• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fabrica de zahăr din Luduș ar putea fi salvată! Ministrul Chesnoiu a apelat la omologul său din Franța pentru un dialog constructiv cu investitorii de la Tereos!

  agrointeligenta.ro -

  Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, caută soluții pentru salvarea fabricii de zahăr din Luduș, județul Mureș, una dintre ultimele două unități de procesare a sfeclei de zahăr din România.

  După ce duminică, 27 martie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a prezentat situația fabricii din Luduș pe care investorii francezi de la Tereos vor să o închidă definitiv și să o dea la fier vechi, la Ministerul Agriculturii organizat o ședință în format online cu reprezentanții sectorului sfeclă de zahăr. Apelul fermierilor către guvernanți de a se implica nu a rămas fără ecou, ba, chiar mai mult, se pare că s-au făcut pași importanți pentru găsirea unei soluții ca unitatea de la Mureș să rămână în funcțiune.

  Citiți și: Teodor Aflat, AFF: ”La fabrica de zahăr din Luduș trebuie să intervină Guvernul, să o naționalizeze. Ea e funcțională”

  Dialogul cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr și cu reprezentanți ai Patronatului Zaharului și ai Federației Cultivatorilor de Zahăr a avut loc în contextul deciziei Grupului Tereos, care deţine una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată în Luduș, județul Mureș, ce funcționează de peste 60 de ani, potrivit comunicatului de presă remis de MADR.

  Scrisoare oficială trimisă ministrului Agriculturii din Franța

  Pe parcursul discuției de ieri, luni – 28 martie, ministrul a transmis că situația fabricii din Luduș este în atenția sa și a echipei de specialiști de la MADR, încă de când a fost anunțată intenția de a închide fabrica, la începutul anului 2022.

  ”Am purtat deja discuții cu omologul meu din Franța, Julien Denormandie, cu privire la această problemă. Săptămâna trecută i-am trimis o scrisoare oficială ministrului francez al Agriculturii prin care i-am adresat rugămintea de a ne comunica dacă reprezentanții Grupului Tereos sunt deschiși pentru a purta un dialog constructiv. Intenția noastră este de a menține integritatea fizică a fabricii de la Luduș în vederea continuării activității de către alți potențiali investitori sau direct de către fermierii interesați”, a declarat ministrul Chesnoiu.

  Vor fi afectați 500 de cultivatori de sfeclă de zahăr

  Reprezentanții fermierilor care cultivă sfecla de zahăr au solicitat sprijinul ministrului pentru a identifica o soluție astfel încât să poată menține această cultură.

  În Transilvania se regăsesc circa 500 cultivatori din zona fabricii, care au investit în maşini şi utilaje, specifice cultivării și recoltării sfeclei de zahăr. De asemenea, cultura sfeclei de zahăr joacă un rol important în stabilirea asolamentelor în vederea rotaţiei culturilor, cu impact favorabil major pentru mediu.

  Ministrul Chesnoiu a afirmat la finalul întâlnirii cu reprezentanții sectorului sfeclei de zahăr că dorește să mențină un dialog deschis cu aceștia, asigurându-i, totodată, de toată implicarea sa în identificarea unei soluții potrivite pentru activitatea lor. De asemenea, în cursul lunii aprilie, ministrul se va afla în zona Transilvaniei și va efectua o vizită la fabrica de zahăr de la Luduș.


  Te-ar mai putea interesa

  O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event