• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mircea Coșea: ”Ne întoarcem în timp, la o agricultură de tipul anilor ’70!”

    Angelica Lefter -

    Agricultura europeană se va întoarce în urmă cu zeci de ani. Este opinia exprimată de profesorul și economistul, Mircea Coșea. Fostul ministru și fost membru al Parlamentului European, Coșea consideră că actuala criză alimentară despre care se vorbește nu ar fi o penurie de consum, ci un efect de preț.

    Mai mult, Mircea Coșea amintește de declarațiile unor importanți șefi de stat legate de iminența unei crize alimentare, în contextul în care nu există soluții de înlocuire a stocurilor, cel ucrainean și rusesc, de alimente.

    Mircea Coșea (foto: zf.ro)

    ”Preţurile au crescut foarte mult, se ştie, la fel şi bursele agricole au sărit. Nu e neapărat un efect de penurie, ci un efect de preţ. Adică e mai greu să spunem că nu vor exista mărfuri. Deşi acum sunt anumite restricţii prin Grecia şi prin alte părţi. Dar preţurile vor fi foarte mari. Ceea ce înseamnă, de fapt, o penurie de consum, adică o anumită categorie a populaţiei nu va mai avea acces ca înainte la aceste produse. Declaraţiie lui Biden şi ale lui Macron în legătură cu iminenţa acestei crize care va duce chiar la foamete arată că există nişte studii care indică următorul fapt: pe termen mediu, nu există soluţii de înlocuire a stocului ucrainean şi rusesc de alimente. Oricum, efectele sunt mult mai complicate din punct de vedere al politicilor globale”, a apreciat profesorul Mircea Coșea, la Digi 24.

    România, țară cu potențial agricol, are nevoie de o politică specială de dezvoltare a agriculturii

    Specialistul apreciază că în România, pentru un viitor sigur, este nevoie de o politică specială de dezvoltare a agriculturii pe baze intensive care presupune valorificarea în țară a resurselor.

    Totodată, a subliniat că România are potențial din punct de vedere agricol și ar putea hrăni de 5 ori mai multă populație decât există în țara noastră.

    ”Intrăm într-o criză agricolă. România este a doua sau a treia țară din Uniunea Europeană din punctul de vedere al potențialului agricol. Este cea mai bine dotată, după Franța, cu pământ pentru agricultură. Ar putea hrăni de aproape cinci ori mai multă populație decât România, deci ar putea să devină un exportator net de alimente, de cereale, de tot ceea ce înseamnă elementele pe care criza alimentară le va aduce în față. Dar, pentru asta trebuie o politică specială de dezvoltare a agriculturii pe baze intensive. Asta înseamnă valorificarea în țară a resurselor, pentru că importul de materii prime importuri de produse prefabricate și o explozie de materii prime, energie dezechilibrează balanța comercială dintr-o țară care ar putea exporta pentru aproape jumătate din Europa. Noi importăm 70% din mâncare deci această oportunitate o pierdem, e prea târziu”, a menționat profesorul Mircea Coșea.

    ”Nu există niciun fel de speranţă să credem că nu vom putea intra într-o perioadă în care preţurile vor exploda la alimente”

    Acesta a descris actuala situație ca pe o întoarcere în timp și a explicat că politica UE ”de la furcă la furculiță” se află într-un impas. Mircea Coșea apreciază că din punct de vedere al agriculturii ne vom întoarce în timpul anilor 1970.

    ”Celebra politică a Uniunii Europene ”de la fermier la furculiţă” a intrat în impas. Intrăm într-o fază pe care eu credeam că am depăşit-o demult. Ne întoarcem în timp. Ne întoarcem la o agricultură de tipul anilor ’70, când aşa-numita Revoluţie Verde care a fost prezentă în Asia dar şi în Europa a ridicat producţia foarte mult prin folosirea masivă a îngrăşămintelor şi fungicidelor, mecanizare intensă ş.a.m.d. În momentul de faţă, nu există niciun fel de speranţă ca să credem că nu vom putea intra într-o perioadă în care preţurile vor exploda la alimente” a conchis Mircea Coşea, fost ministru de stat în perioada 28 august 1993 – 11 decembrie 1996.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri