• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Urmează o perioadă cu oscilații termice, furtuni și înghețuri târzii. Ce a învățat un fermier dintr-o perioadă similară

    Adrian Radu -

    Iarna 2021-2022 a adus puține precipitații, dar și temperaturi pozitive, cam peste limita normală pentru februarie și martie. Meteorologii au anunțat la începutul lunii aprilie o perioadă cu oscilații termice, furtuni și înghețuri târzii.

    Fermierii din România trebuie să verifice periodic starea culturilor, mai ales pentru că oscilațiile de temperatură sensibilizează plantele. Plantele își încetinesc creșterea, tulpinile sunt mai ușor de îndoit, iar numărul de frați din primăvară la cereale poate fi redus. Cel mai periculos fenomen este apariția înghețurilor târzii. La cultura de grâu, vârfurile frunzelor sunt arse și capătă o culoare galbenă, în timp ce la rapiță pot apărea crăpături în zona inferioară a tulpinii.

    Nicolae Țuțaș, fermier din Chișoda – județul Timiș, ne povestește despre efectele negative observate la cultura de grâu, după o scădere dramatică a temperaturilor la jumătatea lunii februarie 2021 și după un episod de îngheț târziu, apărut după 15 martie. Fermierul a adăugat în tehnologie o soluție pe bază de biostimulare și nutriție care l-a salvat de la pierderi de producție importante.

    Nicolae Țuțaș povestește: „Am avut o perioadă de îngheț de 3 zile, undeva la -6, -7 grade, care, din păcate, a stresat grâul foarte rău, adică l-a îngălbenit pur și simplu. Pornise în vegetație și a intervenit fenomenul ăsta de îngheț”.

    Nicolae Țuțaș a găsit o soluție împreună cu un consultant tehnic al distribuitorului Chemark Rom. „În 10 zile, cultura arăta cu totul altfel. Și m-am bucurat. Am aplicat Delfan Plus și Synergizer 8-32-4. Ajută foarte mult plantele sa treacă peste perioada de stres, mai ales că au urmat și tratamentele de erbicidare. Acest produs (Delfan Plus n.r.) mie mi-a adus un spor de cel puțin 500 de kg”, a completat fermierul din Chișoda.

    Delfan Plus este un biostimulator ușor asimilabil în plante, care conține un cocktail de 17 aminoacizi esențiali, 100% liberi, a căror prezență este garantată prin aminograma producătorului Tradecorp International.

    Delfan Plus are atât efect preventiv, de creștere a toleranței plantelor la factorii de stres abiotic, cât și curativ, permițând plantelor o recuperare rapidă după astfel de accidente climatice. În plus, prin paleta largă de aminoacizi liberi conținuți, Delfan Plus are un puternic efect de biostimulare a plantelor în toate momentele critice de dezvoltare și de valorificare mai bună a nutrienților disponibili.

    Un produs cu un efect sinergic important în combinație cu Delfan Plus este Synergizer 8-32-4, un fertilizant foliar complex, care conține micro și macroelemente esențiale pentru culturi. Numele îi vine de la procentele de azot – fosfor – potasiu din compoziția sa. La aceste elemente adăugându-se fier, mangan, zinc și acizi humici din leonardite.

    Conținutul mare de fosfor (32%) ajută culturile să aibă un start bun, prin dezvoltarea timpurie a sistemului radicular. Astfel, elementele nutritive din sol vor fi absorbite mai ușor de plante. Îngrășământul lichid Synergizer poate fi folosit la toate culturile importante din România, prin aplicare foliară.

    Synergizer este recomandat cu precădere pe solurile cu pH acid sau alcalin, acolo unde concentrația de fosfor mobil din sol este foarte mică, din cauza blocajelor. Doza recomandată pentru acest fertilizant este cuprinsă între 1.5-2.5 litri/ha, momentul aplicării variind de la stadiile timpurii de dezvoltare ale culturii, la perioada de pre- și post-inflorire, în funcție de fiecare cultură în parte.

    Toate calitățile Synergizer și Delfan Plus, momentele de aplicare și recomandările Chemark Rom pot fi găsite pe site-ul www.chemarkrom.ro. Consultanță rapidă și la telefon / WhatsApp 0734 551 551.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA