, în special cu Veronica spp. și a decis să folosească erbicidul OMNERA®, de la FMC.
Erbicidul OMNERA® este un produs inovator, ce combate buruieni cu frunză lată din culturile de cereale păioase, mai ales buruieni mai dificil de combătut, precum Veronica, turița, volbura, pălămida sau chiar samulastra rapiță sau de floarea-soarelui, rezistentă la erbicidele Express™ 50 SG și/sau pe bază de imazamox.
“OMNERA® este un erbicid cu o flexibilitate foarte mare si putem folosi doze de la 0.5 la 1 litru/ ha. Este adaptat pentru toate problemele din câmp, pentru buruienile cu frunză lată. Sunt sole în care putem folosi doze mici, de 0.5 l, o doză economică, sau putem să rezolvăm probleme cu doze mai mari daca este cazul”, a explicat Dan Jigău.
Avantaje erbicid OMNERA®
➡️ conține 3 substanțe active (fluroxipir 135 g/l + tifensulfuron metil 30 g/l + metsulfuron metil 5 g/l), ce îmbină 2 moduri de acțiune;
➡️ formulare modernă LQM® – OD, care ajută la o translocare mai rapidă în plantă și asigură reducerea driftului;
➡️ spectru larg de combatere, inclusiv buruieni mai dificil de controlat (turița, volbura, Veronica spp.);
➡️ fereastră foarte largă de aplicare, putând fi aplicat atât în toamnă cât și în primăvară, până la apariția frunzei-stindard;
➡️ poate fi aplicat începând de la temperaturi de peste 5°C;
➡️ Doza flexibilă: 0.5 – 1 L / HA.
Un avantaj important al erbicidului OMNERA® este formularea OD. „Este o formulare special concepută de compania FMC, care îi permite produsului să se transloce în plantă într-un timp foarte rapid, astfel încât la 2-3 ore de la aplicare buruienile se opresc din hrănit și în câteva zile se văd efectele erbicidului pe buruieni.”, ne-a mărturisit Cătălin Viziru, Director de Marketing FMC România și Republica Moldova.
„Formularea OD ne-a dat încredere că produsul va adera corect și va intra în plantă mai rapid, reducându-ne costurile cu alți adjuvanți. După aceea, plaja în care poate fi administrat ne-a dat, la fel, libertatea de a lucra diferit, diferențiat fiecare solă în parte, la momentul oportun… Raportul calitate-preț este cel mai bun, deoarece fiecare solă poate fi tratată diferit, în funcție de problemele reale din solă.”, a completat Daniel Jigău.
Toate detaliile despre erbicidul OMNERA® precum și alte informații despre produsele de protecția și nutriția plantelor dezvoltat de FMC pot fi găsite pe site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiți și datele de contact a reprezentanților de vânzări FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.