Prognoze meteo

Întârziate în SUA, prea insistente în Argentina. Ploile au încurcat socotelile fermierilor!

Vremea capricioasă, mai ales în privința ploilor au încurcat socotelile fermierilor din SUA și Argentina, țări recunoscute ca fiind în topul producțiilor naționale de cereale, soia sau tutun. Specialiștii nu pot evalua încă proporția în care va fi afectată piața mondială din cauză că precipitațiile nu s-au stabilizat, iar soarta recoltelor atârnă de un fir de ață.

Seceta care a lovit SUA în iarna trecută și a continuat apoi tot anul a făcut ca ariditatea să fie la cel mai mare nivel din ultimii 18 ani, iar precipitațiile anunțate pentru perioada următoare vor avea imposibila sarcină de a compensa necesarul de apă. Cum americanilor le place să țină situația sub control, prognozele meteo le dau mari bătăi de cap pentru că, deși arată că vor urma ploi, nu se știe dacă ele vor fi suficiente. Mai mult, se crede că acestea vin prea târziu, când jumătate din recoltă este deja compromisă. Potrivit Agrimoney, precipitațiile ar fi fost 100% salvatoare dacă ar fi venit la începutul lunii mai și nu către sfârșitul ei.

Mai la sud, în Argentina, lucrările și recoltatul au suferit întârzieri din cauza ploilor frecvente. Cel mai mult au avut de suferit cultivatorii de porumb care au acum în depozite doar 33,1% din producție, cu 17,4% mai puțin decât ar fi fost normal. Mai grav, din cauza umezelii, fermierii se tem de mucegai.

La soia, recoltatul este finalizat în proporție de 69,9% (cu 23,1% în urmă față de normal), în ultima săptămână fiind încheiate lucrări doar pe 600.000 de hectare din totalul de 19,5 milioane.

Prognoza meteo este însă optimistă, iar ploile ar putea lua o pauză în următoarele săptămâni, permițând respectarea calendarului agricol.

Chiar și în aceste condiții, se estimează că Argentina va recolta 31,1 milioane de tone de porumb, cel puțin 24 de milioane de tone de grâu și 54 de tone de soia.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!